Следва

Еволюция на вечността: От първия чифт дънки досега

FASHION STARTER: Завръщането на бунтарката Кара

Според нея, тя не е ничий модел за подражание, но не го казвайте на милионите ѝ последователи. 

All fashion преди 7 години

Според нея, тя не е ничий модел за подражание, но не го казвайте на милионите ѝ последователи.
Само на 21, тя днес е най-голямото име в средите – едно бейби Кейт Мос с невероятни вежди и експресивно лице, което с лекота минава от стрийт към глем, от прелъстяващо към невинно. Тялото ѝ е бунт към професията, която я прави звезда. Да, тя призна, че има псориазис – и именно, когато е стресирана или нервна, червените петна припламват по кожата ѝ.

„Това се случва само по време на Модните Седмици!“ – споделя тя, което, разбира се, е най-неудачният момент от годината кожата ѝ да се покрие със струпеи. Псориазисът е автоимунно заболяване, а тя е чувствителна. Когато Мос я видяла в гримьорната преди шоуто на Louis Vuitton, се е ужасила. „Защо се случва? Трябва да ти помогна“ – и Кейт я свързала с доверен лекар.

Подобно на Кейт, Кара не е от най-високите супер-моделки. Не е прототип. Честно казано, в последните години момичетата стават все по-кльощави, по-високи и като цяло безинтересни на всеки извън бранша. На критиците им липсват 80-те и 90-те, когато на преден план беше личността, лицето. Жени като Наоми, Синди, Кейт – с фантастични лица, не просто жива закачалка за дрехи и сменяема празнота, както е сега. Има изключения естествено – Карли Клос, Джоан Смолс... но когато преди 4 години идва Делевин, малката Делевин става истинска сензация – лице, което омагьосва модния свят.

„В началото си мислех как да се различа от останалите момичета. Толкова много от тях са по-слаби, по-високи, по-красиви. А аз не съм момичешка в истинския смисъл на думата – нямах гърди до 18 годишна! Като тийн си мислех – толкова съм ниска, нямам гърди – какво да правя?“. Вглежда се в моделството като игра на роли, и смята че именно затова е била забелязана – държи се с камерата сякаш е жив човек, вторачва се – снимките са просто плоска фотография ако не им се вдъхне живот.

Всъщност Кара застава за пръв път пред камера на 10 години пред тази на Брус Вебер за италианския Vogue. Открита е от Сара Дукас, собственичка на модна агенция в Лондон, чиято дъщеря е била в същото училище в Лондон като сестрите Делевин – Кара, Клоуи и Попи. Момичетата Делевин са нещо като аристокрация – майка им Пандора е била It-момиче през 80-те, преди да се венчае за Чарлс Делевин, чийто дядо е виконт. За майка им се носят недобрите вести, че все още има гадно пристрастие към хероина и по време на израстването на сестрите е била няколко пъти в клиника за рехабилитация.

Бидейки най-малката Кара най-вероятно не е видяла най-лошото от преживяванията на майка си и има предимството да се научи от сестрите си. „Попи беше вече модел, а на мен не ми харесваше да правя същото като другите. След снимките с Брус Вебер не съм мислила изобщо за това. Исках да се занимавам с музика или да бъда актриса“. Свирила е на барабани от дете и е била в банда, наречена the Clementines, когато е била на 12 г. Дори е поискала родителите да ѝ подарят агент. „Исках да съм звезда на Дисни! Да бъда Хана Монтана! Но те казаха НЕ!“

На 17, докато е учила в Бидейлс, много арт частно училище в Хемпшир, записала касетка за прослушване за Алиса на Тим Бъртън. „Моята интерпретация беше доста луда – преиграх, но по начина, по който младо момиче би преувеличило всичките си емоции. Е, пратих я, а изведнъж на една сватба една жена дойде до мен и каза, че не я познавам, но тя много добре знае коя съм. Беше Лили Занук, жената на продуцента Ричард Занук, казаха, че много им е харесало! После бях до къщата на Бъртън и се запознах с него. Не взех ролята, но това запали нещо в мен.“

После взички знаем как свършва приказката – талантът на Делевин и голямата ѝ амбиция се съчетават с лекота с големия широк свят. И тя знае своя потенциал! С вродена увереност тя изгражда името си и социални мрежи за Cara’s Eyebrows, Cara’s Thigh Gap и Cara’s Bog Eye, които в този ред са ода за плътните ѝ вежди, растоянието между бедрата и смешните физиономии, които обича да прави.

Тя е нон-стоп в Instagram, където има вече на 2 млд последователи. Много от постовете ѝ са провокативни, но по игрив начин – със заголващ коремчето ѝ пуловер, със Спондж Боб, целувки с “wifey-то” Рита Ора или пък Кара, позираща като рапър и нарича феновете си Delevingners.

А някои от селфитата ѝ като „лошото момиче“, разпалват слуховете, че тя е поела по-лош път от Кейт Мос. На фестивала в Кан пък толкова се напила на парти на яхта, че я задържали на борда от страх, че няма да стигне до хотела. Кара свива рамене за хорското мнение – интуитивно знае, че няма нищо секси в прекалено доброто момиче. „Всички се притесняват за мен – трудно е за семейството ми и трябва да внимавам. Но просто хората трябва да осъзнаят, че мога да се грижа за себе си. Дотук се справям отлично.“

И все пак въпреки бързия ѝ успех и натоварения график – буква повече от 40 шоута за пролетните колекции сред които Fendi, DKNY, Mulberry, Burberry, Saint Laurent и H&M – тя няма умора.

„Искам да правя музика, да бъда актриса, да пея, да правя нещо, което да не кара кожата ми да изригва по този начин. Ето например, когато бяхме за 3 дни в Гърция със сестра ми на почивка си мислех, че това ще ме направи щастлива и ще се отпусна. Но когато спра всичко става наистина зле, полудявам. В Гърция имаше много двойки, което ме накара да се чувствам самотна и тъжна“. Слуховете свързваха Кара с Хари Стайлс и Джейк Бъг, но връзките ѝ или поне това, което виждаме публично, са все с момичета. „Обадих се на Риана. Тя ми каза, че е лесно да се потопиш в работа. То е форма на бягство. Ако си сама и искаш да плачеш, плачи. Това и направих. Но дотогава, вече трябваше да тръгваме и да се върна към живота си.“



 



 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 14 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.