Следва

MFW: Дефилето на Prada есен/зима 2016

MFW: Дефилето на Gucci есен/зима 2016-17

Gucci есен/зима 2016

 

All fashion преди 8 години

В интервю след дефилето есен/зима 2016 Алесандро Микеле описва последната си колекция като многопластова и всеобхватна - стрийт стайл, Ренесанс, 70-те и малко от 80-те, "някои от най-любимите ми неща. Обичам да комбинирам множество референции в различен език." А за муза, дизайнерът посочва Катерина де Медичи.

Станалият вече разпознаваем през последната една година почерк на Микеле, отново е тук, но за есен/зима 2016 има леки изменения - силуетите са опростени и по-строги, което работи добре за колекцията, помагайки на дрехите да изпъкнат самостоятелно, а не да бъдат възприемани единствено като част от сложния стайлинг. На декорацията, по подразбиране, е обърнато силно внимание - многоцветни мотиви, плисета, бродерии и кожа с косъм, разположени по красиво скроени костюми и тежки вечерни рокли, но винаги по интересен начин. Например двойка птици или черна пантера, разположени в горната част на иначе нежната пастелна дълга рокля, както и още змии и тигри по гърба на пухкавото палто с косъм. Въпреки че моделите са сравнително опростени, запазената специфика на Микеле не отива никъде - прави копринени рокли с 7/8 ръкав, бродерии със змии, червени наметала, бейзбол якета, както и невъзможно високите обувки с каишка около глезена.

След огромната и надяваме се, скоро отшумяваща еуфория покрай новия креативен директор на Gucci, Микеле трябва да поеме нова посока в дизайните си. Съгласяваме се, шумът около него е оправдан, но специфичният му маниер вероятно скоро ще омръзне. Промяната е нужна, а това опростяване в последната му колекция, изглежда като правилния ход за издигане в модната стълбичка. Стискаме палци талантът на Микеле да се задържи и оцени подобаващо, а не да се сгромоляса със силата, с която и дойде първоначално.
 

More All fashion