Следва

Мъжът ТЕЛЕЦ - астро-наръчник за прелъстяване

Допаминова любов. Или началото... на края?

Мъж и жена се срещат, влюбват се от пръв поглед един в друг и смятат че са срещнали сродна душа. Пламват любовни искри, настроението е повишено...

Love преди 7 години

Мъж и жена се срещат, влюбват се от пръв поглед един в друг и смятат че са срещнали сродна душа. Пламват любовни искри, настроението е повишено, искат да прекарват повече време заедно. Струва им се, че това е истинска любов, но така ли е в действителност?

Какво е това влюбеност?

Тук ще обсъдим влюбването, което някои хора приемат за истинска любов. Влюбеността, като и любовта, се отличават с ярък емоционален компонент. Но за разлика от любовта, във влюбеността винаги присъства, скрита или не, сексуална мотивация и тя продължава обикновено от 3 до 9 месеца. Някои смятат, че тя може да продължи до две години, след което преминава, защото физиологичната възбуда не може да продължи дълго време. Много често влюбеността се сравнява с ярък пламък, който бързо се възпламенява и след това бързо изгасва.

Допамин или любов?

Когато човек изпитва състояние на влюбеност, в него се произвежда допамин, който е отговорен за чувството на удоволствие. Интересното е, че при мъжете в състояние на влюбеност се активира тилната част на мозъка, а при жените челните дялове. Именно затова може да се обясни този факт защо жените се влюбват с ушите, а мъжете с очите.
Допамин се освобождава, когато човек получава удоволствие, например, от интимна близост, добра храна или от употреба на наркотици. Интересен е фактът, че при човек в състояние на влюбеност и наркоман, във възбудено състояние се намират едни и същи участъци на мозъка. Когато човек целува обекта на своята любов, неговото състояние може да се сравни с човек, който е взел поредната доза наркотик. Както вече е известно, състоянието на влюбеност не може да продължи дълго, за да се поддържа е необходимо постоянно да се "увеличава дозата" или да се търси нов обект, който ще ти позволи отново да се потопиш в това приятно чувство като влюбеността, но пак за кратко.

Ефектът на проекцията

Влюбеният човек не може трезво да прецени своя избор, защото е напълно увлечен в своите чувства. В това състояние той е склонен да приписва на половинката си несъществуващи положителни качества. Човек не забелязва недостатъците на партньора си, докато чувството на влюбеност не премине. Едва след това започва да недоумява: на мен ми харесваше един човек, а сега пред мен стои съвсем различен. Когато хората са влюбени, те не искат да забелязват недостатъците на партньора си, дори ако за тях открито говорят нашите роднини и близки.
Намирайки се в стадий на влюбеност, хората се стараят да следят за своята външност, за да се харесат на партньора си. Но веднага след като розовите очила паднат им става все едно как изглеждат. Както се казва:"Любовта е зла – можеш да се влюбиш и в коза". Под действието на допамина човек оглупява и не може да мисли разумно, защото основната движеща сила е сексуалната мотивация.

Умните предци

Често бракове, които се сключват набързо, са краткотрайни, тъй като допаминовото гориво бързо свършва. Нашите предци в това отношение били много по-далновидни, те подсъзнателно разработили цяла система за отношения между младите хора. Т. е., първо ги запознавали, след това се сватосвали и година по-късно играли на сватбата. През това време чувството на влюбеност ще премине и младата двойка може да погледне един на друг напълно адекватно и трезво да прецени дали искат да прекарат остатъка от живота си заедно.



 

More Love