Следва

Четиво в четвъртък: "Сестри" от Йекта Копан

art ACT: Джени Бийвън и "Лудия Макс: Пътят на яростта" по пътя за Оскар

Сериите на „Лудия Макс“ предизвикаха една от най-влиятелната вълна постапокалиптични костюми в киното...

People of art преди 8 години

Сериите на „Лудия Макс“ предизвикаха може би най-влиятелната вълна постапокалиптични костюми в киното. Че са супер яки, не ни и хрумва да се съмняваме в този специфичен фетиш-пънк, който освен това отключва лавина от още много други такива продукции – филми, музикални видеа, че и необичайните аутфити на Burning Man са страшно повлияни от не какво да е, а от таланта на самата Джени Бийвън.

На снимката гор: Джени Бийвън

Авторката на костюмите е номинирана за тазгодишните награди Оскар, а дали ще добави още една статуетка към наградите си – е, стискаме здраво палци, защото има супер конкуренция. През 1987 тя печели първия си такъв приз за „Стая с изглед“, а след това е номинирана неколкократно. Носителка е на „Еми“, „Бафта“ и редица други, а общият брой номинации надхвърля 40.


"Речта на краля"


"Разум и чувства"

Естетиката на „Пътят на яростта“ ѝ пасва идеално, макар и доста далече от обичайните ѝ филми (напр. „Речта на краля“, „Разум и чувства“). Може би точно това е отключило неподозирания апокалипсис, от който не можем да откъснем очи. Смазката между мръсния реализъм и съпоставящите се пропивоположности във филма е наистина впечатляваща.


"Стая с изглед"

Точно както вниманието към детайла на режисьора Джордж Милър довежда до най-вълнуващия филм от поредицата, така и костюмите на Джени Бийвън стават технически най-амбициозните и напасващи характера на героите. По-голямата част от снимките са правени в пустинната шир на Намибия, отличен декор за ужасяващ сай-фай апокалипсис.


Преди и сега – 1981 и 2015

Именно в Намибия, споделя тя, се натъкват на страшно талантливи местни занаятчии, които по принцип се занимават с изработка на всякаква стока за туристически сувенири. Така, включването на местните в екипа, с който идват и изработват всичко на регионално ниво, според нея е важна достоверна подробност за филма. Смята, че ако са ги направили в Англия или Австралия, са щели да станат прекалено изтънчени.

Тя взима предвид факта, че голяма част от героите в сюжета са болни от рак, с гниеща кожа или умиращи, поради натровената земя и са приспособили дрехите си така, че да ги защитават. А други са с прекалено фини и феерични материи, които хвърлят допълнително пясък заедно с вятъра в очите им. Специфичните изисквания за достоверната характерност на конкретните герои се сблъсква с чисто природните закони на мястото – жежкото слънце и горещите вълни, които се сменят със студена и лепкава мъгла, която оставя влага и студ след себе си.

Да гледаш "Лудия Макс: Пътят на яростта" е препоръчително, заради суровия постапокалиптичен шамар, който филмът ти нанася, за да те приземи, по-скоро да те закопае в един безмислостен разрушителен свят, пълен с разпадащи се хора и тежки машини. Зрелище, което си заслужава да преживееш на големия кино екран и което не би могло да бъде това, което е, ако не беше великолепната работа на Джена Бийвън. 


 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра