Следва

Ориз с рулца от раци и сметана

Хроники на… стила. Визиите, без които съвременното лице на модата нямаше да е същото

Всеки прелом и изменение в стила, в начина, по който носим дрехите, разказва своя приказка. Една такава интересна история, която заслужава да бъде поместена тук, се случва...

All About Life преди 7 години

Всеки прелом и изменение в стила, в начина, по който носим дрехите, разказва своя приказка. Една такава интересна история, която заслужава да бъде поместена тук, се случва през 1870-а година. Съпруга на дърводелец влиза в магазина на Джейкъб Дейвис и моли шивача да й направи „стегнати“ панталони. И двамата едва ли са предполагали, че този модел ще бъде носен и обичан и 145 години по-късно.

Заслужава си да разгледаме подобни иновации в историята на облеклото, като се осмеляваме да се върнем при Джеймс Дийн и Мерилин Монро и да стигнем до Мадона и Джейн Бъркин, чиито оригинални идеи за стил все още носят заряда на своя магнетизъм.

На снимката горе: Джейн Бъркин

Джейн Бъркин
Как да не се зароди любовта на света към денима?! Секси и обаятелна, дръзка и женствена – Джейн Бъркин, която направи дънковото облекло неизменна част от стила си, го превърна в повече от емблематично.

Марлон Брандо
Вярвате или не – наклонената шапка, джинсите от деним и коженото яке с шипове става една от най-емблематичните визии на Марлон Брандо и тийнейджърите в цяла Америка полудяват по нея. За съжаление този стил на обличане се счита за твърде бунтарски през 50-те години и младите момчета са били гонени от училища и театри, ако се появят в този си „некултурен“ вид.

Елизабет Тейлър
Да, всички говорят за Джеймс Дийн и Рок Хъдсън в епичния филм Giant. Но погледнете Елизабет Тейлър в тези джинси! Доколкото е известно, режисьорът Джордж Стивънс е дал избор на Хъдсън, като му е казал: „Елизабет Тейлър или Грейс Кели? Избирай!“. Е, радваме се, че е посочил Елизабет, защото след толкова години все още се прехласваме по небрежните й джинси с висока талия, разкопчаната риза и тази шик шапка.

Джеймс Дийн
Образ, описан с три думи: Бунтовник без кауза (Rebel Without a Cause 1955). Заглавието на филма е нарицателно за иконичния стил на обличане на Джеймс Дийн. Класическата бяла тениска, съчетана със син деним - визията е преповтаряна милион пъти, но никога и до този момент не е подобрявана!

Елвис Пресли
Освен Крал на рока, той е такъв и на дабъл-денима: по-светъл топ и тъмни дънки. Причините да обичаме мюзикъла Follow That Dream са много, но една от главните несъмнено е облеклото на Елвис и не на последно място, съчетанието на тези дрехи с кецове. Converse + дънково облекло = религия.

Джийн Сибърг
Този кадър, направен при заснемането на комедията The Mouse That Roared, илюстрира всичко, което обожаваме в Джийн Сибърг - широката тениска, закачливо показваща едното рамо, късата прическа с асиметричен бретон и дънките с широки крачоли, прегънати в края и показващи фините й глезени. Да, определено Джийн популяризира тази нова вълна, която тръгва от Франция и кара света да я гони и днес.



Мерилин Монро
50-те години на Холивуд създават образа на бляскавата, елегантна и изтънчена дама. Мерилин Монро обаче показва, че нищо не може да свали короната й, дори когато носи „мъжки“ дрехи, а именно – грубовати дънки, бяла риза и кални ботуши, както я виждаме в The Misfits. И въпреки, че Монро излиза изцяло от рамките на стандартите, това е една от-най секси появите й на големия екран.

Пати Смит
Не мислим, че Пати Смит ще бъде очарована от факта, че хората я наричат „стил икона“, но тя е тъкмо такава и винаги ще бъде. Нейната любов към класическия модел джинси говори много за начина й на обличане и усета й за стил. Това е жена, която се чувства комфортно в чифт дънки и сако, но в същото време държи на кройката, на формата и на всяка друга подробност, отнасяща се до дънките. Да, тя е истински ценител!

Деби Хари
Още един смел ход в модата е този на Деби Хари, която също обожава дънковите дрехи и без много да му мисли съчетава деним с деним. Как човек да устои на супертесните дънки от 1978-а?! Определено те печелят и сърцето на Деби, която е достатъчно дръзка да сложи дреха плътно по тялото, както и да разкопчае якето си, за да покаже плът, защото тя не носи нищо под него.

Фара Фосет
И на нас ни се иска да изглеждаме толкова добре на скейтборд. Няма нещо, което да не ни харесва в тази снимка – разпуснати коси, яркооранжев пуловер, индиго джинси, съчетани с маратонки Nike. Същински Ангел на Чарли!

Мадона
Да, правилно сте забелязали – има толкова много от стила на Джийн Сибърг в Мадона! Разбира се, с малко ъпгрейд. За видеото Papa Don’t Preach’ Луиз Вероника Чиконе прави драстична промяна в кукленската си визия: платиненорусите й коси са вече къси, дантелените поли и гривни са захвърлени и всичко това е заменено от френския имидж на 50-те.

Телма и Луиз
На кого му трябват старите каубои, когато имаме Телма и Луиз в кабриолет, готови за бягство. Избелелите, изтъркани дънки никога не са изглеждали така болезнено готино. Бунтарската визия на двете дами също допринася за славата на денима.

Алекса Чънг
Ако не беше Алекса, сигурно още бихме асоциирали гащеризона с фермерите. Но тази дама носи именно това облекло с такъв финес, че дава поредното доказателство за това как, ако се добави доза стил и добър вкус, всичко може да се сдобие с блясък.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.