Следва

Black Opium - опияни нощта

Love to quote: 7+7 зареждащи цитата за по-богата седмица

Той е 78-годишен хубав мъж. Андрей Сергеевич Кончаловски е един от най-значимите руски творци, с безспорен отпечатък и върху световната култура...

Celebrities преди 8 години

Той е 78-годишен хубав мъж. Андрей Сергеевич Кончаловски е един от най-значимите руски творци, с безспорен отпечатък и върху световната култура.

Той регулярно пише, от която и от двете страни на Океана да се намира в последните 40 години. Филмите му са категорично задължителни за изучаване в режисьорските факултети по целия свят, и са в основата на списъка от ленти, повлияли на всички в бранша, от Стивън Спилбърг до Вим Вендерс.

Днес, в месеца на Оскарите, и защото ни е любовно, някак интелектуално, а и винаги сме на вълна хубави и талантливи мъже, събираме и поднасяме цитати от този интересен човек, за любовта и политиката, за щастието и изкуството, във всеки от които Кончаловски влага простичка и вярна мисъл, универсална истина:



"Коя е най-ценната, най-вълнуващата миризма, чакаща те вкъщи, когато се завърнеш след 10 или повече години? На рози, ще си помислиш? Не, това е миризмата на стари книги".

"От двайсет до трийсет - това е точното време, за което природата те е създала. Ние сме млади мъжкари, в чиято кръв играе тестостерон, мускулите са железни, главите ни - пълни с идеи. Ние сме пияни от хормони. Това създава особено възприятие за живота. Ти трябва да докажеш на природата, че си й нужен. Между 20-те и 30-те ти си длъжен да направиш всичко, което трябва - да създадеш деца, да сътвориш шедьоври. Годините трупат съмнения".

"Когато мисля за любовта и нелюбовта, единственият точен за мен критерий е болката. Любовта е болка, всичко останало е нелюбов, може да е влюбеност, приятно прекарване или нещо друго. За каквато и любов да става дума - към жена, към родители, брат, приятел, Бог - боли. Но това е сладост, можеш дори да плачеш от сладостта на болката".

"Ако се замислим сериозно, движещите сили на човека са страхът от смъртта и честолюбието. Но честолюбието също е израз на страха - иска ти се да бъдеш известен, да ти обръщат внимание, да не мислят лошо за теб, да си на висота в очите на другите. Ужасно е да не си на висота".

"Има въпроси, за които не съществуват отговори". 

"Самоопрощението е убежището на егоиста". 

"Жените постоянно са присъствали в моя живот, били са ръководители и организатори на всички мои победи. В това число и победите над тях самите. Жената е тази, която позволява да бъде завоювана, но завоевател е длъжен да бъде мъжът".

"Какво жените харесват в мъжете? Богатството, то прави властта. Властта, тя дава богатство. Харесват ума. Всички казват, че харесват верността. Надали. За жените верността не е така важна."

"Отношенията на мъжа и жената са игра, не е задължително да са любов. Някой от умните е казал, че животът е опера, но в живота малко повече боли. Отношенията между двата пола са опера, това е чиста музика."

"Успехът на връстник, а още по-лошо - на по-млад колега, е нещо много болезнено. Да речем, успехът на по-малкия брат (Никита Михалков). По-големият е в правото си да има всичко преди по-малкия. Наблюдавал съм се в такива моменти..."

"Всяко "не" има шанс да се превърне в "може би".

"Най-важното нещо е да задаваш въпроси, а не да даваш отговори. Правилният въпрос е надеждата да откриеш и правилния отговор".

"Всеки човек е различен човек в офиса, вкъщи, на парти и дори в тоалетната".

"Най-лошото насилие е да накараш човек да повярва, че е незначителен".

"Страхът от загубата на нещо превръща хората в човешки същества".

"Нямах достатъчно време, за да се превърна в добър човек".

"Понякога не смееш да докоснеш жена, защото я обичаш твърде много".
 

More Celebrities