Следва

FASHION STARTER: Завръщането на бунтарката Кара

Дизайнери за следене: Monse, ДНК-то на новото лице на модата

Лаура Ким и Фернандо Гарсия са новите обещаващи имена на модния небосклон. Дизайнерското дуо представи първата колекция миналия септември по време на...

All fashion преди 7 години

Лаура Ким и Фернандо Гарсия са новите обещаващи имена на модния небосклон. Дизайнерското дуо представи първата колекция миналия септември по време на модната седмица в Ню Йорк. Двамата се срещат, докато работят при великия Оскар де ла Рента и след години трупане на опит, решават да обединят сили в създаването на Monse - Ким заема ролята на дизайн студио директор, а Гарсия - главен дизайнер.

Изглежда двамата са оползотворили времето си добре, наптрупвайки не само опит, но и добри контакти, защото на дебютното им дефиле, първият ред бе зает от имена като Прабал Гурунг, Доменико Де Соле и Рут Уилсън. За ДНК-то на дрехите си, те споделят: "Харесваме идеята за релаксиран гламър." Което се и вижда - отправната точка в първата им колекция е класическата риза - oversized, пречупена и преобразена, събираща в себе си всичко необходимо - текстура, свеж силует и обаяние. Мотивът с преплитането и завързването се повтаря и при свободните макси рокли. Ефектът е забележителен, защото нещо така традиционно като ризата, не би стояло особено иновативно в какъвто и силует да е преобразувано, ако изработката не е зверски добра. А при Monse тя е. Експериментите продължават в лека коприна, тафта и дюшес сатен, като дори и там, елементите отново изглеждат релаксирани. "Искахме дрехите да изглеждат така сякаш просто си си закопчала ризата и си излязла. Вдъхновяваме се от истинските момичета, които носят джинси и равни обувки... Те искат нещо лесно." - споделя Ким в интервю.

Предполагаме, концепцията е повлияна от самия Оскар - той бе посветен на идеята да прави несложни дрехи, които правят жените истински красиви. Виждаме влиянието му още по богатите тонове, луксозните платове и 3-D апликациите.

Кадри от пролетно-лятната колекция 2016



Друг показател за успеха на все още прохождащия бранд са жените, облекли дрехите още преди показването на първата колекция, а именно Амал Клуни и Сара Джесика Паркър.


Амал Клуни
 


Сара Джесика Паркър

Талантът и добрите връзки са налице, но дуото е готово наистина на всичко в името на успеха. Амбициозните дизайнери изпращат съобщение в LinkedIn до Сара Рътсън - вицепрезидент на net-a-porter, без да я познават, няколко месеца преди излизането на първата им колекция. Показват й скици, искайки мнението й. Тя отговаря, а те споделят: "Лаура почти се разплака, когато тя отговори. Много хареса ризите ни, затова и те станаха център в колекцията ни. Не сме правили компромис с визията ни, просто се впуснахме. Направихме ризата вълнуваща." Рътсън им помага и за определянето на ценовия ранг - стартовата точка е 500$, като вечерните рокли стигат до 4 500$.



Въпреки че и двамата са тренирани при Оскар, естетическите разлики помежду им са налице: "Аз определено съм по женствените неща и колкото и да е забавно, тя се върти около мъжката естетика," споделя Гарсия. "И мисля, че това е един доста добър съюз, защото вместо да спорим за едно и също нещо, идеите ни се преплитат в едно."


Селена Гомес


Джескиа Паре 

Дизайнерите имат големи амбиции за бъдещето си - искат да бъдат разпознаваеми, а след време да се превърнат в лайфстайл бранд: "Сигурни сме в дрехите, които показваме - цветовете, райетата, ризите. Това са неща, в които вярваме дългосрочно, за много сезони напред."

Сред Клуни и Паркър, се нареждат имената и на Селена Гомез и Джесика Паре, което и не е случайност. Гарсия е бил отговорен за VIP dressing при де ла Рента. "Срещнах най-добрите професионалисти в индустрията, когато бях там - Ерин Уолш, Кристина Ерлич и станахме наистина добри приятели. Когато се оттеглихме те бяха първите, които дойдоха и ни казаха, че ще ни подкрепят."

More All fashion