Следва

Love to quote: Зареждащи цитати за по-богата седмица... от Уилям Шекспир

Кокосов сладолед с малини

Кокосов сладолед с малини

Food преди 8 години

Обожаваме Джейми Оливър! Да, онзи същият, който обикаля света и готви като за последно... все вкусотии. Днес ще „препишем“ една любима рецепта за кокосов сладолед с малини, защото седмицата трябва да започне с него! Точка.

Продукти за 1 литър кокосов сладолед
1 голяма ванилова шушулка, разцепена по дължина, семето изстъргано
500 мл пълномаслено прясно мляко
250 мл високомаслена течна сметана
1 ч.л. кокосова есенция (или 6 с.л. кокосово мляко на прах)
5 жълтъка
Малинов сос
300 гр пресни или замразени малини
150 гр нерафинирана финна захар
½ ч.л. бадемов екстрат
Малко лимонов сок
Фунийки
200 гр черен шоколад със 70% какаова маса
8 вафлени фунийки за сладолед
Кокосови стърготини

Запретнете ръкави и...
1. Сложете шушулката и семената на ванилията в средна тенджера заедно с млякото, сметаната и кокосовата есенция. Поставете тенджерата на слаб огън и точно преди да заври, я свалете от котлона. Оставете да се охлади.
2. Разбийте жълтъците и захарта в купа, докато побелея. Извадете ваниловата шушулка от млечната смес и излейте постепенно при жълтъците и захарта, като разбивате енергично до получаване на гладка смес.
3. Прехвърлете сместа в чиста тенджера на слаб огън. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица за около 5 минути, докато яйченият крем остава по задната част на лъжицата.
4. Изсипете крема в купа, покрийте плътно с фолио и го оставете да се охлади.
5. Прехвърлете охладения крем в машина за сладолед. Ако нямате такава, сипете сместа в подходящ за замразяване съд и го оставете във фризера за 4 часа, като разбърквате сладоледа добре на всеки 30 минути.

6. Пригответе малиновия сос. Сложете малините в средна тенджера заедно със захарта, бадемовия екстракт и лимоновия сок. Оставете да заври, след което намалете котлона на ниска степен и оставете да се вари, докато плодовете омекнат и станат на конфитюр. Прецедете соса, ако искате да отстраните семките. Оставете да изстине.
7. Ако използвате машина за сладолед, добавете няколко лъжици от малиновия сос през последните 10 минути от програмата, а ако замразявате във фризера, го добавете при някое от разбъркванията.
8. За фунийките разтопете шоколада на водна баня и изсипете кокосовите стърготини в чиния. Потопете отвора на фунийките в разтопения шоколад, а след това в кокосовите стърготини, и ги поставете изправени в чаши.
9. Загребете от сладоледа, сложете във фунийката и полейте с малко от малиновия сироп.

Из книгата „Джейми и приятели“, ИК „Хермес“

More Food