Следва

INSTAGRAM моменти... и звездно Happy Easter от сърце

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 28 Март - 3 април

Дванадесето издание на конкурса “Млади виртуози” в категориите “Пиано” и “Класическа Китара” ще се проведе в Зали 8 и 9 на Националния дворец на културата (НДК) от 28 март до 3 април 2016 г...

Events преди 8 години

Дванадесети международен конкурс за млади виртуози

Кога: 28 март - 3 април
Къде: НДК

Дванадесето издание на конкурса “Млади виртуози” в категориите “Пиано” и “Класическа Китара” ще се проведе в Зали 8 и 9 на Националния дворец на културата (НДК) от 28 март до 3 април 2016 г. Организационният комитет на Международен конкурс „Млади виртуози“, със съдействието на НМУ "Любомир Пипков" и НДК организират конкурса, който e предназначен за млади изпълнители от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика, да представят своя талант пред големи музиканти, доказали себе си на световните музикални сцени и в световния афиш.

В рамките на Международния конкурс „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. От 2013 г. конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY. По повод 100-годишнината от основаването на първата Българска музикално образователна институция, по инициатива на Милка Митева през 2004 година се учреди Международния конкурс „Млади виртуози“. Конкурсът се организира ежегодно и се провежда с изключителната подкрепа на Фондация ”Америка за България”.

В желанието да се съхрани музикалната памет на България, част от специалностите носят имената на едни от най–ярките български музиканти и педагози като: проф. Люба Енчева, проф. Гееорги Бадев, проф. Сава Димитров, проф. Кирил Карел Стари, проф. д-р Добри Палиев.

Шломо Минц - концерт

Кога: 28 март, 19:30 часа
Къде: Зала "България"

Легендарният израелски цигулар, диригент и педагог Шломо Минц ще открие шестнадесетото издание на “Европейски музикален фестивал” в София с тържествен концерт. На 28 март в столичната зала „България“ от 19:30 часа той ще представи стилна музикална програма заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио. Минц ще бъде едновременно солист и диригент, което малко съвременни изпълнители владеят и практикуват на сцена. В програмата ще участва и 17-годишният Мартин Зайранов. Той получи шанса за престижната изява като спечели наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2015 г. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г., а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Р. България.

„Изключително се радвам да гостувам отново в България, защото се чувствам прекрасно на българска сцена“, сподели Шломо Минц при пристигането си в София. Той идва у нас след турне в Австралия, където е изнесъл няколко концерта в Бризбейн. След първата репетиция с Оркестъра на Класик ФМ радио музикантът отбеляза: „Оркестърът се справят чудесно и показва стабилно развитие. Всички музиканти са много кооперативни. Това е едно много позитивно преживяване“. Последният концерт на Шломо Минц в София бе през 2012 година в цикъла „Музиката на Америка“, когато той отново се изяви като солист и диригент.

Концертът на 28 март съчетава музика от различни епохи и стилове. В първата част ще звучи изцяло музика от Йохан Себастиан Бах. Шломо Минц ще поеме ролята на солист и водач на оркестъра в изпълнение на Концертите за цигулка №1 и №2 от Бах. „Идеята да се свири и дирижира едновременно е в това да се получи една единна, унифицирана интерпретация“, казва музикантът. Във втората част Минц ще бъде само диригент за две забележителни творби – Simple Symphony от Бенджамин Бритън и Серенада за струнни от Чайковски, които поставят високи изисквания към изпълнителския състав.

Специалното участие на Мартин Зайранов в концерта на 28 март ще бъде с първа част на Концерт за две цигулки и оркестър от Бах. За това изпълнение солист ще бъде и Людмил Ненчев – дългогодишен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио.



Изложба живопис на Владимир Пенев

Кога: 29 март - 16 април, откриване - 29 март, 18:00 часа
Къде: Галерия "Нюанс"

И в тази изложба Владимир Пенев e такъв, какъвто го очакваме, развива се, но не изневерява на себе си. „Брегът“, „Чадъри“, „Улицата“, „Извървени пътища“ и други са имена на сюжети, които провокират Пенев от дълго време. В настоящата експозиция, наред с някои по-стари работи са показани последните творчески търсения на автора в тази насока. И независимо, че в изложените картини откриваме познати ни живописни форми и теми, тук те събират богатството на един сериозен опит и нови усещания.

Творбите, наситени с романтична носталгия, независимо от поетичния си призив притежават прецизно сдържана организираност. В тях изкуството е език на знаци и форми, които всъщност са образи и идеи, изградени на границата на физическото присъствие и духовната същност. Преминавайки от едното към другото, те понякога се губят и създават усещане за празнота и безвремие. Така по свой особен начин авторът разказва приказни истории, в които преди, сега или утре не съществуват, истории, които се движат по тънката нишка на едно фино емоционалано внушение за вътрешно безпокойство, тъга и скрита тревога.

Независимо, че вдъхновението е външната реалност, за художника тя е само повод да изрази своите разбирания за живописта, които се опитва да постигне чрез класическата рисунка, форма и пространство. Целта на твореца е да
открие скритите, подсъзнателни страни на делничното, баналното, познатото - хора, кучета, чадъри, цветя, брегове и улици са превърнати от реални обекти в символи и емоции, което придава едно по-различно и многопластово усещане за живописта.

В рамките на изложбата ще бъде представено библиофилско издание на книгата „Глас и съвест на епохата“ с избрани стихове на Пеньо Пенев, илюстрирани от сина му Владимир Пенев.

Кино и мода - Fashion Night Out в ДНК

Кога: 29 март, 21:00 часа
Къде: ДНК

За поредна ПЕТА година София Филм Фест обръща специално внимание на филмите, които съчетават в себе си очарованието на модния свят и забележителния документален поглед към него.

Изборът на селекционерите на 20-ото издание на фестивала падна върху творбата на Лоик Прижан „Наследството на Александър Маккуин”. Един от най-прочутите дизайнери на нашето съвремие има огромен принос към модния свят и все още е твърде рано да се осъзнаят реално обхватът и ефектът му. Филмът е своеобразно завещание, оставено от Маккуин, който слага край на живота си преди шест години. Основният фокус в „Наследството на Александър Маккуин” е върху работата, последните му колекции и източниците на вдъхновение за твореца...

На 29 март в пространство ДНК ще се пренесем в света на модния авангард с още една специална прожекция на „Наследството на Александър Маккуин”.

FASHION NIGHT OUT е част от програмата „Кино и мода” на 20-ия София Филм Фест, а организаторите гарантират страхотно модно преживяване, благодарение на дългогодишното партньорство с VOGUE VISION by Mitko Damov.

Във вечерта, посветена на модата, ще се включват и студенти от Нов български университет, които ще фокусират вниманието на публиката върху емблематични визии и пърформанси от ревютата на Алекзандър Маккуин. С помощта на различни изразни средства – мода, звук, светлина и видео – младите дизайнери ще изградят пет инсталации, с които ще представят собствен прочит на забележителното творчество на британския моделиер.

В програмата на събитието е включена и прожекция на филма „XXSОФИЯ”, който изследва урбанистичното пространство на София със средствата на концептуалната мода в движение, образ и звук. Може ли дрехата да сведе градското пространство, урбанистичната среда до близък до тялото интимен размер, който да обхванеш бързо със сетивата си и припознаеш като свой? Как усещаме София – града, в който сме решили да живеем и творим и как бихме го превели в дреха?... Филмът е част от модната инсталация XXSОФИЯ, разработена по покана на Гьоте-институт България за кураторската серия „СИТУАЦИЯ СОФИЯ 2015”.

ИКЕА представя лимитираната колекция GILTIG

Кога: 29 март, 18:00 часа
Къде: Gallery 2.0

С GILTIG ИКЕА стъпва в изцяло нова територия. Колекцията е първа от серия партньорства с модни дизайнери. GILTIG пренася удивителните шарки на модния дизайнер на мъжки облекла Кейти Иъри върху мебели и аксесоари. У нас колекцията ще бъде представена със специална изложба в Gallery 2.0 от 29 март до 3 април, курирана от Студио Комплект. По повод откриването на изложбата, те ще разговарят с български дизайнери и интериорни експерти за взаимодействието между модата и интериора. Продуктите от колекция GILTIG ще бъдат налични в магазин ИКЕА от началото на април.

Майките - вербатим спектакъл

Кога: 31 март, 19:30 часа
Къде: Червената зала

Режисьор: Неда Соколовска; хореография: Николина Тодорова; сценична среда: Деница Аргиропулос; с участието на: Невена Калудова, Мила Банчева, Лина Златева, Надежда Панайотова.

Четири доказани актриси, всяка от които наскоро е станала майка, представят разказите на други майки, на жени, преминали през тайнството на раждането, през великата метаморфоза на майчинството. В разказите търсим искреността, житейската достоверност, хумора, ужаса и величието на преживяното, но преди всичко „Майките" е вербатим спектакъл, в който четири актриси са проводник на реалния житейски опит на други жени. Средствата на вербатим театъра дават възможност този опит да бъде достоверно предаден на зрителите, които получават не просто доза вечерно забавление, а безценно емпирично познание за великата поява на човешки живот.

На български език.
Времетраене: 90 мин.

Вход: 12/10 лв.

Живот като на кино - фотоизложба

Кога: 31 март
Къде: на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

Фотографската изложба „Живот като на кино“ е първата част от проекта на Фондация „Стоян Камбарев”, включващ музикално турне на концерт филмова музика с мултимедия и фотографска изложба, вдъхновена от филмови сцени на емблематични за световното кино филми. Той е арт продукция, която събира в едно концепции от кино, театър, музика и художествена фотография. Целта на проекта е да създаде уникално арт-събитие и да му осигури широка публика. Да направи интерпретация на влиянието на киното в живота на хората, проекцията му в съвременното изкуство и музикалното му влияние в различни социални среди. Проектът се финансира по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Министерството на културата на Република България. В реализирането му участват известни български продуценти, музиканти и артисти като Деси Тенекеджиева, Мирослав Костадинов – Миро, Страцимир Павлов, Мариета Ценова и Борислав Казаков.

Край реката - изложба живопис на Радослав Нейчев

Кога: 1 - 15 април
Къде: Галерия - книжарница София Прес

Една голяма река – един малък град. Оряхово и Дунава. Роден съм там, там израснах - в малкото градче, живописно разположено на брега на голямата река. Затова и тази изложба е с кътчета и моменти от там. Всеки , който е роден на такова място, а тръгнал по-късно по пътищата на широкият свят, със сигурност си спомня с умиление за детството, за корените си. Аз непрестанно черпя сили от тези корени, в главата ми непрекъснато се сменят гледки от прекрасната природа – нагиздените хълмове, отрупани с нацъфтели през пролетта плодни дръвчета, китните градинки с пъстри цветя и истински зеленчуци, лаещите дворни кучета, знойните лета когато всички бързаме към плажа за глътка хлад във водите на Дунав. Там усещанията са други , вкуса е друг , аромата, звуците, цветовете.. всичко е по-истинско... В изложбата има картини рисувани там – на място и други направени тук в ателието, в моменти когато мислено бягам от забързания, шумен , не толкова приветлив и напрегнат голям град. Отивам там да зърна познатите кътчета, да се уверя , че всичко е наред, че всичко си е така, както аз си го знам и е застинало - не мърда , не се променя ... И ето,там са къщите и улиците, но сякаш малко по – олющени и вехти , тук паднала ограда, там някое отрязано дърво, което съм катерил като дете ... и хора , някои ги няма , много ги няма .. Тогава изпитвам носталгия , на място , затискат ме спомените и тръгвам .. към Камъка , Бататовец, лозята, или към реката по дългия бряг с постоянно сменящи се цветове и форми. Там се срещам с контраста на спокойно течащата вода и брега с бясно преплитащите се клони и коренища, храсталаци и къпинаци, редуващи се с малки закътани полянки или пясъчни оазиси... Там се докосвам сякаш до безвремието и тогава разбирам,че всичко си е наред, всичко си е на мястото, само ние хората сме малко по- различни...

В настоящата изложба споделям част от тези мои усещания и вълнения. Надявам се да достигнат до зрителя, до човека.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 3 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 2 седмици

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?