Следва

Алесандра Амброзио и сладкото й момиченце за Michael Kors

Men’s exhibit: Срамни мъжки тайни

Скъпи, покажи ми какво носиш под новата си риза!

All fashion преди 8 години

Скъпи, покажи ми какво носиш под новата си риза!"

Посвещаваме тази статия на мъжете и на голямото ДА и НЕ в носенето на топa и фланелката под дрехите.
Проследете еволюцията на мъжкото бельо и разберете как да откриете перфектния ъндършърт за вас.

История на мъжкото бельо



Никой не обича да рови в мъжкото бельо, но за да разберем неговото миналото, просто се налага. Само ако проследим еволюцията му, ще разберем смисъла на облеклото.
Днес е трудно да открием картини и илюстрации, от които да добием представа как е изглеждало мъжкото бельо преди 20-ти век, защото в онези години е било забранено то да се излага на показ. Ако случайно част от него се видела, то това се считало за неповторима публична излагация.

Назад във времето смисълът на дрехи носи две водещи идеи. Първата идва от църквата – тя оказва огромно влияние върху това - бельото е абсолютно задължително, за да премахне чувството на срам в човека от разголването на тялото му.
Втората, от социална и антропологическа гледна точка е, че облеклото показва какво е благосъстоянието и положението на мъжа. Вижте например изключително фината, ефирна бяла риза на Наполеон, която е носена само като бельо – невидяна от никого, скрита под дрехите, но задължително направена от скъп материал и в изряден вид.
Първоначално обаче бельото не е създадено толкова с идеята да пази тялото, напротив – бельото е било като предпазен слой от допира на горните дрехи с тялото, защото редовното къпане е станало хигиенен навик едва след 18-ти век. Действително, горните дрехи не винаги са били от хубава, мека и приятна на допир материя и по тази причина, благодарение на бельото, кожата е била пазена от боцкането и драскането на грубите тъкани.
На този лукс обаче са се радвали предимно благородниците. За работническата класа и една риза била разточителство, защото текстилът тогава бил твърде скъп.


Ризата на Наполеон

Долната фланелка е още жива


Именно през студените месеци фланелката под блузата пази тялото топло. Тя защитава и ризите ви от изпотяване, както и от петната, които дезодорантът може да остави.

Еволюцията


Марлон Брандо

През 15-ти век мъжете постепенно започват да изкарват на показ част по част от скритата риза. Това, разбира се, не се приема добре веднага и става повод за критики и негодуване. Но с течение на времето долната дреха започва все по-често да се показва отвън и тази тенденция надделява. Дори мъже с благородническо потекло и почтени господа от обществото започват да демонстрират доскоро скритото, като изкарват яките и ръкавелите на ризите си. По-късно на някой гений му хрумва дори да произвежда отделно яки и ръкавели, за да се избегне носенето на цяла риза, като в същото време създават илюзията, че тя е отдолу.
Без съмнение можем да кажем, че това, което днес ни е познато просто като мъжка риза, през вековете е било бельо.
Така наречените Union Suits в САЩ, носени през 1868-а като цял комплект бельо, първо са били женска принадлежност, а по-късно са адаптирани, за да може от удобството им да се възползват и мъжете.
През 20-ти век войниците също носят ъндършърт под униформите си, за да се пазят чисти.
Друга интересна случка с мъжко бельо или по-скоро – липсата му – е през 1934-та, когато легендарният актьор Кларк Гейбъл се съблича във филма It Happened One Night, а отдолу – изненада! – няма топ или риза. Цяла Америка ахва: „Защо отдолу е гол?!“
Заради появата на Кларк в този му вид, продажбите на фланелките-бельо в Америка спадат до 75%.
Е, през Втората световна война липсите се компенсират, защото отново този мъжки атрибут влиза в употреба.
Така се родила и тениската – такава, каквато я познаваме днес. И ако преди се е смятало за лош вкус фланелката с къс ръкав да се вижда, то това коренно се променя, след като холивудски звезди като Марлон Брандо започват да се обличат по този начин.
Бунтът на мъжкото бельо ражда нов тренд, който сега е нещо съвсем естествено.

Трябва ли да носите ъндършърт?
Сега може би си задавате този въпрос, но отговорът зависи от много фактори.

Плюсове:

- Ако се потите обилно и това се вижда, то тогава проблемът наистина може да се реши с ъндършърт;

- Ако ще носите официално облекло, долната фланелка ще пази кожата ви от дразнене;

- Определено се сдобийте с ъндършърт, ако често ви е студено, но не искате да се навличате прекалено;

- Друго предимство е сигурността, че окосмението по гърдите няма да се изплъзне между копчетата на ризата;

- Без долно бельо ризите ви са изложени на риск от петна от дезодорант;

- Добре изрязаните долни фланелки наистина не се виждат в областта на яката, дори и да носите вашия топ разкопчан.

Минуси:

- Когато носите ъндършърт, може да имате чувство на наслояване и да се усещате дебел;

- Долната фланелка може и да предпазва от изпотяване, но това не важи за лятото – тогава тя само ще запарва;

- Много елегантни мъже, като Фабио Атанасио и Хърбърт Страйкър, не носят нищо под горната дреха. Но това са техни предпочитания, срещу които нямаме нищо против, защото те изглеждат перфектно и така;

- Лятото се носят по-тънки и прозрачни материи и тогава шансът да се види фланелката отдолу е голям – независимо какъв е цветът й;

- Рядко половинката ти ще оцени по достойнство това мъжко „удобство“.

Днес може да откриете всички вариации на долните фланелки, като започнем от потника и стигнем то тишъртите, които също имат различни видове (един от най-разпространените се нарича performance shirt, известен като спортна тениска).

Нота Бене:

1. Важно е да се знае, че ъндършърт и тишърт са две различни неща в наши дни. Първото е бельо, а второто – облекло. Фланелката, предназначена за носене под дрехата, е по-лека, по-тънка и прилепва по тялото. Тениската е широка, тя е от по-дебела материя – не е редно да се носи под ризата.

2. Забравете за цветовете „черно“ и „бяло“ при долните фланелки. Най-добре изберете телесен цвят.

3. При изборът на топ се старайте винаги да ви е точно по мярка и да стои по тялото. Ако пък ще носите ъндършърт, знайте че ръкавите също трябва да са тесни.

4. Яката не бива да бъде висока – идеята е фланелката да остане невидима под дрехите.

5. Вместо това заложете на V-neck undershirt.

6. Не правете компромис с материята – винаги купувайте памучни модели.

7. Спортните тениски не са подходящи за долно бельо. Самото им име го подсказва. Освен това те често са в твърде ярки цветове и няма как да останат незабележими, ако се използват за долна фланелка. Изработени са именно за тренировка – тъканта, от която са направени, пази тялото от влагата.


Къде да намерите перфектния ъндършърт?
В крайна сметка всичко се свежда до три неща – готина визия, комфорт и качество. RibbedTee undershirts са помислили за всичко, а на вас остава да избирате. 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.