Следва

Editors' Choice: Да си вземеш дозата... енергия

Любимото ни кафе – ползите и вредите от божествената напитка

Любимата на всички напитка, най-добрият приятел на първата изпушена цигара сутрин, често изпреварващо дори...

Health преди 8 години

Любимата на всички напитка, най-добрият приятел на първата изпушена цигара сутрин, често изпреварващо дори закуската – кафето.

Вероятно ти е известно твърдението, че кафето е изключително вредно, че дава краткотраен прилив на енергия, последван от бързото завръщане на умората или пък треперене, ако прекалиш с неговата компания...
Да, наистина кафето може да не е полезно точно за теб, а прекаляването с кофеина действително да накара тялото ти да се разтрепери.

Но не всички лоши неща, за които кафето е „набедено“, са верни. В много части на света, където кафето се почита, се наблюдава високо ниво на здраве и дълголетие. А многобройни изследвания пък посочват немалко ползи за здравето ти, които можеш да извлечеш именно от кафето.

Задължително трябва да съобразиш всяка напитка, всяка храна с твоя личен ритъм, здраве, организъм, защото това е строго индивидуално.

Ние можем само да ти помогнем, като споделим няколко ползи и вреди от кафето, които са най-често срещани.

С кое да внимаваш

Кафето е една от културите, които често са изложени на много висока концентрация на пестициди, както и на други химикали. Затова трябва изключително добре да подбираш какво кафе пиеш. Трябва да е висококачествено, а големият бонус е, че вкусът му ще е по-добър, ако е такова – можеш само да спечелиш.

При избора на кафе, винаги гледай на опаковката му да има думички като: „organic“, „single-origin“, „fair trade organic“.

Разбира се, когато сядаш в заведение или си взимаш кафе за из път, се доверявай само на заведенията, които работят само с качествено кафе – известните кафенета могат да бъдат проверени. Онова странно чувство на главоболие, което обикновено се концентрира зад очите, се получава точно от лошото и некачествено кафе, от което са се отделили токсини. Всичко е в качеството!

Друга вреда могат да нанесат машините за кафе и топли напитки. Те често са изработени от пластмаса, която под действието на топлината отделя вредни вещества, пренасящи се в кафето ти. Ако имаш чувствителен стомах, веднага ще усетиш дискомфорт. Избягвай да пиеш кафе от подобни машини, доколкото можеш.



Кога е най-добре да го пиеш?

Във всеки един час преди 14:00. Лекарите съветват да се избягва пиенето на кафе следобед, защото хората с по-чувствителни организми имат проблеми със съня след това, тъй като кофеинът се задържа доста дълго.

Ако и ти имаш подобни оплаквания, просто не пий кафе след 14:00 часа. Ако и това не помогне, помисли си за примесено кафе – лате или капучино, но не посягай към чистото.

Също така се препоръчва да се пие по време на хранене, тъй като стомахът се раздразва, ако приемаш кафето на гладно.



Ползите, за които не подозираш

Кафето може да бъде твоят голям помощник в спорта и тренировките. Това е чудесен начин да оптимизираш работата си във фитнеса, тъй като кафето помага в изгарянето на мазнините, увеличава метаболизма и целия обмен на веществата. То повишава нивата на хормона кортизол в организма ти, благодарение на който ще получиш мощен прилив на енергия, чрез който ще имаш по-продуктивна тренировка и ще задействаш освобождаването на мазнини. Но е много важно да знаеш, че кафето се препоръчва само преди тренировка, никога след! Тогава има вероятност да изпиеш повече кафе, отколкото преди тренировка, а прекалено многото кортизол пречи на възстановяването на тялото след натоварване и потиска хормоните на растежа.

Едва ли предполагаш, че кафето се препоръчва с алкохол. Но е така! То намалява риска от цироза на черния дроб. Също така кафето е една от най-полезните съставки в козметиката и има защо – то предотвратява риска от злокачествени образувания по кожата.

Вредно или полезно? В крайна сметка, всичко прекалено не е хубаво, но пък и не е необходимо да се ограничаваш от плюсовете на някои неща, нали?
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.