Следва

Говори ми за ЛЮБОВ: Алекс Цицос

Щастлив човек от Нова Генерация! Кирил Манчев пред View Sofia ден преди концерта на култовата банда

Имало (по) едно време няколко тийнейджъри, които много се кефили да свирят, пишат и пеят. Живеели като всички...

People of art преди 8 години

Имало (по) едно време няколко тийнейджъри, които много се кефили да свирят, пишат и пеят. Живеели като всички на тази възраст - необременено, ден за ден, вглеждали се в невидимото за големия човек, описвали го с музика и стихове. Решили, че искат да го кажат и покажат на новия свят, който тогава, в края на 80-те години на отминалия вече век, тепърва им се струвал млад, загадъчен, забранен и необуздан. Били сигурни, че са по-различни, по-далновидни, по-истински и че са една наистина нова генерация.

Разбира се, те отдавна са завършили училище, макар и в душите си да са останали с титла “директор на водопад”. Прекрачили са не една Зона на опасност и са разбрали, че в градината на света земята може да е тъмна. Затова създават и не една патриотична песен, откъдето разбираме, че скорпионите танцуват сами, а те самите са весела компания, начело с Арлина, и ще си останат Нова генерация завинаги.

Естествено, че говорим за една от първите ню уейв групи в България - Нова Генерация. Имената на тогавашните дилетанти, “виновни” за едва 5-годишното й съществуване, са Димитър Воев, Кристиян Костов, Михаил Пешев, Алина Трингова, Кирил Манчев. Във времето с тях са свирили още и Людмил Миловански, Димитър Божидаров, Екатерина Пешева, Симеон Воев, Васил Гюров, не на последно място по значимост за бандата.


На сцената на Младежкия дом “Лиляна Димитрова” в София, 1989 г. Групата е в първоначалния си вариант: Кристиян Костов - китара, Димитър Воев - бас, Алина Трингова - вокал, Михаил Пешев - клавир, Кирил Манчев - барабани. Тук се е включил и бъдещият барабанист на групата Людмил (Люси) Миловански - брат на Валери Миловански от група “Тангра”

За съжаление двигателят, ядрото и сърцето на групата Димитър Воев, заради медицинска нелепост си отива от този свят съвсем млад, на 27-годишна възраст, през септември, 1992 г., а последната изява на групата с това име е половин година по-късно. И така всички от Нова Генерация тръгват по свой собствен път, разпилени във времето и пространството, но носещи в сърцата си любовта към изкуството, което са оставили за феновете си.

И за да ни припомни магията на тяхната музика и въздействието на поемите на Митко Воев, бандата ще направи концерт на 19.02., петък, на който ще видим голяма част от музикантите, дали началото на една Нова Генерация, и то - завинаги! С тях ще са и приятелите им от „Ревю“, „Абсолютно Начинаещи“, Kinky Romantic, „Тонодеро“, The Bedlam Club, Насо Русков, Димитър Василев – Нуфри, Росен Даскалов – Тичъра и Деян Драгиев – Даката.


Кирил Манчев, сн. Skype

А ние ексклузивно се свързахме с “ДиректорА на водопад” и барабанист на групата Кирил Манчев, който заедно с приятелите от махалата около софийските улици “Шишман” и “Иван Вазов” – Крис Костов и Мите Воев, преди 30 години създават тази и куп други банди. Киро ще сподели с нас спомени и мисли за музикантската орда, за битието си в България и отвъд океана, за изкуството и живота...

През 1990 г. Киро емигрира с “кубинския” полет през Канада и... остава там до ден днешен. Живее в Монреал, във френскоговорящата провинция Квебек, щастливо женен за Вероник Милькович, красива моделиерка от сръбски произход. Има и няколко “канадски” музикални проекта, като „Grasshoppers” и „Naturally happy consumers”. Когато не е в студиото си или в модното атeлие на Вероник, Киро пътешества по света или отпрашва заедно с нея към дървена горска къщичка, отскоро семеен заслон далеч от шума и светската суета.

V. S. Какво лично за себе си успя да генерираш с/в/от “Нова Генерация” и какво – не?
К. М.
„Нова Генерация” бе продължение на групите “Парадокс” и “Вход Б”. За мен Кристиан и Митко са приятелите от детството ми. Ние винаги се забавлявахме, когато бяхме заедно… Имам много готини спомени от тази банда. Бяхме млади момчета - на точната възраст, в точното време и с точните песни…

V. S. Опиши ни Митко Воев с няколко думи - така, както си го усещал в онова време?
К. М.
Аз може би съм човекът, който познава Митко от най-ранната му детска възраст. Срещнахме се, когато бяхме на по 5-6 години, ако не ме мамят спомените… Бяхме от една махала и играехме на спартанци и троянци, апаши и стражари, търсене на духове,… Имахме прекрасно детство и естествено - много спомени. Но ако трябва да го опиша с 2-3 думи, ще кажа, че беше интересна и силна личност от самото начало. Начетен, природно интелигентен, верен приятел. Прекарвахме дълги вечери в бърборене у нас. Той пишеше поемите си оттогава и понякога оставаше неразбран романтик, в сантиментално нелиричен смисъл на думата, естествено. Шегувам се!…
Той беше ексцентричен, прогресивен и необичаен, идеалист за нещата, в които вярваше. Определено беше надраснал възрастта си и живо се итересуваше от теология.


Димитър Воев

Когато отидох в Рок-трио „Милена”, Митко ме нарече „мръсен комерсиалист”! И аз много се кефих тогава. Може би точно затова написах парчето „Директор на водопад”. Скоро след това Воев ме срещна на улицата и ми каза: „Абе, Кирчане, много готин тект си написал, браво!”. За мен това беше най-големият комплимент, който съм получавал от него. Няма какво да си говорим глупости - неговите текстове бяха върха и ще останат завинаги като едни от най-хубавите цветя в БГ поп-културата.

V. S. Кои са стиховете от поезията на Митко, които най-много и най-дълбоко са те докоснали? А има ли такива, с които и тогава не си бил съгласен?
К. М.
Моите любими са „Малко момиченце” и „Патриотична песен”. Не, няма неща, с които да не съм бил съгласен, защото „аз съм аз и моем да моем”. :)

V. S. Какво се случи с теб след септември 1992 г.?
К. М.
Естествено, че ми беше тъпо! Воев си отиде толкова млад... Но ако трябва да бъда откровен – точно през тези години, от 1991 до 1993 г., бях на върха на кариерата си в Канада. С групата ни Тhe Clouds вършеехме всяка вечер из клубовете в Монреал. Нямах време дори да се обадя на нашите цели 2-3 години... Но бях млад и луд по Hous music - dance, dance forever!

V. S. Какви са приликите и разликите в сегашното и тогавашното време през твоите очи и душа?
К. М.
Нищо не остава същото и нищо не е завинаги! Всичко е илюзия, а животът никак не е много дълъг.

V. S. С какъв товарен влак не бива да се сблъсква музиката? И кога е добре да бъде извадена от релси?
К. М.
Когато музиката стане мъртво професионална, тогава е по-добре да започнеш нещо ново. Светът е пълен с най-различни неща!

V. S. Кариера, къща и комат лесно ли се постигат като музикант?
К. М.
Аз живея от 26 години извън България. Дето се казва - израстнах и се самовъзпитах на друго място. По принцип никога не е лесно да живееш от това, което искаш или ти харесва. Шоубизнесът е доста коварен и трябва да знаеш кога влизаш и кога излизаш. Лично аз винаги досега съм минавал някак между капките. Дано така да бъде и за вбъдеще!

V. S. Днес кого обичаш, в какво вярваш и за какво роптаеш?
К. М.
Обичам живота, вярвам в себе си (понякога) и гледам да не роптая. По-добре позитивно, отколкото негативно. Аз съм щастлив човек в тези дни. И нека да е така завинаги, въпреки че завинаги няма!
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра