Националната художествена академия отбелязва 120-годишния си юбилей

Националната Художествена Академия официално откри изложбата на дипломираните магистри от Факултета по приложни изкуства...

 

Националната Художествена Академия официално откри изложбата на дипломираните магистри от Факултета по приложни изкуства. Събитието постави началото на празненствата по случай 120-годишнината от създаването на Академията, а експозицията ще бъде отворена за посещение до 26 февруари в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 в София. Честванията ще продължат с дипломната изложба на магистри от Факултета по изящни изкуства в същата галерия между 1 и 15 март.

Всяка година в рамките на изложбите се провежда конкурс за творческа специализация на дипломираните магистри в Cite International Des Arts – резиденция в Париж, която приютява артисти от цял свят и ги насърчава да творят. Благодарение на Сосиете Женерал Експресбанк, студенти и преподаватели от Академията имат възможност за двумесечна творческа резиденция в ателиетата на Cite International Des Arts. Идеята на програмата e да даде творческа свобода на изпратените студенти и да стимулира съзидателната работа на художниците. Очакването е, че атмосферата в Париж ще провокира въображението на артистите и това ще им помогне да създадат още по-значими произведения, както и да развие техните авторски качества. В 10-годишното партньорства на банката и Академията, над 100 магистри, докторанти и преподаватели от НХА са посетили Cite International Des Arts.

„Малко компании в България могат да се похвалят с подобно дългосрочно партньорство. През тези десет години програмата ни постоянно се развиваше, а тази година с НХА планираме нови инициативи, които да направят изкуството още по-достъпно до широката публика”, споделя Мая Клевцова, Ръководител „Комуникации” в Сосиете Женерал Експресбанк.

За периода 2006-2016 година, финансовата институция е подпомогнала осъществяването на редица инициативи на Академията – стипендии за завършили докторанти и магистри, съвместни изложби в централата на банката, откупуване на произведения на завършилите през годината бакалаври, подкрепа на фестивала за дигитални изкуства “DA Fest”, организиране на изложба на студенти във Виена, Лятната академия на НХА в Ахтопол и др.

Повече за съвместната програма на Сосиете Женерал Експресбанк и Националната Художествена Академия можете да видите на http://nha.bg/bg/stranica/partniori и http://www.sgeb.bg/bg/syvremenno-izkustvo/nacionalna-hudojestvena-akademija.html, както и на специалната страница във Фейсбук „Обичам съвременното изкуство” - ww.facebook.com/contemporaryartbg.


За Societe Generale Експресбанк

Групата Societe Generale Експресбанк е една от десетте най-големи финансови институции  в България. В нея влизат банката Societe Generale Експресбанк и нейните дъщерни и асоциирани дружества Sogelease България, Societe Generale Факторинг, животозастрахователната компания Sogelife България и компанията за оперативен лизинг и пълно сервизно обслужване АЛД Аутомотив. Заедно със своите 1 600 служители, Societe Generale Експресбанк се стреми  да предлага на клиентите си достъпни, гъвкави, качествени, иновативни продукти и услуги при изгодни ценови условия. Банката е носител на множество награди, сред които „Най-динамична банка за 2015 г.“ от „Асоциация Банка на годината, най-добра институции в България в областта на управлението на парични потоци за 2015 г. от Euromoney (Euromoney’s Cash Management Non-Financial Survey 2015), най-активен участник на пазара на държавни ценни книжа (ДЦК) за сметка на своите клиенти от Министерство на Финансите, и др.

Банката е с възможно най-високия рейтинг за финансова институция в България, даван от Fitch Ratings за България - 'BBB-' със стабилна перспектива.

99.74% от капитала са собственост на Societe Generale Group;
55 млн. лв. нетна печалба за 2014 г.;
185 млн. лв. нетен банков доход за 2014 г.;
4.9 млрд. лв. общ обем на активите към края на 2014 г.;

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.