Следва

Б като Библия, Б като Блог: ДА! Времето спря. Време е за сватба...

Помощ! Депресията и храните, с които я борим

След като обърнахме специално внимание на тялото след раждане, не можем да не отделим и такова и на душата и всички фактори, които я карат да тежи, вместо да лети...

Health преди 8 години

Пролетта, освен сезонът на дългите рокли и леките материи, е и сезонът на депресиите. А и след като обърнахме специално внимание какво се случва с тялото ни след раждането, не можем да не отделим и такова и на душата и всички фактори, които я карат да тежи, вместо да лети...

 

При липсата на основни хранителни вещества може да се развие депресия. Например, преобладаването или недостига на определен вид аминокиселини води до нарушаване на биохимичните процеси в мозъка, което спомага за развитието на тежки психични нарушения и депресивни състояния. Говорихме дълго за проблемите с депресивните състояние при раждането и ранното майчинство, но и всеки друг, и без да е родилка, може да попадне в лапите на това гадно състояние.
Един красиво поднесен обяд, приятна атмосфера по време на вечеря и любимите ястия са способни да повишат настроението на всеки. Въпреки това човек, намиращ се в депресия, често страда от загуба на апетит или неговите вкусови усещания значително намаляват. Любимата храна не носи тази приятна ситост, а вкусът към някои продукти съвсем може да се изкриви. Много болни се оплакват, че храната придобива (според техните усещания) "хартиен" вкус или изобщо няма никакъв вкус.
Добре, очевидно е, че сме в проблем. Как да се храним така, че да помогнем на депресията да се изпари? Има начин, без съмнение, ето какъв е той.
Когато човек се чувства депресиран е необходимо да промени хранителните си навици и да въведе в менюто си храни, богати на аминокиселини, витамини, магнезий и други полезни вещества. Също така се препоръчва да разнообразява менюто с продукти, при употребата на които в организма се произвежда хормона на щастието - серотонин.

Изхабяването на нервните клетки възпрепятства синтеза на глутаминова киселина, незаменима за мозъчните функции. Тя има психостимулиращо, енергизиращо, възбуждащо и отчасти подобряващо функцията на мозъка действие. Източници на глутаминова киселина са храните, които съдържат белтъчини: месо, риба, яйца и млечни продукти.
Също така в диетата трябва да присъства храна, богата на селен - орехи, тиквички, целина, аспержи, пшеничен зародиш.

Списъкът с препоръчителни продукти включва:
● месо и риба (херинга, морски дарове, пилешко) с ниско съдържание на мазнини
● домати;
● лимонов сок;
● пълнозърнест хляб;
● булгур, елда, ечемик, овес;
● сурови зеленчуци;
● извара;
● плодове.

Месото и рибата е желателно да се задушават с подправки, а с яйцата да се приготвя омлет. Като гарнитура - зеленчуци, а като първо - супи и бульони. Употребата на сладкиши и кафе трябва да се ограничи.

Примерно диетично меню при депресия:

● Закуска: чай с мляко и печени ябълки с извара или сандвич с пастет от черен дроб.
● Следобедна закуска: едно малко парче сирене, киви (портокали, сурови моркови).
● Обяд: пилешка супа, салата от пресни зеленчуци и чаша плодов сок.
● Следобедна закуска: чаша кисело мляко (с ядки, зърнени храни, мед), един банан.
● Вечеря: салата от варено цвекло, чай с жълт кантарион.
Храненето не трябва да е обилно, по-добре да се яде на малки порции, но начесто. Лютивите подправки и храни е добре да се изключат от диетата. Като напитки ползваме по много отвари от маточина, жълт кантарион, лайка.
 

 

More Health