Следва

Британците Gorgon City за пръв път в България на 2 юли!

Новите АРТ лица: Боян

Преди около месец попаднахме на театрална постановка в Vivacom Art Hall...

Viva 4 U преди 8 години

Преди около месец попаднахме на театрална постановка във Vivacom Art Hall. Този път без мястото да е част от "Нощ на театрите". И ни хареса усещането за близостта с актьорите, които бяха поставени в една необичайна среда, заобиколени от публика, на импровизирана "сцена".



Изгледахме Палата Номер 6 по Чехов. И след това потърсихме режисьора на постановката. Млад, талантлив и току-що завършил режисура за драматичен театър, Боян вече е работил над няколко поставени пиеси. С екипи и колеги, както ни поясни скромно. И понеже успя да вдъхнови нас, го поразпитахме какво вдъхновява него, как се случва постановката да излезе от театралната сцена, или да гостува на друго пространство, посветено на изкуството.

И още - какво са мечтите и дали си струва да ги преследваме.

V. S. Здравей, много ни хареса режисьорският ти дебют. Какво те вдъхновява и мотивира? Какво те тласка напред?
Б: Търсенето. Усещането, че всъщност не знаеш почти нищо, че има толкова много неща, които не си открил, и една гигантска част така и няма да откриеш. Толкова неизследвани територии, дори вътре в самия теб. И постоянното вдигане на летвата. Сам. Това също ме надъхва.

V. S. Всеки творец преминава през различни периоди. Ти къде си сега?
Б: „Романтично-бунтарски”.

V. S. Имаш ли си примери в живота?
Б: Абе, гледам да не вървя много по примери, ами сам да си троша главата. Което понякога е доста тъпо, между другото.

V. S. А има ли определена тема, към която се връщаш често, за да доразвиваш?
Б: Изгубеното. Изпуснатото. Подминатото.

V. S. Каква е работата на режисьора?
Б: Да помага на актьорите. И да помага на световете да се създадат. Сами. Не знам доколко самият режисьор е създател, по-скоро някакъв проводник.

V. S.
А на актьора?
Б: И той така. Абе, всеки като че ли прави нещо, което му диктуват. Но който както може.



V. S. А ти кое от двете си повече?
Б: Според ситуацията. Което, когато трябва.

V. S. Каква е представата ти за нестандартна “сцена”?
Б: Много харесвам изоставени сгради. Гари, складове, фабрики, къщи... Не мисля, че е много нестандартно, но на тоя етап много ми се опитва по такива места.

V. S.
Как се получи тук, във Vivacom Art Hall?
Б: Хм. Стана така, че за нощта на театрите пространството имаше един отворен слот – от 22:00. Тогава Симона Чаръкчиева (от Виваком) се свърза с един от актьорите на спектакъла, тъй като го познава отдавна, за да му предложи залата в дадения час – ако има нещо, което да може да покаже. И той веднага предложи „Палата номер 6”, бързо се съгласихме всички, и така.

V. S.
Това еднократна инициатива ли е или ще ви гледаме отново тук?
Б: Ами, надяваме се да се случват и бъдещи неща, имаме две-три наум.

V. S.
Каква е разликата от сцена до сцена, тук например и в Сфумато?
Б: В атмосферата. В различния дух, който всяко пространство носи. Ето, не мога да кажа, че в арт хола и в Сфумато се получава едно и също представление. В арт хола представлението някак си е много по-студено, много по-„болнично” – и заради параваните, които ползваме, и заради акустиката, и поради факта, че пространството е по-„отворено”. Докато Ъндърграунда (сцената в Сфумато) носи съвсем друг дух – на нещо, което се разпада, и което колкото и да се мъчиш, не можеш да задържиш до край, на затиснатост, на клаустрофобия, дори. На омагьосан кръг.

V. S.
Мислил ли си преди, че би поставил пиеса на по-различна сцена или идеята се породи спонтанно?
Б: Винаги съм искал, да. Но никога не съм се замислял сериозно кое къде може да се случи. Така че конкретно тази идея беше абсолютно спонтанна.



V. S. Как започва обикновено деня на режисьора?
Б: Трудно. Много трудно. И рязко. С аларми.

V. S. А как завършва?
Б: Късно.

V. S. Идеалната обстановка за работа е?
Б: Нощ, картини, малка стая... Абе, усамотеност. И тъмнина.

V. S.
Как се виждаш след пет години?
Б: На двайсет и осем. Така се виждам. И все още вдъхновен и мечтаещ. Е, не само витаещ в облаците, де. И да съм постигнал две-три неща. Които обаче ще оставя за себе си.

V. S.
Имаш ли интереси извън професионалните си ангажименти? Какви?
Б: Като хобита? Да. Чета много. И свиря на пиано. И жонглирам. По едно време мятах и ножове. Абе, търся такива неща, които хем да ме отпускат, хем да ми помагат да се съсредоточавам.



Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.
 

More from View Sofia

"Баншите от Инишерин" - гледаме задължително, това е кино от висша октава

Movies & TV преди 1 година

Виртуозният драматург и номиниран за „Оскар“ режисьор и сценарист Мартин Макдона ("Три билборда извън града") отново се събира с актьорския екип на впечатляващия си дебют "В Брюж" - неотразимите Колин Фарел и Брендън Глийсън и ни отвежда в родната си Ирландия, за да ни разкаже една брилянтна, трагикомична история за приятелство, раздор, самота и човешки дух

More Viva 4 U