Най-скъпите рокли в историята на Оскарите

Хичкоковата блондинка Грейс Кели винаги е знаела цената си: подготвяйки се да получи наградата си на церемонията "Оскар" през 1955 година...

Хичковата блондинка Грейс Кели винаги е знаела цената си: подготвяйки се да получи наградата си на церемонията "Оскар" през 1955 година, актрисата поръчва копринен тоалет на Edith Head за баснословните в онези времена четири хиляди долара. Впрочем, Фабриката Гре с готовност прощава на бъдещата княгиня на Монако дързостта, предчувствайки, че това е само началото. Днес "обикновените" рокли за Оскар-нощта струват средно около петнайсет хиляди.

Десетки пъти по-скъпо излиза да се ушие специален тоалет - "перленият" ексклузивитет на Лупита Нионго за сто и петдесет хиляди долара или блестящият кутюр на Кейт Бланшет (майсторките от Armani така щедро го бяха посипали с камъни Swarovski, че дължимата сума по поръчката леко надхвърли двеста хиляди).

Впрочем, сумите за ушиване бледнеят в сравнение с "ефирната" стойност на дрехата. Несложна математика: минутно рекламно видео по време на прякото предаване на Оскарите струва половин милион долара, от падането на Дженифър Лоурънс на сцената през 2013 година - белоснежната рокля висша мода на Dior прекара в обективите на камерите около три минути, т.е. въпрос на проста сметка е до какви висоти вдигна случката цената на въпросния бляскав тоалет.

Още примери. Блестейки в дреха на Джон Галиано на червения килим през 1997 година, обожаваната от операторите Никол Кидман почти без да иска обърна внимание на таланта на новоизпечения дизайнер на Dior. Маркетолозите оцениха добрата услуга и пресметнаха, че като част от всеки рекламен договор, тя щеше да струва два милиона долара.

А шифоновият шедьовър на Edith Head от 1970 година, на гърба на Елизабет Тейлър, расте на цена вече десетки години: след кончината на актрисата той бе продаден на търг за почти 160 000 долара. Сигурни сме, че ако го извадят пак за продажба, вече ще струва двойно.


Грейс Кели в Edith Head (1955) — 4 000 долара


Кира Найтли в Vera Wang (2006) — 39 000 долара


Сандра Бълок в Alexander McQueen (2014) — 40 000 долара

Коментари: 1

R
Realist (2016/02/27 / 12:01)
Не мога да разбера какво точно превръща парче плат в нещо на стойност 100 хиляди долара, при положение, че нито дизайнът е кой знае какво, нито има скъпи елементи като перли и т.н. - Кейт Уинслет, Сандра Бълок и прочие? П.С. С цялото ми уважение - всичките ви статии са пълни с правописни грешки, безобразие е това!

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.