Следва

Четиво в четвъртък: "Селски барок" от Иржи Хаичек

Рибарят и неговата душа в театър 199 юбилейно

Хората сега гледат на живота като на хазартна игра...

Events преди 8 години

“Хората сега гледат на живота като на хазартна игра. А животът не е игра. Животът е тайнство. Неговият идеал е любовта. Неговото пречистване – жертвата”.
Оскар Уайлд

“В тази приказка рибарят е всеки човек, който е на своето място, в своята лодка, в своето море.
Рибарят в своята лодка ще срещне любовта. Тя ще изплува от дълбините. Любовта ще улови рибаря или той ще я хване в мрежите си.
Рибарят се влюбва в русалка - в същество от непознат, подводен свят. Така е и при нас, защото любимият човек е винаги от някаква друга, непонятна реалност.
Любовта идва, но поставя ужасяващо условие. За да се слее с рибаря, любовта иска той да пропъди душата си. Толкова страшно желание! Толкова тъжна истина, толкова безутешно признание. Сякаш любовта знае за това изначално разделение на човека. Сякаш любовта мрази тази битка на човека със себе си. За да се слее с любовта, човекът трябва да преодолее своята двойственост, да пропъди същността си, да премахне своето минало, своите видения за бъдещето. Да остане празен, чист и цял за другия, а душата му да върви където иска. ... “
Мариус Куркински



сценична версия, постановка и музикално оформление
Мариус Куркински

сценография
Петя Стойкова

с участието на:

Владимир Карамазов

Ана Пападополу

Радена Вълканова

Велислав Павлов





More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?