Следва

Лени Кравиц зад и пред обектива

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 7 - 13 март

Какво прави жените щастливи – най-пазената тайна на света ще бъде разказана в ноти на 8 март от две дами...

Events преди 8 години

Мотив: Мутлу

Кога: 8 март, 19:30 часа
Къде:
НДК, зала 7

Какво прави жените щастливи – най-пазената тайна на света ще бъде разказана в ноти на 8 март от две дами. Цигуларката Грета Мутлу, чиято фамилия се превежда от турски като “щастие”, и пианистката Венета Нейнска са музикантите в третия концерт от поредицата “Мотив“. 

Една случайно открита цигулка, преди близо тридесет години, определя житейския и професионален път на Грета Мутлу. Малката Грета се натъква на ценния инструмент в дома на своята баба. Отнема й няколко години, докато желанието й да свири бъде взето под внимание, но впоследствие цигулката я води към обучение в Кливланд, Торонто, Питсбърг и до успешна кариера в Лондон.

Концепцията за щастие е изключително субективна по същност и в този концерт ще бъдат представени четири нейни варианта - на Панчо Владигеров, на Франц Шуберт, на Джон Адамс, както и виждането на Габриел Форе. Мотив: Мутлу ще започне с Шубертовата соната в ла мажор, по-известна като “Grand Duo”. Цигулката е първият инструмент, който Шуберт изучава сериозно и въпреки че е само на двадесет години, когато композира тази творба, тя вече демонстрира майсторството на младия творец в извайването на вдъхновяващи мелодии. Минималистичният жанр ще бъде представен с изключително сложната за изпълнение композиция на Джон Адамс – “Road Movies”, а финалът е запазен за французина Габриел Форе. Неговата първа соната е посветена на Пол Виардо, който е внук на прочутата певица Полин и в чиято майка Форе е бил нещастно влюбен.

Традиционният вече подарък към гостите – чаша вино “Artistique” на винарска изба “Домейн Менада” – ще бъде поднесен по време на предконцертния разговор с музикантите.

Крисчън Макбрайд трио - концерт

Кога: 7 март, 21:00 часа
Къде: Sofia Live Club

Контрабасистът Крисчън Макбрайд, носител не само на Грами от тази година ще изнесе концерт със своето трио на 7 март в Sofia Live Club.

Макбрайд изгрява шеметно като комета на джаз сцената още 17-годишен, но никога не е мислил, че ще предвожда собствено трио. Яркият му талант бързо поражда паралели с легендарния басист Рей Браун, с когото записва в началото на 90-те години в групата Superbass. Но след като Рей става негов ментор и гуру, Макбрайд избягва да води свое трио, за да избегне неизбежните паралели с Браун, прочул се с триото на Оскар Питърсън, както и със свои последващи формации.

Съдбата обаче си знае работата и през 2009 г. отсъствието на саксофониста и вибрафониста от квинтета му „Inside Straight“ принуждава Крисчън да изведе на сцената... трио - той, пианиста Питър Мартин и Юлисис Оуенс зад барабаните.

Най-актуалният им запис е последният албум на триото - „Out Here“, пети проект на Макбрайд, записан за Mack Avenue Records. „Нашето трио е доста разнообразно - разказва Макбрайд - в основата му са хардкор суингът, блусът и традиционният американски репертоар. Част от това се дължи на факта, че Крисчън Сандс е разностранен пианист и иска да „посещава“ различни музикални територии, затова аз и Юлисис нямаме избор, освен да забиваме здрав суинг с него.“

Вход: 40 лева

Print Nest Studio – трета годишна изложба

Кога: 9 март - 9 април,
Къде: Червената точка ( ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ 24)

Три години след основаването си Принт Нест са все така креативни и продуктивни. В третата си годишна изложба студиото ще събере над 50 графики, повечето в голям формат – с ширина на рамката около и над метър. Само няколко от всичките петдесет са излагани по-рано, но затова пък вече са с награди – от графично биенале в Румъния и от националната графична изложба „Георги Герасимов“.

Отново изящни, но провокативни, работите на графичната група Принт Нест  за трета година изненадват с темите си – мрачни и весели едновременно. Няма изненада само в брилянтната техника, с която са създадени и в избора на галерия, която да ги представя. И тази година общата изложба на Принт Нест ще се състои в софийската галерия „Червената точка“.

Принт Нест е графично студио, основано в края на 2012 година, след дипломирането на трима младежи от Националната художествена академия. През 2015 групата се разширява, а от тази година графиците в нея вече са петима: към Зоран Мише, Горан Тричковски, Павел Целкоски и Васил Ангелов се присъединява и Иван Матеев. Обединява ги страстта към графиката, работохолизма и общия покрив на студиото.

Начин на живот - изложба на Иван Б. Иванов

Кога: 9 март - 17 април, откриване 9 март, 18:00 часа
Къде: Пл. „Княз Александър І“ № 1

Изложбата на Иван Б. Иванов включва над 60 рисунки и живопис от различни периоди, които показват автора в неговото развитие и разнообразие. Произведенията – портрети, фигурални и абстрактни композиции, са избрани от ателието на художника. Най-ранната работа е от 1965 г., а най-късните са от 2015 г.

Иван Б. Иванов е изключително активен творец, който създава сериозно творчество. Работи в областта на реалистичния портрет, на митологичната композиция и на абстракцията. Създава много рисунки в различни техники, живописни произведения, графики и стенописи.

Иван Б. Иванов е от поколението, което започва творческия си път в началото на 60-те години и което свързваме със значителни промени в отношението към художествения образ. Ранните му работи са азбучници по модерна живопис. Те показват владеене на формата и интерес към подчертаване на нейната категоричност. Фигурите и предметите са моделирани скулптурно, контурът е подчертан, вниманието към принципа на светло-тъмно създава суров ритъм. Фигуралните композиции, натюрмортите и интериорите от този период подчертават реалистичната сила на формата по един модерен начин.

Втори дубъл - фотографска изложба на Соня Станкова

Кога: 10 март - 11 април
Къде: Галерия SYNTHESIS

“Изложбата „Втори дубъл”, показана в галерията за фотография „SYNTHESIS”, е от двадесет и пет черно-бели портрета, снимани в студио с голямоформатна камера, на негативни панхроматични фотоплаки с размер 9/13 см., които са сканирани, ретуширани и отпечатани на широкоформатен мастиленоструен принтер.
Означава ли това, че изложбата е от фотографии?
Не мисля. По-скоро това са пост-фотографии.
Или отначало....

„ Втори дубъл” - изложба пост-фотографии на Соня Станкова

Студийният портрет за спомен не съществува отдавна.
Няма ги онези непривични и леко плашещи пространства, особено за децата, с предверия, касиери и затъмненото студио, в което влизаш като в рентгенов кабинет, дали ще те снимат на рентген или за спомен усещането бе подобно, нагласят те на определено място, казват ти не дишай, не мърдай и те снимат.
Няма ги фотографите в работни манти, удостоверяващи специалния им статут на служители на институция, на която обществото бе присвоило функции и правила, с които да се съобразяваш.

Студиото винаги е било така респектиращо, защото то бе работилница за митове и без да го знаят, хората, които се снимаха, интуитивно го усещаха и затова заставаха по най-представителния и вероятно затова запомнящ се начин, предназначен за поколенията. Тази фотография не е за тях, тя е за децата и внуците, за да ги помнят, да ги поглеждат в албумите и припомнят общите си щастливи моменти от живота.
И митовете започват своето съществуване от снимката за спомен.

Не от онази за паспорт или друг някакъв документ, тя е служебна, временна, безсмислена за историята, снимката за спомен е в едно или две копия, по-голяма, с къдрава рамка, за документа е малка, десетина броя, в карета, като тиражи на пощенски марки.

В пост-фотографиите на Соня Станкова има бебе, деца, пионери и бригадири, младежи, възрастен циганин, приятели, колеги и непознати, монахиня, усмихващ се инвалид и други типажи като от каталог на Фелини за избор на статисти. Така различни и така еднакви във фотографското си подчинение на стъклото на камерата...



Ozric Tentacles - концерт

Кога: 10 март, 21:00 часа
Къде: Mixtape 5

Ozric Tentacles са psychedelic / space rock / ambient / trance формация от Съмърсет, Англия, чието начало започва в далечната 1983г с 6-часова вечерна джем импровизация на сцената на свободния фестивал Stonehenge. Според Ед Уайн, който е и едиснтвеният останал оригинален член на групата, "'Ozric” е древното име за „Свещенна Енергия”, а „Tentacles” (пипала) е „просто глупава дума, която реших да сложа накрая.”

Групата има зад гърба си 29 албума, продавайки повече от милион копия, без да има подкрепата на голям лейбъл. Дори обратното – The Ozrics бягат от това, създавайки малка звукозапизна компания, за да не се ограничават музикално и да не поставят граница на творчеството си.

Музиката на Ozric Tentacles е силно повлияна от Steve Hillage и GONG, но те успяват и да създадат, съхранят и шлифоват свой стил, чрез комплексните си аранжиментите и философия на съществуване. В музиката им можем да усетим с лекота елементите на funk и jazz fusion-а, прогресив рока, dub / reggae, както и амбиент, като всичко това е преплетено с електронни елементи, PSY-trance и техно.

Бандата е призната като една от най–влиятелните за фестивалната сцена и култура в Обединеното Кралство и тяхното развитие е тясно свързано с участията им на Glastonbury Festival.

Вход: 25 лева

Давид Герие - концерт

Кога: 11 март, 19:00 чсаа
Къде: Зала България

Софийската филхармония, ще зарадва своята публика с един концерт под диригентството на Маестро Давид Хименес и със солист изключителният Давид Герие. Събитието ще се състои в зала „България” от 19 часа. В програмата ще чуем концерт за валдхорна и оркестър от Райнхолд Глиер и симфонията „Титан” от Густав Малер.
Давид Герие е едно от най-любопитните явления в музикалния свят. Първоначалната страст на музиканта е към тромпета. С блестящите си умения той печели много и престижни награди, посещава майсторския клас на Морис Андре и работи със световни диригенти и музиканти – сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Владимир Ашкенази, Пиер Булез, Еманюел Паю, Емануел Кривин.

Със същия замах и талант Герие успява да стане водач на групата на валдхорните на Националната филхармония на Франция само 2 години след като започва да свири на валдхорна. Свири още на туба, тромбон, офиклейд и цигулка, заради което колегите му музиканти често го наричат „извънземен”.

Именно този изключителен талант с приковаващо сценично присъствие, виртуозност и дълбочина на интерпретацията ще видим на сцената на зала „България“ този петък. В първата част на вечерта ще чуем Герие като солист в Концерта за валдхорна на Глиер, а в другата като водач на тромпетите в симфония "Титан" на Малер.
Диригент на този великолепен концерт ще бъде един от най-престижните и ценени оперни диригенти в цяла Европа - Маестро Давид Хименес, който познаваме от предишните му блестящи концерти със Софийската филхармония.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?