Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Три шекспирови екранизации в рамките на "Салон на изкуствата" 2016

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт...

Movies & TV преди 7 години

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

„Салон на изкуствата” 2016 стартира с първите три заглавия: „Ромео и Жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет” съответно на 19, 20 и 26 май от 19:00 часа.

Красивата и трагична история на "Ромео и Жулиета" е пресъздадена убедително от режисьора Франко Дзефирели, а в ролите се превъплъщават Ленард Уайтинг, Оливия Хъси, Майкъл Йорк, както и гласът на Лорънс Оливие.

Филмът е с три награди „Златен глобус” – за най-добър англоезичен чуж-дестранен филм, изгряващ актьор на Ленард Уайтинг и изгряваща актриса на Оливия Хъси; „Давид на Донатело” за режисура; две награди “Оскар” – за операторско майсторство и костюми; БАФТА за костюми; две номинации за „Оскар” – за най-добър филм и режисура; шест номинации за БАФТА – за режисура, поддържащ актьор на Джон Макенъри, поддържаща актриса на Пат Хейууд, монтаж, музика и сценография и две номинации за „Златен глобус” – за режисура и музика.

Екранизацията на „Ричард III” е с режисьор Ричард Лонкрейн и с участието на класни актьори като: Йън Маккелън, Анет Бенинг, Кристин Скот Томас, Джим Бродбент, Робърт Дауни-син и Маги Смит.

Режисьорът Ричард Лонкрейн пренася класическия Шекспиров сюжет за изменничество през 30-те години на XX в. Филмът е новаторски прочит на класическата историческа драма, който талантливо защитава дръзките си паралели с нацизма.

Вечната трагедия „Хамлет” гледаме в класически вариант от 1948 г. на забележителния Лорънс Оливие. 

Версията на режисьора е колкото сурова приказка, толкова и психологическо кино от висока класа. „Хамлет” е голям касов успех за времето си и до ден днешен е единствената Шекспирова екранизация, удостоена с „Оскар” за най-добър филм. В главните роли са Лорънс Оливие и Джийн Симънс.

Филмът е отличен с три награди от Венеция – Голямата награда, за най-добра актриса на Джийн Симънс и за операторско майсторство; четири награди “Оскар” – за най-добър филм, актьор на Лорънс Оливие, сценог-рафия и костюми в черно-бял филм; две награди „Златен глобус” – за най-добър чуждестранен филм и актьор на Лорънс Оливие; БАФТА за най-добър филм; Награда на Нюйоркската критика за най-добър актьор на Лорънс Оливие и три номинации за „Оскар” – за режисура, поддържаща актриса на Джийн Симънс и музика.

More Movies & TV