Следва

Спечели комплект за хидратирана и сияйна кожа от BIODERMA

Другият Великден, другата гледна точка. Говори един "градски възпитаник"

Всичко е въпрос на гледна точка, дори правото на празниците да съществуват в съзнанието и душите на хората...

All About Life преди 7 години

Всичко е въпрос на гледна точка, дори правото на празниците да съществуват в съзнанието и душите на хората. В навечерието на Великден ви срещнахме с иконописците Люба и Стефан и Антония и Димчо, абсолютно олицетворение на християнските ценности и мечтан от всички ни модел. Те, и ние, ще празнуваме, ще боядисваме яйца и ще отбележим Възкресение Христово традиционно. Но не всички влизат в тези рамки. Има хора, които остават извън тях, съвсем съзнателно, просто защото такова е тяхното желание.

Срещаме ви с един такъв човек, градски възпитаник, както се нарича сам. Господин Юлиан Сандов, който е сред най-екстравагантните и добре облечени мъже, които сме срещали по софийските улици. Това не е първата ни среща с него, но е първата, в която си говорим за Великден. Ето как тръгна разговорът и къде ни отведе...

V.S. Великден чука врата, ще му отвориш ли?
Ю.С.
Като всяка година и тази нямам някакъв план да изляза извън себе си.

V.S. Правиш ли нещо по-специално на този ден? Имаш ли свой ритуал?
Ю.С.
Сигурно съм най-неправилният човек, когото да попитате за ритуали, защото ако не ми го честитят роднините, мога и да пропусна деня. Знам, че наближава, но мога да го пропусна... Великден не се случва точно в 00:00 часа, в точно определен отрязък от време.

V.S. А все пак не се ли подготвяш – не боядисвате ли яйца, например?
Ю.С.
Не, това връщане към ежедневието на празника не ми е близко, защото това е фактически голямата морализация на християнството. Цветница какво е – да сведеш духа на цялата християнска еволюция до пролетта, до цветчетата. Няма такова нещо – има някакви върби, има едно магаре там, в природата. На Цветница може би трябва да празнуват всички, които се казват Върбан и Марко, и осел. Разбирате, нали? Това е такава груба вулгаризация на празника – да го върнеш към лицето, към цветчетата.

V.S. Как би върнал тези празници, за да избегнеш тази "вулгаризация"?
Ю.С.
Аз съм ги върнал много отдавна. Ще стане много арогантно, много ще им досадиш с един такъв текст на хората, като им кажеш някакви фундаментални за себе неща, които иначе ме спасяват.

V.S. Поне малък отрязък?
Ю.С.
Около Великден не се чувствам добре, защото хората ги няма в града. А аз съм градски възпитан човек и когато градът се опразни, аз нямам празник.

V.S. Да разбираме, че се чувстваш добре сред тълпата?
Ю.С.
Е, сред тълпа кой се чувства добре? Но да е оживено, да има изкуство...

V.S. Какви са плановете ти за този Великден?
Ю.С.
Ако някой ми се обади и ми каже: „Днес е Великден и ти трябва да влезеш в празника“... Може би ще почета малко от Библията, наистина. Човек винаги има нужда да си преговори някой неща, да ги осмисли отново. Но обикновено се сещам за това, че на този ден Господ умира и ти ставаш абсолютно свободен, завещава ти Светия дух, тази общност на вярващите, която може да бъде психоаналитическо общество, революционна клетка... Ранните християни са били именно това.

V.S. Кой е най-ранният и най-светлият ти детски спомен от Великден?
Ю.С.
Когато баба ми ми каза, че Иисус е нещо като Ленин. Ретроактивно, когато се замислих кой първи ми е говорил за тези неща, се сетих за това. Баба ми не беше вярваща. Прабаба ми имаше там някакво кандило, но точно тази ми баба не беше много вярваща. Това е моето възприятие, разбира се, тя със сигурност си има своите преживявания с Бога. Младите като че ли не искат да ходят вече толкова на църква. През социализма повече се ходеше, понеже беше забранено. Сега кой го интересува?! Преди като че ли ходеха, за да си направят майтап с вярващите. Но неведоми са пътищата Божи. Ти можеш да се подиграеш, като Павел, който е преследвал Иисус, но в този момент се обърнал. Ти можеш да отидеш да се подиграеш на попа, но този момент да ти е обръщането.

V.S. Вярващ ли си?
Ю.С.
Мога ли да взема 5-та поправка (смее се). Пред Великден съм вярващ. Опортюнист съм.

V.S. Какво ще пожелаеш на всички читатели на View Sofia?
Ю.С.
Щом са читатели – да четат!

V.S. Повече?
Ю.С.
Колкото четат! Винаги е хубаво да чете човек. Дори View Sofia – най-хубавият сайт в България.

V.S Благодарим, Юлиан. Светъл празник!
Ю.С.
Светъл и на вас!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 20 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.