Следва

Отдай дължимото на веждите

Какво представлява хапчето витамин

Body преди 17 години

Повечето витамини се извличат от основни натурални източници; те са естествени вещества, които се съдържат в храните. Когато ги поемаме като добавки, били те капсули, таблетки, прах или течност, те също произлизат от храните. Формата на синтетичните витамини е най-различна, всяка със своите предимства – таблетки, капсули, каплети, гел-капсули, прахове и течности, инплантанти и инхалатори.

Синтетичните витамини са съвсем достъпни и вероятността да повлияят на бюджета ни е много малка. Същото обаче не важи за стомаха. Защото една субстанция, извлечена по химичен път, предизвиква макар и минимална реакция в индивида, докато същия материал от естествен произход се понася много по-добре.

Същевременно витаминната добавка не е само това, което виждат очите ни. Вътре се съдържат още разделители, свързващи вещества, лубриканти, оцветители, подсладители и аромати, изсушаващи вещества и материали за обвивка.
Обикновено витаминните форми издържат от 2 до 3 години в добре запечатан съд, след отваряне на флакона обаче, не бива да се очаква повече от 12-месечен живот на субстанцията.

Кога и как да взимаме добавки остава най-важният въпрос. Най-добре е това да се случва на колкото се може по-равномерни интервали в денонощието. По правило след храна.

Не забравяйте, че минералите са от съществено значение за пълноценното абсорбиране на витамините, така че трябва да бъдете сигурни, че взимате витамините заедно с минерали.

Ето и някой въпроси, естествено изникващи на основание горната информация:

- Когато витамините имат неприятна миризма, означава ли, че са развалени? Не е задължително, по-скоро има вероятност да са загубили своята ефикасност.

- Коя форма на синтетични витамини да избера – капсули или таблетки? И двете имат своите предимства – капсулите се преглъщат по-лесно, разтварят се по-бързо, и се считат за по-мощни. Таблетките са по-добре защитени от окисление, обикновено са по-евтини и не съдържат животински продукти /за разлика от капсулите с желатин/.

- Рисково ли е поглъщането на напукани хапчета? Не, причина за напукването е некачествената обвивка, но самите витамини са безвредни и ефикасни.

- Понякога се установява миризма на алкохол в шишето с витамини, знак за какво е това? Често алкохолът се използва като изсушаващо средство и ако продуктът е бил спешно опакован, алкохолната миризма остава устойчиво в шишенцето. Поставете няколко оризови зърна в него, те ще абсорбират както влагата, така и миризмата.

От утре следете ежедневно всичко за витамините – какво представлява всеки от тях, полезните ефекти, болестите при недостиг, най-добрите естествени източници, врагове, токсичност.

Стартираме с Витамин А.

More from View Sofia

More Body