Следва

art ACT: Гергана Мудова

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 11 - 17 април

Маса, хляб и вино. Жертвено животно. Празник. Денят на Небесния покровител...

Events преди 8 години

Денят на светеца - изложба на Явора Петрова

Кога: 12-28 април, откриване 18:30 часа
Къде: Галерия Ракурси

Маса, хляб и вино.
Жертвено животно.
Празник.
Денят на Небесния покровител.
Денят,
в който Горната
и Долната земя се срещат.
Денят на Светеца.

Изложбата включва рисунки голям формат – 100/70 см., изпълнени с въглен, туш, лави, сепия върху хартия. Рисунката – този труден и основен за изкуството жанр, заема централно място в творчеството на Явора Петрова. Представените работи представляват един по-изведен етап на личния маниер на рисуване и философия на автора.

SoDIGITAL - работилници на тема социалните мрежи

Кога: 11 април, 18:00 часа
Къде: SOHO

SoDIGITAL е серия от дискусии и работилници на тема работа от разстояние и техники за справяне с извънредни ситуации - неизбежна част от ежедневието на дигиталните номади. Част от професионалната платформа на SOHO, тези събития се водят в уютна обстановка от професионалисти с доказан успешен опит.

След двете въвеждащи практически насочени лекции по темата SoDIGITAL, на 11 април SOHO ни кани на първата работилница от серията. Лекторът - Александра Николова от консултанска агенция Everhood, специализирана в digital marketing, ще разкаже какви методи и кои социални мрежи да използвате и трябва ли да имате акаунти навсякъде.

На това събитие ще научим как да взимаме информирани решения за присъствието ни в социалните мрежи и ще разберем как да решим какво да публикуваме в тях. Ще разберем и какъв е най-подходящият тон към аудиторията ви.
На последната работилница на 18 април ще разберем как да подобрим присъствието на бизнеса и бранда ни с социалните мрежи и как да развием аудиторията си там.

IKEA ART EVENT 2016 - фотоизложба на артисти от цял свят

Кога: 11 - 17 април
Къде: ФотоСинтезис Арт Център

ИКЕА представя у нас второто издание на лимитираната колекция IKEA ART EVENT, която включва творби на 11 съвременни фотографи от цял свят и ще бъде показана пред българската публика с изложба във ФотоСинтезис Арт Център в София от 11 до 17 април. Серията е второ издание на IKEA ART EVENT след успеха на миналогодишната лимитирана колекция от постери на тема стрийт арт. От силно абстрактна до фигуративна, колекцията отразява богатото и вдъхновяващо разнообразие в съвременната арт фотография oт различни точки на света.

„Целта на колекцията IKEA ART EVENT 2016 е да даде възможност на повече хора да се наслаждават на стойностно съвременно изкуство в домa си и то да присъства там като естествена част – искаме творбите да бъдат уникални и в същото време цената им да бъде достъпна“, споделя Хенрик Мост, творчески директор в ИКЕА.

Вече установени или тепърва изгряващи, 11-те артисти, участващи в проекта, представят интересен микс от съвременно изкуство. Сред тях се отличават имената на Ранкин, който е сред основателите на култовото списание Dazed & Confused през 90-те, фотографът на New York Magazine Боби Дохърти, модният фотограф Матийо Сезар и британката Манди Баркър, която със своите изображения разказва историята на моретата, давещи се в пластмасови отпадъци. В колекцията участват още Наталия Еденмонт от Украйна, канадският фотограф Джил Грийнбърг, Аника Вон Хаусуолф, чиито творби граничат между документалното и фантастичното, американците Таня Лонг и Чад Мур, Бара Прасилова от Чехия и френския илюстратор Паскал Жиндре, известен с псевдонима ®obin.

С второто издание на ежегодната си арт колекция ИКЕА провокира фенове на изкуството и на бранда да открият кадърa, който отговаря в най-пълна степен на тяхната същност и техния дом. С колаборациите си със световно известните фотографи, шведската марка създава вдъхновяваща серия, която цели да провокира мисли и дори да стряска – говорещо изкуство, носещо наслада за окото.

Два танцови проекта гостуват за пръв път в София

Кога: 12 април
Къде:  ДНК

Програмата „Мигриращото тяло“ е дългосрочен проект на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, подчинен на концепцията за тялото като поле на динамичен трафик на социални, културни, биологически, исторически елементи; тялото в непрекъснат процес на преформулиране и движение между места, тела, неща, времена. Целта на проекта е да представя артисти и спектакли, които имат различен хореографски, естетически и концептуален подход към идеите за движение, прекрачване на граници, циркулиране и миграция във всички смисли и измерения, които тези сложни понятия биха могли да излъчат. Освен представления, програмата включва и ателиета, дискусионни модули, лекции и прожекции.

През месец април, именно в рамките на „Мигриращото тяло“, в София пристига известната българска хореографка и изпълнителка, живееща в Канада от близо 30 години, Мария Кефирова, както и германският хореограф и танцьор Херман Хайзиг. Гостуването им ще покаже „моментна снимка“ от техния опит в полето на съвременния танц през сценичната им работа и чрез дискусии със самите артисти.

На 12 април от 10:00 до 14:30 ч. Мария Кефирова ще проведе танцовия уъркшоп Mobile Architecture, фокусиран върху присъствието, повторния избор и напътстването на участниците в хореографирането на подвижната архитектура на вътрешното и външно пространство.

На следващия ден (13 април 2016) от 19:30 ч. публиката ще има рядката възможност да
види два хореографски проекта на Мария Кефирова - CORPS. RELATIONS и NO DISTANCE.
След представленията ще има и разговор с хореографката и изпълнител, модериран от Мира Тодорова.



"Това, което е толкова такова" - изложба порцелан, стъкло и колаж

Кога: 12 - 17 април, откриване - 12 април, 18:00 часа
Къде: Gallery 2.0

Графичният и интериорен дизайнер Ясен Панов, заедно със Стойко Ангелов и Иван Събчев, създатели на добре познатото ателие Арт.Е, са автори на тази нова изложба-провокация.

„Една изложба – Един празник - Едно предизвикателство” – това е мотото на творците, участници в проекта. В основата е приятелството им, което им дава необходимата свобода да работят без условности. Няма тема, без задание, по-скоро провокация в търсене на нови и интригуващи пътеки.

Или казано с езика на авторите, изложбата "Това което Толкова Такова" е: „Това, което по ред причини не си направил досега. Това което, толкова дълбоко в теб човърка. Това, от което се страхуваш, без да има причина. Това, от което бягаш, а то те прави истински щастлив. Това, което смяташ за минало,остаряло и видяно...Това е, това което толкова такова...”



"Алиса на Теодор Лозанов" - пътешествие на един илюстратор в Страната на чудесата

Кога: 13 април, 19:00 часа 
Къде: SOHO

SOHO ни кани на разходка в чудния свят на Алиса, такава каквато я вижда Теодор Лозанов. 

Изложбата включва серия от специално създадени и селектирани илюстрации, вдъхновени от култовия роман на Луис Карол. Илюстрациите показват нов по-различен поглед върху класическите персонажи видени през очите на човек, израснал с литературната класика и тълкуващ я днес от позицията на творец в съвременния свят.

Авторът споделя, че е щастлив от възможността да представи тема, която го вълнува силно още от детството му. "„Алиса в Страната на чудесата“ за мен винаги е била история, която едновременно предизвиква въображението и доставя удоволствие на сетивата". Визуалният елемент е съществена част от тази история и най-хубавото е, че всеки може да го развива по собствен начин. „Алиса на Теодор Лозанов“ е трактовката на младия автор за този магически свят, изпълнен с образи и случки, които по един или друг начин много се доближават до реалността.

DE STAAT - концерт

Кога: 14 април
Къде: Терминал 1

Холандците DE STAAT стават все по-популярни с всеки изминал лайв, като само в рамките на последните няколко месеца, особено след появата на свръх-сполучливата аудио-визулана концепция на хита Witch Doctor. Броят на концертите и заетостта им набъбват изключително бързо, а пренасянето на сценичното поведение от по-горе споменатия клип в клубна среда, прави техните шоута изключително атрактивни за публиката.

DE STAAT се събират през 2006 г. в Nijmegen, определят стила си като смесица от Alternative Rock, Еlectronic Rock, Еxperimental Rock. Бележат неколкократни участия във фестивали като Glastonbury, Sziget, Lowlands. Музикални авторитети и фенове предвиждат предстояща силна кариера за групата. Българската публика ще има възможността да проследи отблизо тяхното развитие, започвайки с първото им гостуване в София.

Български звезди в подкрепа на болните от муковисцидоза

Кога: 17 април, 19:30 часа
Къде: Royal Piano Club, НДК

Песента „Протегни ръка“ и видеоклипът към нея са посветени на битката с болестта на 65 рози - муковисцидозата. Проектът е реализиран с безвъзмездната подкрепа на Светлин Къслев (музика), Веси Бонева и трио „Хипнотик“. Видеото е със специалното участие на прима балерината на Националната опера и балет – Марта Петкова. Участват и децата от вокална детска формация „Мики Маус“. В главната роля е петгодишната Рая – болна от муковисцидоза.

Асоциация „Муковисцидоза“ – България съобщава, че с това събитие ще бъде поставено началото на информационна кампания относно необходимостта от създаване на медицински центрове по муковисцидоза в България.

На събитието ще бъде представен и късометражен филм за живота с муковисцидоза и бъдещето на децата и младите хора, носещи 65 рози в себе си. В него участват деца и младежи, болни от муковисцидоза, техните родители, д-р Гергана Петкова – педиатър, специалист по муковисцидоза и председателят на асоциацията – г-н Антон Алексиев. Филмът е със специалното участие и безвъзмездна подкрепа на едни от най-обичаните български спортисти, артисти, певци, радио и телевизионни водещи: Тереза Маринова, Евгени Иванов, Белослава, Веси Бонева, Любо Киров, Гери Турийска, Дичо, Краси Радков, Орлин Павлов, Ненчо Балабанов, Драго Симеонов, Златка Димитрова.

Асоциация „Муковисцидоза“ е непартийно, доброволно, независимо сдружение на хора страдащи от муковисцидоза и техните семейства, близки и съмишленици. Асоциацията е юридическо лице с нестопанска цел, което осъществява дейност в обществена полза.

Днес в световен мащаб пациентите се борят за генетично лечение и доживяват до преклонна възраст. Отчита се тенденция за непрекъснато покачване на преживяемостта в тези страни, а в България позволяваме деца да приключат живота си преди да са го започнали! Днес у нас средната продължителност на живот на децата с муковисцидоза е 13 години.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 1 ден

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?