Следва

Пролетно make up презареждане! Всичко за бюти тенденциите този сезон

Как да изберем правилния крем за лице? Правила, хватки, тайни и уловки

Качественият крем е основата, върху която изграждаме бюти-ритуали с дълготраен ефект.

Hair преди 8 години

Качественият крем е основата, върху която изграждаме бюти-ритуали с дълготраен ефект. Индустрията на красотата е заляла пазара с абсолютно всякакви продукти, кой качествен, кой – пълна катастрофа. В този ред на мисли #КОЙ да изберем, вместо да се паникьосваме, е добре да си припомним максимата Less is more. Защото по-малкото наистина ще ни даде повече –по-добра грижа с красив краен резултат.
Както добре се знае, функцията на крема е да защитава и хидратира. Нанасяме го върху добре почистена кожа, по-лек за деня, а вечерта избираме по-подхранващ. Имаме едно наум преди да нанесем от втория, а именно, че красотата зависи и от добрия сън и ще си осигурим необходимото количество почивка.
Чудеса с кожата вършат нерафинираните, чисти растителни масла. Нашите топ 3 са – кокосово – ухае божествено, не е толкова тежко, топи се нежно и оставя кожата ни кадифена и добре хидратирана. Какаовото е по-твърдо, по-мазно, по-подходящо за вечерта, но е великолепна храна за кожата. От личен опит потвърждаваме, че маслото от карите (ший) е чудотворен балсам за сухата чувствителна кожа.
Избираме крема задължително според типа кожа, който имаме – нормална, мазна, суха или чувствителна. Нормалната има нужда от лек крем и жените с такава кожа имат най-голям избор. Добре е  мазната, често съпроводена с акне, широки пори или пъпки, след измиване изглежда добре, но след няколко часа започва да лъщи поради многото отделен себум. За нея е най-добре да изберем крем на водна основа. В комбинация с чувствителен тип и поява на много дермални проблеми е най-добре да потърсим съвет от лекар. Сухата, често влиза в категорията на чувствителната (т.нар. комбинирана), тъй като не произвежда достатъчно себум за защита от условията на околната среда и климата, лесно се разранява, бели и прочие неприятни преживявания. При жените с такава кожа по-лесно се появяват бръчки около очите и устата. Те имат нужда от крем с висок процент хранителни вещества и силно хидратиращи свойства. Ако обаче сте с наистина чувствителна кожа, изборът е хипоалергенни продукти и най-добре – от естествени съставки. Често се появяват дермални проблеми, които обаче се консултират със специализиран лекар, който трябва да посочи най-подходящият крем.
Направихме ориентировъчен списък спрямо типовете, сезоните и други фактори, за да улесним избора кой е най-добрият крем за лице. Ако не сте сигурни за вашия тип кожа или имате проблеми – акне или разширени капиляри, е добре да посетите дерматолог.

За деня лек дневен, тъй като ако е прекалено мазен се разтича, кожата лъщи, а порите се запушват, особено ако времето е много горещо. При мазен тип, това с времето може да доведе до сериозно акне. ВВ кремовете също са подходящи, тъй като едновременно подхранват и изравняват цвета на лицето. Добре е да се избягва наслояването на много фон дьо тен, а жените, който наистина държат да започнат деня с него, трябва първо да хидратират кожата с крем и да изчакат да попие, преди да нанесат грим.

Вечер по-тежък (не е задължително да се чете като мазен), но по-подхранващ и хидратиращ, защото именно през тази част на денонощието усвояването на подхранващи и регенериращи вещества се ускорява. Мит е обаче, че нощните кремове задължително са по-мазни – има и такива с гелообразна текстура и попиват доста бързо, но им отнема няколко часа да се усвоят напълно от кожата.

Сухаима нужда от повече грижа и съответно – от повече хидратация, като понякога се налага до 2-3 пъти дневно. Винаги, когато почувствате сухота и опъване на кожата, я измийте и нанесете лек слой. Избягвайте силно ароматизирани продукти – ще я раздразнят, търсете такива с овлажнители – глицерин и пропиленгликол; с емолиенти – вазелин, ланолин, минерално масло, алое и диметикон. Те ще образуват необходимия защитен слой.

Мазна – добре е да съдържат салицилова киселина, невен, лайка, чаено дърво, кофеин, ретинол и други вещества, които почистват, тонизират и свиват порите. Важно е да се поддържа чиста, защото е склонна към инфекции. Преди нанасянето на крем се измива и тонизира. Вечер се нанася хидратиращ крем, а противно на факта, че много жени смятат, че не трябва да се слага крем през деня, всъщност е точно обратното – той има защитаваща функция. Избираме го с лека текстура – сред най-популярните дневни кремове за мазна кожа е този с чаено дърво, който има силни лечебни свойства и помага в борбата с акнето.

Сезонни кремове – много зависят от климата, на който сме изложени – горещото лято и студената зима са способни да нанесат трайни вреди – дерматити, изгаряния и в някои случаи дори рак. За градските условия през лятото е добре да изберем крем със слънцезащитен фактор за деня (поне 30 за чувствителна или много бяла кожа), а за зимните условия – по-плътен и защитаващ крем.

Според възрастта – до 30 г. – един подхранващ крем е достатъчен, освен ако кожата няма специфични изисквания (много мазна или много суха), 30-40 г. – лек дневен и подхранващ нощен. Над 40 г. – освен дневен и нощен, към кремовете могат да се добавят и околоочен и един против бръчки за превенция от торбички, подпухване и бръчки.
Добре е да сменяме крема през някакъв период от време, защото кожата свиква.

Трик при закупуване – колкото по-кратък е посоченият срок на годност на крема, толкова по-естествени са неговите съставки, толкова по-малко консерванти съдържа и толкова е по-ефикасен.

 

More Hair