Следва

Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица и поклон пред един велик човек. Умберто Еко!

Какво става? Защо платът на дънките ми мирише странно?

Купих си много готини дънки с висок процент еластан. Минаха няколко месеца и от плата започна да излиза странна миризма, нещо средно между изгоряло и спарено...

All About Life преди 8 години

Купих си много готини дънки с висок процент еластан. Минаха няколко месеца и от плата започна да излиза странна миризма, нещо средно между изгоряло и спарено.

Говорих с мои приятелки, оказа се, че част от тях са имали подобен проблем. Та въпросът ми е: защо дънките ми миришат странно и неприятно, бъркам в поддръжката или просто вече ги произвеждат така?

Ето как ще се опитаме да обясним проблема, признаваме, че и ние сме се сблъсквали с него.

Денимът е дишащ и много абсорбиращ плат, защото се прави от плътно изтъкан памук. Доста често, когато не поддържаме както трябва дънковите си дрехи, се появява неприятен аромат на спарено и застояло.

На практика в денима се съдържат фибри, които трябва да „дишат"? Всеки плат има нужда от това, но за разлика от денима, останалите тъкани съхнат много по-бързо и са в пъти по-леки от него. Затова сушенето на дънките е изключително важно и, ако не се прави както трябва, неприятният мирис може да стане причина да се разделите с любимия си чифт завинаги.

Денимът не трябва да остава мокър твърде дълго време, защото именно тези фибри остават „задушени", а тогава се появява и неприятната миризма.

Трябва да знаете, че през топлите месеци често се случва и пералнята да мирише на спарено и съответно и други дрехи да бъдат съсипани. Много домакини се справят с този проблем в домашни условия, като слагат една четвърт чаша сода бикарбонат в пералнята преди изпиране.

Що се отнася до самия деним – ето няколко прости правила, които спасяват любимите дънкови дрехи:

Не оставяйте дънките в пералнята с останалото мокро пране, нито пък в легена.

Не ги простирайте в дъждовно време или когато навън е влажно. Така няма да изсъхнат бързо, а неприятната миризма ще се появи и ще остане трайно – дори омекотителят няма да помогне.

Ако използвате сушилня, уверете се, че е нагласена на най-ниската температура, когато сушите дънковите си любими дрехи. Хубаво е денимът да изсъхне сам, но тъй като това става прекалено бавно в дни, в които не е топло, понякога има нужда от помощ. Затова се старайте да не „изпичате" дънките си в сушилнята.

Не перете денима твърде често. Да, той също има нужда от „хигиенизиране", но когато прекалите, ефектът е именно тази спарена миризма. Дънковите дрехи се перат много по-рядко от останалите.

More All About Life