Следва

FASHION STARTER: Завръщането на бунтарката Кара

Дизайнери за следене: Monse, ДНК-то на новото лице на модата

Лаура Ким и Фернандо Гарсия са новите обещаващи имена на модния небосклон. Дизайнерското дуо представи първата колекция миналия септември по време на...

All fashion преди 7 години

Лаура Ким и Фернандо Гарсия са новите обещаващи имена на модния небосклон. Дизайнерското дуо представи първата колекция миналия септември по време на модната седмица в Ню Йорк. Двамата се срещат, докато работят при великия Оскар де ла Рента и след години трупане на опит, решават да обединят сили в създаването на Monse - Ким заема ролята на дизайн студио директор, а Гарсия - главен дизайнер.

Изглежда двамата са оползотворили времето си добре, наптрупвайки не само опит, но и добри контакти, защото на дебютното им дефиле, първият ред бе зает от имена като Прабал Гурунг, Доменико Де Соле и Рут Уилсън. За ДНК-то на дрехите си, те споделят: "Харесваме идеята за релаксиран гламър." Което се и вижда - отправната точка в първата им колекция е класическата риза - oversized, пречупена и преобразена, събираща в себе си всичко необходимо - текстура, свеж силует и обаяние. Мотивът с преплитането и завързването се повтаря и при свободните макси рокли. Ефектът е забележителен, защото нещо така традиционно като ризата, не би стояло особено иновативно в какъвто и силует да е преобразувано, ако изработката не е зверски добра. А при Monse тя е. Експериментите продължават в лека коприна, тафта и дюшес сатен, като дори и там, елементите отново изглеждат релаксирани. "Искахме дрехите да изглеждат така сякаш просто си си закопчала ризата и си излязла. Вдъхновяваме се от истинските момичета, които носят джинси и равни обувки... Те искат нещо лесно." - споделя Ким в интервю.

Предполагаме, концепцията е повлияна от самия Оскар - той бе посветен на идеята да прави несложни дрехи, които правят жените истински красиви. Виждаме влиянието му още по богатите тонове, луксозните платове и 3-D апликациите.

Кадри от пролетно-лятната колекция 2016



Друг показател за успеха на все още прохождащия бранд са жените, облекли дрехите още преди показването на първата колекция, а именно Амал Клуни и Сара Джесика Паркър.


Амал Клуни
 


Сара Джесика Паркър

Талантът и добрите връзки са налице, но дуото е готово наистина на всичко в името на успеха. Амбициозните дизайнери изпращат съобщение в LinkedIn до Сара Рътсън - вицепрезидент на net-a-porter, без да я познават, няколко месеца преди излизането на първата им колекция. Показват й скици, искайки мнението й. Тя отговаря, а те споделят: "Лаура почти се разплака, когато тя отговори. Много хареса ризите ни, затова и те станаха център в колекцията ни. Не сме правили компромис с визията ни, просто се впуснахме. Направихме ризата вълнуваща." Рътсън им помага и за определянето на ценовия ранг - стартовата точка е 500$, като вечерните рокли стигат до 4 500$.



Въпреки че и двамата са тренирани при Оскар, естетическите разлики помежду им са налице: "Аз определено съм по женствените неща и колкото и да е забавно, тя се върти около мъжката естетика," споделя Гарсия. "И мисля, че това е един доста добър съюз, защото вместо да спорим за едно и също нещо, идеите ни се преплитат в едно."


Селена Гомес


Джескиа Паре 

Дизайнерите имат големи амбиции за бъдещето си - искат да бъдат разпознаваеми, а след време да се превърнат в лайфстайл бранд: "Сигурни сме в дрехите, които показваме - цветовете, райетата, ризите. Това са неща, в които вярваме дългосрочно, за много сезони напред."

Сред Клуни и Паркър, се нареждат имената и на Селена Гомез и Джесика Паре, което и не е случайност. Гарсия е бил отговорен за VIP dressing при де ла Рента. "Срещнах най-добрите професионалисти в индустрията, когато бях там - Ерин Уолш, Кристина Ерлич и станахме наистина добри приятели. Когато се оттеглихме те бяха първите, които дойдоха и ни казаха, че ще ни подкрепят."

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 1 ден

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.