Четиво в четвъртък: "Избрани стихотворения" от Т.С. Елиът

Томас Стърнз Елиът е роден на 26.09.1888 в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Творчеството му е представително за модерната литература на XX век...

Авторът: Томас Стърнз Елиът е роден на 26.09.1888 в Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Творчеството му е представително за модерната литература на XX век. Изявява се като поет, драматург и критик. Сред изключително популярните негови текстове са поемата "Пустата земя" и есето "Традиция и индивидуален талант", еднакво революционни за поетическото и критическото мислене от онова време. През 1948 г. получава Нобелова награда за литература. Умира през 1965 г.

Книгата: Поезията на Елиът е неспирен диалог с автори и текстове от миналото, пълна е с цитати, перифрази и алюзии. И все пак индивидуалният талант на Елиът, неговият личен глас е толкова специфичен и мощен, че ние можем да усетим силата на поезията му без всякакво знание за чуждите гласове, които той цитира, перифразира или обговаря със своя собствен поетически глас. Елиът е едновременно модернист и класицист, революционер и консерватор. Американец по рождение, той става англичанин и англиканец. Чувства се наследник не само на англоезичната, но на цялата Европейска традиция. Неговият пан-европеизъм като че предсказва обединението на Европа.

Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок

S’io credessi che mia risposta fosse
A persona che mai tonasse al mondo,
Questa fiamma staria senza oiu scosse.
Ma per cio che giammai di questo fondo

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.