Следва

Облечи я тази рокля, облечи я тази риза...

Привлекателно и за окото, и за сърцето. Да си супермодел вече е различно.

Днес те не са просто манекени...

All fashion преди 7 години

Никога не е имало по-подходящ момент от този, за да отпразнуваш онова, което прави теб самата теб. Да, дори в света на модата!
През 1980-а моделите бяха като армия клонинги – богопомазаните бяха само типичните красавици, които се разхождаха гордо по подиумите бавно, величествено и дълго.

Сега идентичността се издига в култ – различните типове красота, и то подчертана! Защото независимо от избора на различни и специфични модели, стайлингът и гримът на всяко ревю обикновено са съвсем идентични. Но и поредният „етикет“ беше премахнат наскоро: тази година Зак Поузън пусна моделите си с абсолютно различни червила, всяко от които подчертаваше тена и лицето на всеки модел. Това е нещо наистина невиждано в света на модата, колкото и промени да виждаме в нея през последните години.

„Новите топмодели са наистина различни едни от други, категоричен е Зан Лъдлъм – моден агент на New York City's Zan Casting, който е работил с Мара Хофман и Алекса Уанг: „Независимо дали говорим за модели като Селена Форест или Алана Арингтън, които откриха шоуто на Стела Макартни, има огромно разнообразие от различни черти – различен цвят на кожата, различни етноси, различен стил, различна коса… Сякаш има порив, някакъв тласък към нормалното, към истинското. Да, думата „реално“ е относително понятие в света на модата и тези красавици действително са редки птици, но показването на хубавици с различна народност и черти, което правим днес, разширява спектъра ни за красота и рефлектира върху културата ни и света, в който живеем. Не, това не е красота тип „Синди Крауфорд“, това са по-скоро момичета, които виждаш да вървят из улиците, и ги намираш за красиви, заради завладяващото им присъствие и чувство за идентичност. Това не са просто манекени. Мисля, че това е най-големият тренд, който в момента е навсякъде“, продължава Лъдлъм.

А стилистът Майкъл Анджело, който подготвя множество модели за подиума, споделя: „Тук не става въпрос за това, което привлича окото. Става дума за това, което е привлекателно за сърцето.“


И сякаш момичето от билборда ти казва: „Ти можеш да си като мен, а аз като теб“. А това променя много. Другият положителен момент е този, в който вече жената не е олицетворявана като домакинята. Да, тя може да стане модел, да има множество фенове и дори и да не се запознае с домакинската работа – въпрос на избор. Квалификациите за работа за жените се увеличават и така трябва да бъде. Дори и самите модели могат да стартират своя собствена марка, да събират хиляди последователи в социалните мрежи, да допуснат хората до себе си или, както се каза по-горе – те не са просто манекени. Освен това последователите и медийното внимание, вървят ръка за ръка с отговорността. Лъдлъм казва, че един модел, имайки тази „власт“, трябва да има пълен контрол над профилите си в интернет, да се съобразява с това, което поства, и да се интересува какво се случва в света и обществото.

Индивидуалността, специфичността – днес тя се цени. Последните години настъпи истинска революция в модните среди. Че кой не знае за веждите на Кара Делевин?! А пък последователките на Кендъл Дженър се редят на опашки, за да си купят Estée Lauder. Джиджи и Бела Хадид „разхождат“ извивките си с гордост на подиума. А Ашли Грахам се снима за Sports Illustrated, без да отслабне и грам. Джордън Дън обожава да готви и издава готварски книги.
Да, тези момичета са успели. И уникални – всяка една от тях.

„Първоначално индустрията отхвърляше модели като Кендъл и Джиджи, а сега заради милионите им последователи, трябва да ги прегърне. Което е прекрасно, защото светът е с много нюанси, не е еднакъв. Искам да виждам различието. Повдига ми се от това да наблюдавам еднакви момичета. Не съществува само един тип, има и други и това трябва да се види. Именно това превръща тези момичета в звезди – че едната не изглежда като другата“, казва мастър коафьорът Орландо Пита.

Ашли Грахам
 

More All fashion