Следва

Хайди Клум се отказа от фалша

Единствено в „Люмиер” представят „Зимна приказка” с Джуди Денч

Безсмъртната творба на Шекспир е в киносалона от 18 февруари...

Events преди 8 години

През 2016-та светът отбелязва четири века от смъртта на Шекспир, а Националният дворец на културата и кино “Люмиер” ще почетат този юбилей с различни прожекции през цялата година.

Шекспировата “Зимна приказка” ще оживее в кино “Люмиер” с пет ексклузивни прожекции през февруари и март тази година. Това е единственото място в България, където заснетата постановка ще може да се види!

Прожекциите се осъществяват, благодарение на филмовата компания Picturehouse, която разпространява по целия свят спектаклите на театралната трупа на популярния актьор и режисьор Кенет Брана (Kenneth Branagh Theatre Company Live), посветила репертоара си на пиесите на Уилям Шекспир, поставени на сцената на лондонския Garrick Theatre.

Красиво направената “Зимна приказка” е с режисьори Роб Ашфорд и самият Кенет Брана, а в главните роли блестят имената на актьори като Джуди Денч (в перфектна форма) и Кенет Брана. 81-годишната Денч (“Влюбеният Шекспир”,“Айрис”, “Записки по един скандал”, “Филомена”) демонстрира брилятна актьорска игра и както винаги - неподражаема висока класа.

Най-мистичната и романтичната от пиесите на Шекспир е за цар Леонт, който изглежда има всичко - сила, богатство, любящо семейство и приятели, но ревността му го довежда до верига от събития с трагични последствия...

“Зимна приказка” е и последната творба на Шекспир, прощаването му с театъра. Трагикомедията (определяна и като романс) за обсебване и изкупление можем да видим в “Люмиер” на датите:

18 февруари (четвъртък) - 19.00
27 февруари (събота) - 13.00
28 февруари (неделя) - 15.00
7 и 9 март (понеделник и сряда) - 19.00 ч.

Времетраенето на продукцията е три часа с антракт между първа и втора част. Цената на билетите е 12 лв., намаление за пенсионери и учащи - 10 лв.

Предварителната продажба на билети се осъществява на касите на Билетен център – НДК, а един час преди съответната прожекция - и от касата на кино “Люмиер”, тел. за контакт: 02/916 63 00 и 02/916 64 00.

Видео към “Зимна приказка”:

 

 


За кино “ЛЮМИЕР”

Кино “Люмиер” е част от мрежата киносалони “Europa Cinemas” и приоритет в програмата му ще продължават да бъдат българските и европейските филми. Техниката е нова и закупена специално за салона - нейните параметри са съобразени с голямото прожекционно разстояние и гарантират максимално качествено изображение и звук за съвременните изисквания на киноманите.

Тук можете да участвате в играта СТАНИ ЗВЕЗДА! със снимки от стената на славата в кино “Люмиер” и да спечелите пропуск за двама за всички прожекции през февруари.

Повече за Уилям Шекспир

Смятан е за най-значимия автор в англоезичната литература и един от най-видните драматурзи в световната история, той е наричан често “национален поет на Англия” и “Ейвънския бард”.Оцелелите произведения на Шекспир, някои - писани в съавторство, включват 38 пиеси, 154 сонета, 2 дълги повествователни поеми и няколко други стихотворения. Пиесите му са преведени на всички значими съвременни езици и се изпълняват по-често от тези на всеки друг драматург.

Още приживе Шекспир е уважаван поет и драматург, но славата му достига до днешните си размери едва през XIX век. Пиесите му остават популярни и днес и са непрекъснато изучавани, изпълнявани и преинтерпретирани в различен културен и политически контекст по целия свят. 

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?