Следва

"Деня на Свети Патрик" - незабравим на софийска територия!

Добрият малък бизнес: Малки вдъхновения от живота, наречени Concept

Когато в един бизнес се влага любов, влагаш част от самия себе си...

All About Life преди 8 години

„Когато в един бизнес се влага любов, влагаш част от самия себе си. Когато работиш не на първо място за парична възвръщаемост, когато работиш това, което обичаш и когато хората те подкрепят и харесват нещата, които създаваш – тогава бизнесът е изкуство. Винаги има трудности, които трябва да бъдат преодолявани, но същественото е как успяваш да ги прескочиш и дали денят ти започва с усмивка и радост от това, което ти предстои, дали има наслада от хората, с които общуваш. Тогава проектите и реализацията им сами се подреждат. Прекрасно е, когато знаеш, че ще подариш усмивка и добро настроение на някого, когото дори не познаваш, но в същото време имаш усещането, че го познаваш, защото той е избрал част от твоето сърце, твоя свят, твоя труд, претворени в нещо, което ще докосва и ще бъде част от неговия личен свят. Това чувство наричам щастливост!“


Уводът, с който започваме представянето на днешния прекрасен малък бизнес, този път е дело на, или по-точно цитат от, неговата също толкова прекрасна създателка – Златина Григорчева. Докато учи в Националната художествена академия, тя изучава тънкостите при изработката на керамични изделия и заедно с уменията и вдъхновението й расте. Така тя създава Concept ceramic studio. Всъщност първото му име е Раклата, но не отдавна Златина променя името му, както и логото, което е специално създадено от талантливия дизайнер Асен Петров.

Основната мисия на Златина и нейното керамично студио Concept е ръчно, лично и лирично да създава авторски предмети с функционален и естетичен характер - лимитирани серии продукти от глина и порцелан. Маниерът й на работа е като на един истински творец:

„Идеите бошуват непрекъснато в мен и тъй като не мога да се спра пред една единствена и да стоя на едно място, аз доразвивам себе си чрез работите си и затова и в тях има доста разнообразие. Може да срещнете много нежни и ефирни порцеланови форми, както и по–бъбриви, които са наситени с релефни структури и декорации. Нещата излизащи изпод ръцете ми са подвластни на изчистените линии, геометричните и природни елементи, наситени със семпъл дизайн, който е съчетан с функционалност и провокация.“



Това предопределя и уникалността на голяма част от изделията и лимитираните серии на продуктите Concept. Както и фактът, че всяко изделие се изработва ръчно от начало до край.

„Всеки детайл се опитвам да изпипам до последно, като се започне от поръчката на материала, с който ще бъде изработен продуктът, отделните процеси през които минава, различните етапи на изпичане в керамичната пещ, опаковката, посланието, личното отношение, всичко."


Творческият процес е колкото приятен и вълнуващ акт на измисляне и създаване, толкова и сложен и дълъг процес, изискващ много търпение, внимание и труд. Той започва от раждането на идеята – понякога внезапно, вдъхновена от нещо малко, което привлича вниманието на твореца по тайнствен начин, друг път бавно градирайки, докато отлежава и се обмисля във времето. Самото й изпълнение, процесът на пресъздаване на въображаемия образ върху физическия му носител е колкото забавно, толкова и трудоемко начинание, изискващо силна мотивация и вяра в красотата и смисъла на идеята си, както и часове работа до постигането на точния й образ. Тези, които оценяват уникалността, разбират и вярват в смисъла и красотата на изкуството, са онези, без които то не може да съществува.

Concept ceramic studio е мястото, където всеки, който цени и истински харесва различното, неповторимото и красивото, може да го намери. Бижутата и керамичните съдове, които намираме там, са създадени да внасят цвят и усмивки във всеки ден, с и без повод. Бижутата от порцелан са определено неочаквана и приятна изненада:

„Тъй като порцеланът, като материал е изключително чист и красив със своята белота, прозрачност, ефирност и лекота, бях провокирана от качествата му и в негово лице открих прекрасен материал за създаване на бижута, които носят в себе си изчистена и семпла визия.“



Впечатляващи са концепциите за всяко едно бижу, за всеки един предмет, вдъхновени от на пръв поглед простички и незабележими, но всъщност изключително нежни и красиви елементи от света. Това се вижда прекрасно в публикациите, с които Златина представя всяко свое произведение на facebook-страницата на Concept ceramic studio. А още по-впечатляващи са симпатичните и уникални хайку описания, които тя дава на всяко едно от тях. В гамата от порцеланови съдове пък намираме порцеланови чаши, купи, кани и други предмети за всеки ден, както и невероятни порцеланови лампи и керамични мивки, които се изработват за конкретни интериорни пространства. Тях Златина създава след обсъждане и обмяна на идеи с клиента, за когото ги изработва и след като имат изградена ясна и завършена концепция.



Материалите, които се използват, са с най-високо качество, често вносни именно за да се изпълни това изискване. Златина споделя, че проучва нови материали, с които да обогати гамата си от продукти в близко бъдеще. По-цялостна концепция за опаковката на чашите също ще ни изненада съвсем скоро. С тези красоти от година и половина лесно могат да се сдобият и хора от различни краища на света, благодарение на чуждестранната онлайн платформа, чрез която са достъпни и извън България. Всъщност Concept вече има много почитатели и клиенти в Европа, Австралия, САЩ, Канада и много други. Предстоят и още интересни проекти, за които Златина ни обещава да сподели с нас, когато моментът настъпи.



А ние междувременно ще направим пролетта още по-красива с някое и друго прекрасно бижу от Concept ceramic studio!

Припомняме, че предишният път, в който говорихме за добрия малък български бизнес бяхме във Фабрика Дъга! А преди това посетихме прекрасното ателие на Art.E. Фантазия...

More All About Life