Следва

Добрият малък бизнес: Пристрастяващо прекрасно изкуство за всеки ден с Art.E!

Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица и поклон пред един велик човек. Умберто Еко!

Преди четири дни от този свят си отиде един писател, философ, голям гений, но преди всичко мъдър човек. Той е Умберто Еко...

Celebrities преди 8 години

Преди четири дни от този свят си отиде един писател, философ, голям гений, но преди всичко мъдър човек. Той е Умберто Еко. Тъжим за големия талант и ум, който ни завеща стотици книги, разкази и романи, от които черпим вдъхновение днес. 

Научихме, че последната му книга излиза още този уикенд в Италия. Тя съдържа редица есета, публикувани в списание L'Еspresso в продължение на 16 години. Очакваме я и ние, но към която и друга да посегнем дотогава, винаги ще научим нещо ново, винаги ще открием нещо за себе си и ще получим ценен съвет. 

За своята работа той казва: "Аз съм философ, пиша романи само през почивните дни". Ние му благодарим за тези дни, защото в тях са се родили книги като "Махалото на Фуко", "Островът от предишния ден" и "Името на розата" - едни от най-великите му творения.

Днес с голям поклон и хиляди рози, отдаваме своя почит към този велик човек с някои от най-добрите му цитати.

 

"Ако не тренираш паметта си, ставаш идиот; ако я обогатяваш, ще изживееш хиляди животи".

"Преди да продам голяма част от библиотеката си, всеки, който идваше у дома за първи път обикновенно ме питаше: „Прочел ли сте всички тези книги?” В началото нямах отговор на този глупав въпрос. След това започнах да отговарям: „Не, това са само книгите, които предстои да прочета. Другите вече са в библиотеката на Университета”. А на един „велик” глупак отговорих: „Не, не съм чел нито една. За какво ми е да пазя прочетени книги?” Винаги съм смятал, че ако човек няма какво да каже, по-добре е да не го казва публично".


В дома си в Милано с колекцията от повече от 50000 книги

"За да оцелееш, трябва да разказваш истории".
От Островът от предишния ден   
"Любовта е по-мъдра от мъдростта".
От Името на розата

"Благодарение на лъжите създаваме възможни паралелни светове. За да разбереш дали едно нещо е език или не, трябва да видиш дали става за лъжене. Ако става, значи е език".

"Проблемът с интернет е, че той ти дава абсолютно всичко. И надеждния материал, и ненадеждния. Проблемът идва, когато трябва да ги разделиш".

"Всички истории, които съм искал да напиша ме подгонват, когато се усамотя у дома. Сякаш тези малки дяволи са навсякъде около мен и докато единият шепне в ухото ми, другият щипе носа ми. Всяка една от тези истории ми казва: "Сър, напишете ме, та аз съм прекрасна!"

"Какво лошо има в това, че някой търси в интернет датата, на която Никсън е избран за президент на САЩ?

- По принцип няма нищо лошо. Винаги съм казвал, че образованият човек не е този, който помни рождената дата на Наполеон, а този, който може да намери търсената справка за пет минути. Но не може да тръгваш от пълното незнание. Ако някой няма представа дали Никсън е бил президент преди или след Кенеди, това вече е лошо".
Из интервю

"Ако Хитлер бе прочел "Война и мир", би разбрал, че идеята да окупира Русия е неправилна. Ако Буш бе прочел историята на западните нашествия в Афганистан, би направил друг избор".

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 14 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 11 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.