Следва

Пилешко филе с топено сирене

Are уou talkin to me? 10 трика как да учиш по-бързо чужд език

Наскоро попаднахме на интригуващо видео в интернет, събрало шест милиона гледания...

All About Life преди 7 години

Наскоро попаднахме на интригуващо видео в интернет, събрало шест милиона гледания.
В клипа се запознаваме с Матю, който говори свободно девет езика, пък и разбира още дузина други.
Как е възможно, питаме?! Поразровихме се по въпроса как се възприема подобна информация и в крайна сметка успяхме да сведем нещата до десет съвета – привидно съвсем ясни, но безценни. Те ще улеснят изучаването на който и да е език. Ето ги и тях!

Имай ясна представа защо учиш този език
Да, някак си е очевидно, но трябва да имаш предвид, че ако нямаш хубава причина да изучаваш точно френски например, то дългият път към усвояването му бързо ще те отегчи и ще се демотивираш. Това, да се опиташ да впечатлиш хората със знанията си по френски, не е добра причина. Но ако искаш да използваш езика в своя полза, за лично обогатяване, четене на текстове в оригинал, опознаване на някой французин или французойка – това вече са хубави причини.
Залавяйки се за работа, трябва да имаш желанието да направиш всичко възможно да научиш именно този език и да го използваш.

Намери си партньор
Матю е научил много от езиците, говорейки постоянно с близнака си. Когато са били на осем са научили първия чужд език – гръцки, само защото са го практикували заедно: „Бяхме много мотивирани и постоянно искахме да показваме един на друг колко сме напреднали в усвояването. Така, ако аз го бях задминал, брат ми ревностно се амбицираше да учи по-усилено и да ме изпревари в знанията си“, разказва той.
Идеята да научиш даден език е да говориш с някого на него. Затова, независимо дали имаш брат, или сестра, както Матю, всеки твой приятел може да е идеалният партньор за това начинание и ще ти бъде изключително полезен помощник.

Разговаряй... със себе си!
Ако няма някого наоколо, с когото можеш да практикуваш въпросния език, то няма нищо лошо в това да го правиш сам. Ключът към свободния изказ е да говориш постоянно или поне твърде често. Ако партньор липсва, говори със себе си!

Релевантност
Често се случва хората, които са учили някой език само от учебниците, да не разбират нищо от разговорната реч. Да заминеш в чужбина и да се учиш директно от средата, е най-добрият вариант, но не всеки може да го направи. Затова слушай музика на езика, който си избрал да усвоиш, отиди в гръцки ресторант, например, и просто поръчай нещо от менюто на гръцки! Поддържай комуникацията! Не спирай да говориш!

Забавлявай се



Това правило няма как да е правило! Затова се връщаме на първа точка – ако истински желаеш да учиш чужд език и имаш добра причина, то ще се забавляваш. Но истината е, че винаги има как да бъде още по-приятно! Поначало изучаването на чужд език е креативен акт. Освободи креативността си още – напиши поема, направи си комикс или просто говори с когото можеш на изучавания от теб език.

Учи се като децата
Нямаме предвид това да се отнасяш несериозно и лековато към начинанието си, а да вземеш най-хубавото от детската нагласа. Детето се вълнува от това да се впусне в нещо непознато и не се бои да греши. Когато бъркаме, се учим. Когато сме деца, някак си от нас се очаква да правим грешки и това не ни притеснява, но пораснем ли – грешките сякаш се превръщат в табу. Това да се провалиш, да бъркаш или просто да се бориш усилено, се е превърнало действително в социално табу. Но това не афектира децата по никакъв начин. Един възрастен винаги ще каже по-скоро „аз не умея това“, отколкото – „все още не съм се научил“. Освободи се от задръжките на възрастните! Започвайки да учиш нещо ново приеми факта, че не знаеш всичко, но можеш да разбереш много. Детската нагласа е ключът!

Чао, моя скъпа зона на комфорт
Да приемеш, че от тук нататък ще правиш грешки в начинанието, веднага те поставя в потенциални неудобни ситуации. Звучи малко стряскащо, но това е единственият начин да се усъвършенстваш и развиваш. Няма значение колко много четеш и учиш даден език, ако просто не събереш смелост в един момент да започнеш да го практикуваш, макар и плахо, въпреки несъвършенствата. Говори с непознати на този език, питай за посоката, поръчвай си храна, разказвай вицове, шегувай се...
В началото ще се сблъскваш с трудности, като произношението, синтаксиса, граматиката...или просто няма да схващаш цялостния смисъл на казаното. Но нищо не трябва да те спира. Знаеш как всеки човек има усещането за родния си език – нали именно този факт го прави роден. Но това не означава, че не можеш да направиш друг език свой. И ние те съветваме – не изпуска шанса!

Слушай
Преди да говориш, първо трябва да се научиш да слушаш. Всеки език звучи странно в началото, но колкото повече го слушаш, толкова по-познат ще ти става той. А и така ще усвоиш произношението по-добре.
В британския английски например, буквата „р“ почти не се произнася. Докато в испанския има много изразено „р“.
Матю споделя, че като говориш британски английски, му е било изключително трудно да произнася тази буква. Но когато е започнал да слуша испански говор, му станало изключително по-лесно да изговаря думите.

Наблюдавай как се изговарят думите



Специфичното изговаряне на всеки език си има и своите тънки изисквания към езика (говорим за анатомичния орган), устните и гърлото, за да излезе точно това произношение, звук и дума, която трябва да излезе. Може да звучи странно, но да наблюдаваш как някой изговаря определена дума, може много да ти помогне. Произношението е както психическа настройка, така и физическа.

Потопи се
Вече си напреднал и умееш да говориш свободно на чужд език? Не спирай да го практикуваш! Чети книги, слушай музика... Да, винаги можеш да заминеш в чужбина без да говориш на езика, но да го владееш, е най-добрият начин наистина да си взаимодействаш с хората и да си по-близо до тях. 

А ето го и Матю:

More All About Life