Следва

Love to quote: 9 зареждащи цитата от Георги Господинов

Карфиол + Ориз = ВНЛ

Карфиол + Ориз = ВНЛ

Food преди 8 години

Когато видя карфиол ми идва отвътре да го изям като ябълка, на мига! Дори без да го режа или късам на розички (ах, как сладко звучи „розички”!). Този толкова крехък и богат на витамини С, В1 и В2 и на не повече от 4% захари зеленчук, само с външния си вид ме кара да изпадам в кулинарен екстаз. А само си представете каква сладост можем още да си причиним, съчетавайки го с други любими продукти! Ммм…

Днес ще ви предизвикаме да отделите в кухнята един учебен час, или едно футболно полувреме – както ви е удобно, за да изненадате любимия, дори и себе си, с фантастичния вкус на розата сред зеленчуците.

Продуктите са:
около 400 гр карфиол
1-2 средно големи глави кромид лук
3-4 домата
около 200 гр ориз
200-250 гр кашкавал
1 ч.ч мазнина олио или зехтин (по избор)
щипка бял или черен пипер
сол на вкус

И така, да започваме!
Има една тънкост, която е много важно да не забравим, а именно – да подготвим карфиола подобаващо, преди да започнем да го готвим. Представете си, че е звездата в телевизионно шоу, черешката на тортата, розата в букета! Той има нужда от специално внимание и предсценично отношение. С него трябва да сме деликатни, когато го разделяме на части, които да поставим в студена и подсолена вода за около час. С този си престой в хладното той ще ни се отблагодари с невероятния си вкус. Ще ви доверя и още една хитринка – като обелите главите лук, разрежете ги на половинки и ги сложете за 30 мин. при карфиола. По този начин, когато настъпи мигът, в който лукът трябва леко да се запържи и задуши в мазнината, вече няма да е толкова лют, докато го режете и рискът да размажете грима си ще е минимален. Така де, като ще сме красиви и докато готвим - да сме такива!
А през това време, докато чакаме студената вана на „онези двамата”, спокойно можем да приготвим за второстепенните им роли и останалите продукти. Няма да е лошо да хвърлим едно око на чистотата на ориза, който след това добре да изплакнем. Да нарежем доматите на ситно, като гледаме да използваме вкусно всяко семенце и излезлия от тях сок, и да настържем/нарежем кашкавала с предпочитания за поръсване размер.
Когато изминат 60-те мокри минути на карфиола (моля да не се изхвърля водата, в която се е плацикал!), трябва хубавичко да го изцедим. През това време вече сме загрели мазнината и полагаме в цвърчащата течност предварително нарязания на ситно лук. Буквално след минутка запържване добавяме кафена чашка вода, за да смекчим лютия му характер. И след още 3-4 мин. изсипваме при него и карфиола, ориза и доматите. Доливаме в съда 3 ч.ч. от подсолената карфиолена вода и на слаб огън търпеливо изчакваме (а то няма да отнеме много време – оризът е „добър пияница”) водата да бъде „изпита” от вкусната смес.
След като това свещенодействие приключи, поръсваме с пипера и настъргания кашкавал. А ако решим може да изсипем дотук приготвеното в тавичка и да я мушнем за няколко минутки в предварително добре загряна фурна, където кашкавалът ще даде най-доброто от себе си.
Ох, вече преглъщам! Отивам да си сипя бира, за вас не знам...
 

More Food