Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица и поклон пред един велик човек. Умберто Еко!

Преди четири дни от този свят си отиде един писател, философ, голям гений, но преди всичко мъдър човек. Той е Умберто Еко...

Преди четири дни от този свят си отиде един писател, философ, голям гений, но преди всичко мъдър човек. Той е Умберто Еко. Тъжим за големия талант и ум, който ни завеща стотици книги, разкази и романи, от които черпим вдъхновение днес. 

Научихме, че последната му книга излиза още този уикенд в Италия. Тя съдържа редица есета, публикувани в списание L'Еspresso в продължение на 16 години. Очакваме я и ние, но към която и друга да посегнем дотогава, винаги ще научим нещо ново, винаги ще открием нещо за себе си и ще получим ценен съвет. 

За своята работа той казва: "Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни". Ние му благодарим за тези дни, защото в тях са се родили книги като "Махалото на Фуко", "Островът от предишния ден" и "Името на розата" - едни от най-великите му творения.

Днес с голям поклон и хиляди рози, отдаваме своя почит към този велик човек с някои от най-добрите му цитати.

 

"Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи".

"Преди да продам голяма част от библиотеката си, всеки, който идваше у дома за първи път обикновенно ме питаше: „Прочел ли сте всички тези книги?” В началото нямах отговор на този глупав въпрос. След това започнах да отговарям: „Не, това са само книгите, които предстои да прочета. Другите вече са в библиотеката на Университета”. А на един „велик” глупак отговорих: „Не, не съм чел нито една. За какво ми е да пазя прочетени книги?” Винаги съм смятал, че ако човек няма какво да каже, по-добре е да не го казва публично".


В дома си в Милано с колекцията от повече от 50000 книги

"За да оцелееш, трябва да разказваш истории".
От Островът от предишния ден   
"Любовта е по-мъдра от мъдростта".

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.