Следва

Три е повече от две! Добре дошъл, HBO3

Почина Zaha Hadid

Голямата английска архитектка Заха Хадид почина на 66-годишна възраст от сърдечна недостатъчност...

People of art преди 8 години

Голямата английска архитектка Заха Хадид почина на 66-годишна възраст от сърдечна недостатъчност.

Първата жена, лауреат на престижната Pritzker Architecture Prize, е лекувала бронхит в болница в Маями. Както съобщава The Guardian, Хадид е починала в четвъртък, 31 март.

"С голяма мъка Zaha Hadid Architects потвърждава, че жената-командир Заха Хадид внезапно почина днес сутринта в Маями, — пише в своето прес съобщение архитектурното бюро на дизайнера. — Тя беше и си остава най-великата жена-архитект на нашето време". "Тя беше толкова грамадна личност, че никой не би могъл дори да се сравнява с нея, — добавя главният архитект на бюрото Греъм Морисън. — Тя не се вписваше в системата - и нямам предвид в лошия смисъл. Тя съществуваше в собствения си свят и беше необикновена жена". Своите съболезнования на близките на Хадид вече изразиха архитекта на Центъра Помпиду в Париж - лорд Роджърс и кметът на Лондон Борис Джонсън.

Сред прочутите здания на Хадид са обектите за Олимпиадата в Лондон, проектът на сградата на операта в Кардиф, Центърът за съвременно изкуство в Синсинати и бизнес-центърът Dominion Tower в Москва. Преди две седмици Заха Хадид в сътрудничество с фирмата Georg Jensen презентира колекция бижута на международната изложба BaselWorld.

Кариерата си Хадид започва в архитектурното бюро на Рем Колхас ОМА. 

Вижте спиращите дъха проекти на гениалната Заха в рубриката ни Дизайн за вдъхновение тук >>

Поклон!

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра