Следва

Editors' Choice: Моят куфар за един дълъг летен уикенд. Лятото на 2016 на Алекс

През погледа на модната редакторка Елизабет Уокър. 10 спиращи дъха модни момента от последните 25 години

 Ето това са десетте най-любими момента на редакторката на Marie Claire – Елизабет Уокър. Харесват ни, споделяме!

All About Life преди 7 години

Кейт Мос за Gucci, първото шоу на Маккуин, последното на YSL... Ето това са десетте най-любими момента на редакторката на Marie Claire – Елизабет Уокър. Харесват ни, споделяме!

(На снимката горе - Yves Saint Laurent S/S 02 Couture*)

Dolce&Gabbana A/W 88
Тя споделя, че за първи път е видяла тяхно шоу в средата на 80-те – малка колекция, в която е имало основно бельо и корсети в черно. През 1988 г. Camera Nazionale della Moda канят дизайнерите да се присъединят към „големите момчета“ на Миланската модна сцена. Това става тяхното първо важно шоу. За него са черпили вдъхновение от сицилианските вдовици, носещи се в облаци дантела и тесни сатенени блузи – леко превзето, но пък толкова секси! Добавя, че не би се облякла като щастливата вдовица, но пък се е влюбила в мъжките им панталони и костюмите с приказна кройка, съчетани със свръх-високи стилето.

Gianni Versace A/W 91
„На подиума тогава бяха заедно най-добрите супермодели за времето – Линда Еванджелиста, Синди Кроуфорд, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън. И всички те грееха в приказните рокли на Джани. Помня музиката, беше рок, даже все още си пазя CD-то със саундтрака тук някъде. В дните преди Еврозоната, не можехме да изнасяме валута от Италия, затова на моделите се плащаше в швейцарски сметки.”

Jean Paul Gaultier A/W 92
Тя си спомня как Мадона не е носела бельо, шокиращ жест за онова време. Но това е Мадона – дръзка, предизвикателна, нахална в своята младост и талант. Готие направил нейния конусовиден сутиен за турнето Blond Ambition през 1990, а през 92-ра тя дефилира на неговата пътечка, разкривайки „перфектния чифт женски гърди“.

Gucci A/W 95
Тимът на Marie Claire е бил настанен в хотела, точно до локацията за шоуто на Gucci, осеаземото вълнение в лобито е било незабравимо. Както и столовете на самото шоу – ужасно неудобни, но никой не е обърнал най-малко внимание. Все пак е била представяна третата колекция на Том Форд за модната къща, с култовите панталони от синьо кадифе, показани от Кейт Мос.

Alexander McQueen S/S 99
„Той беше един от най-гигантските таланти за последното десетилетие. Всяко негово шоу бе сред най-очакваните, трудно ми е да избера любимо – холограмата на Кейт Мос, танца с вълци в подземията Ла Консиержери, птиците на гара Виктория.... Не мога да избера, но това е любим пример – тук моделът Шалом Харлоу носи девствено бяла рокля, която бива боядисана от коли-роботи със спрей.“

Yves Saint Laurent S/S 02 Couture
„Лебедовата песен на великия Ив – затрогваща, прекрасна. Последното му щоу е лека ретроспекция на предишните няколко колекции – все необикновени, вдъхновяващи и аз ги помня всичките доста ясно до ден днешен. В разцвета на 70-те, колекции с реверанс към Руския Балет и Васлав Нижинси, Мароканските фесове и якета и, разбира се – Смокингът! За прощалното ревю специално дефилираха Катрин Деньов в костюм, Джери Хол в стар Холивудски блясък:“

Christian Dior A/W 05 Couture
"Играта на Галиано между древно и съвременно е повече от впечатляваща – Едуард с ръцете ножици, истински парен влак, картини на Фрагонар, маорски войни... Въображението му е неизчерпаемо!

Louis Vuitton A/W 11
Кейт Мос е страстната изкусителка, пушеща цигара. И това благодарение на Марк Джейкъбс и фетиш-инспирираното шоу. Широки панталони, моряшка шапка, ботуши на Домина, кожени гривни и вериги, украсени с диаманти...

Christopher Kane S/S 07
„Първото му шоу ме накара да се гордея, че съм шотландка, въпреки че брилянтно-неоновете цветове и еластичния микро-мини силует са далече от нашата мила и мрачна родина. Помня Донатела Версаче, беше изпратила голям букет цветя и обувки за шоуто.“

Chanel A/W 13
Целият свят е сцена за Шанел. И го доказват всеки път, например – 2013-та в Гран Пале – много френски, много шик, много предпазливо изкусителни. Тук Аманда Халех е музата на креативния директор Лагерфелд. А тя всъщност започна кариерата си като моя асистентка в Harpers & Queen преди много години. Едва ли е знаела тогава, че ще бъде муза на Галиано.

More All About Life