Следва

What a story?! Ерин Андрюс с 55 милиона долара плюс

Не всички са виновни, но всички са жертви!

Ще ви трябва заряд от капсуловано лично време, споделено в едно пространство с други хора, нужна доза търпение и специфична балканска настройка.

Movies & TV преди 8 години

Ще ви трябва заряд от капсуловано лично време, споделено в едно пространство с други хора, нужна доза търпение и специфична балканска настройка. Ще трябва да успеете да се абстрахирате от всички звуци, които неизменно се чуват в българските кино-салони непрекъснато по време на прожекция, и да се отделите като самостоятелна единица. Ще трябва да следите внимателно сюжета, който ту малко плавно, ту леко по-динамично ни пренася от една европейска държава в друга, от един житейски проблем в друг . Филмът “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син”, с който ще се открие юбилейното 20 издание на София Филм Фест, определено е от онези, след които ще излезете от залата замислени, може би и с насълзени очи, но не от смях, и с неизядена кутийка с пуканки (ако сте си купили такава). Лентата е тежка, социална и човешка. “Лошото” е, че мотивът за заснемането й е по абсолютно действителен случай, за което филмовите екипи от Швеция, Холандия, Босна и България са работили цели 10 години! С две думи - тинейджър от Сърбия е осъден за участие във военни престъпления. Но не след дълго е призован от Международния съд за защита на човешките права в Хага като изключително важен и ключов свидетел по обвинение срещу високопоставен сръбски военен. И в този лабиринт от не разплатени интриги се усукват и житейски истории и съдби, номерирани и без имена.

Операторът Рали Ралчев, с поощрението на режисьора Иглика Трифонова (“Писмо до Америка”) и продуцентите Росица Вълканова, Улф Синерхолм и Петра Худингс, е обърнал внимание на дребни и почти незабележими на “първо четене” детайли, които обаче, заедно с музиката на Теодосий Спасов, допълват и обогатяват невероятно общата картина. Ще забележите букет от отдавна изсъхнали цветя, стар почти колкото последното боядисване на стаята, който кротко си стои във ваза. Ще видите прахоляка, удобно разположил се върху ленените чаршафи, фино украсени с ръчна бродерия в краищата. Ще чуете пукащия звук, който цигарата като че с болка издава при всяко едно дръпване от нея. Ще се потопите в магическия нощен Амстердам по брега на река Амстел, на чийто бряг е къщата на един от главните герои. Ще стигнете през насълзените, от какви ли не емоции, очи на друг от главните герои до стадиона на холандския ФК “Аякс”, гордост на поколения нидерландски фенове.

Красимир Доков

Естествено, че за да пречупим всички усещания от гледаното през собствената си призма, другата основна заслуга имат актьорите. Набеденият за държавните си военни измени е габровецът Красимир Доков (два пъти с приз за най-добра мъжка роля и с награда “Златна роза”, участвал в “Под прикритие”, “Аве”, “Английският съсед”, “Писмо до Америка” и др.). Щом говорим за престъпления и съд е логично да има прокурор. В тази роля се превъплъщава eдна от най-ярките актриси на съвременното френски кино - Ромен Боранже (носител на награда “Сезар”, която сме гледали в „Апартаментът“ с Моника Белучи и Венсан Касел и “Пълно затъмнение” с Дейвид Тюлис и Леонардо ди Каприо). Шведският актьор Самюел Фрьолер (със “Златна палма”, играл в „Най-добри намерения” по сценарий на Ингмар Бергман), застава на срещуположната страна в тригунала в ролята на адвокат. Осъденият младеж, въпреки размирното време, в което се развива действието, си има все още живи родители. Майка му е македонската актриса Лабина Митевска, а баща му - босненецът Изудин Байрович. Живият мост на изгубените в превода разнородни европейски персонажи е черногорката Лабина Митевска (с награди от Берлинаре и Шведската Филмова Академия за “Яж, спи, умри”).

И не на последно място по важност във филма е момчето, Свидетелят, от чиито думи, оказва се, зависи развръзката на много животи, включително и неговият. В тази роля, макар и почти без реплики, гледаме един като че по-обран, пораснал и възмъжал Ованес Торосян (неговите номинации, награди, театрални постановки и филми, до които се е докосвал, са премного и няма как да ги изброим). Един млад български актьор с арменски произход, горд баща на 4-годишната си дъщеря Йоанна, който е приел донякъде и лично драмата на героя си, имайки предвид причината за изселването на семейството му в България - военният конфликт в Нагорни Карабах в началото на 90-е год на миналия век. Ованес е невероятен, страхотен, въздействащ, докосващ,... Слабото му високо тяло, изразените скули и синьо-сивите очи, в които можеш да видиш себе си в цял ръст в един друг свят, те карат да изпиташ всички чувства, които персонажът му Миро показва почти без думи. Овата, както му казват всички, е просто чудесен в тази си роля! И му пожелаваме попътен вятър и покоряване на още арт-върхове!

Ако проблематиката на лентата ви допада, просто елате на откриването на София Филм Фест на 10-и март, днес, от 19:30 ч., когато ще бъде показана за първи път пред българската публика. И в заключение ще добавим общото мнение на всички, участвали в създаването на “Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син” - “Не всички са виновни, но всички са жертви”, за съжаление...

More Movies & TV