Следва

Men’s Exhibit – 10 нови бранда само за мъжете!

Тайните на парфюмите с Марта Шиенбаб

Очарованието на ароматите е старо колко и първата цивилизация в света...

All fashion преди 7 години

Очарованието на ароматите е старо колко и първата цивилизация в света. Първите парфюми се появили в Древна Месопотамия и Египет, в периода на най-големия разцвет на двете ключови цивилизации. Тайната на уханието запечатано в шишенце е омайвала и се е пазела подобно тази за коприната в Китай. При досег с кожата, парфюмът се преобразува и слива, като придава почти мистична аура на приносителя си. Завладяни от любопитството да научим повече за света на ароматите, какви послания носят те и какви ние, които ги носим си поговорихме с един експерт в областта. Марта Шиенбаб не е парфюмерист, но знае какво казва всяко ухание.  Също така може да ни посъветва какво ние можем да кажем чрез него. Тя посети България по покана на немската мултилевъл маркетинг компания LR Health & Beauty, за проведената наскоро LR Beauty Academy, в която бе специален лектор. Ето какво сподели пред нас за професията, която сама си е измислила, нещо като професионален парфюмериен консултант и малко повече.

V.S. Здравей, Марта, ще се представиш ли за нашите читатели, с какво точно се занимаваш, знаем че е много специфично?

М: Здравейте, казвам се Марта Шиенбаб и се занимавам с аромати, наричам професията си senselier.Тази професия не съществува по принцип, аз я създадох преди около десет години. Тя е резултат от моята страст и любов към ароматите. Това което аз правя е да превеждам ароматите на език на усещанията, на емоциите, на начина, по който ние като хора се чувстваме. В най-различни сфери е приложимо това, което правя, в сферата на дизайна, на маркетинга, на хранителната промишленост.

V.S. Това ли е професията на парфюмериста?

М: Не, това е абсолютно различно от това, в което се занимава един парфюмерист. Създаването на аромати е също така нещо, с което не се занимавам. Това, което прави един парфюмерист, е интровертно занимание. Те са изключително вглъбени хора, те работят в лабораторията сами и създават ароматите, които предлагат на клиентите си. А моята задача е напълно различна. Аз превеждам езика на ароматите. Това, което те означават, посланието което носят, какво биха могли да предизвикат, активират, какво въздействие могат да имат.

V.S. Дай ни пример?

М: Добре, да си представим, че влизаме в една адвокатска кантора, в която работят да речем десет адвоката. Атмосферата е много солидна, дървена мебелировка, тъмни тонове. И изведнъж ароматът, който ни удря в носа е захарен памук. Това е нещо, което по никакъв начин не се комбинира. Моята роля и задача е да предам чрез аромата съответната атмосфера и конкретната ситуация.
А когато говорим за хора, ето един конкретен пример. Имам един клиент, който се премести да работи от Финландия в Полша. Той беше някъде на 40 години. Когато се отзова в новия си офис в Полша, неговите колеги бях по-големи от него и го третираха като младото момче в екипа. Той съответно, като един професионалист в областта си, не желаеше този имидж. Следователно смени своя стайлинг, за да изгради по-серозен имидж и се обърна към мен за да намеря аромата, който може да създаде това впечатление на доверие и стабилност, което той искаше да създаде.

V.S. Значи чрез ароматите можем да създаваме различно впечатление и атмосфера, да изпращаме съобщения и да влияем?

М: Да. Точно така. Ароматът създава цяла една представа, имидж. Ароматът не е само допълнение към цялата форма, той е един основен елемент, чрез който ние можем да създаваме впечатление.

V.S. Ами нашите лични предпочитания към ароматите. Те какво казват, има хора, които например не сменят ароматите, които използват много дълго време?

М: Да, ако не сменяш своя парфюм говори много за теб. Това показва една черта, която не притежават - търсенето на нови неща. Тези хора предпочитат нещата в живота им да не се променят, да са ясни, идентични. Ароматът трябва да е една основна част на цялата ситуация. Ако например отиваме на първа среща, изборът ни за парфюм трябва да е по-чувствен, отколкото нещо свежо. Защото свежите аромати са по-характерни за ситуация, например след фитнес тренировка. Парфюмът казва много неща, понякога не знаем дори какво.

V.S. Ами ако ние нямаме кой да ни посъветва, как тогава правилно бихме могли да изберем аромат?

М: Не можеш да избереш даден аромат без един по-задълбочен разговор със съответния човек. Бих могла да дам някои основни насоки, при избор. Защото както вече казах, водещата нотка на парфюма има едно много сериозно послание, както една наситено червена рокля носи съвсем различно послание от една черна рокля.

V.S. ОК, интересно ни е да чуем тези насоки?

М: Например, първата група са цитрусовите аромати. Те създават впечатление за енергия, лекота и ако изберем такъв парфюм създаваме впечатлението, че сме по-леки, по-слаби. Създава тази илюзия. Което е логично, защото цитрусите повдигат тонуса, правят ни по-енергични, което естествено създава впечатление за лекота.
Следващата група аромати е тази на свежите аромати, които определяме като водни. Напомнящи морски бриз, диня, краставица. Тези аромати създават впечатлението за чистота и свежест. Като например впечатлението, което оставя чистата бяла памучна тениска. Този аромат се търси много в професионалните среди в Америка.

Следва третата основна група, тази на цветята. Ароматите свързани с цветя, като те се разделят на две основни. Едните са така наречените прозрачни аромати, това са роза, божур, фрезия и люляк. Цветната нотка, която ги обединява е розовото. Те са така наречените романтични нотки. Създават едно впечатление за романтика и лекота. Тези женствени нотки са нотките на младата женственост. Ако цитрусите създават впечатлението за лекота, тези създават впечатление на младост.

Много е важно да се знае, че всички флорални нотки не са едни и същи. Групата на белите цветя се помества тук. С основа жасмина. А това цвете е кралицата на белите цветя. То е цветето, чийто аромат придава женственост и сексапил.
Не всички цветя имат еднакво послание. Следват ориенталските парфюми. Те създават една друга атмосфера, по-наситена. Това са комплексни, мистериозни и луксозни миризми. И ако ще ги разделяме на дневни и ноюни, тези определено са вечерни.
И последната е най-новата група, започната пред 90-те, тази на гурме ароматите. Тези, които ни ухаят на карамел, на нещо сладко. Като тази група аромати можем да кажем, че са нещо като ориенталските аромати за по-млади момичета.

И последната група, която ще спомена е шифровата. Идва от френското наименование за остров Кипър. Обединява три аромата в себе си - цитрус, цветя и дървесни аромати. И те ухаят едновременно, не е нужно да се изчаква, за да се усети определен аромат. Те са сухи и горчиви и са едни от най-луксозните аромати.

V.S. А можем ли по шишенцето, формата и цвета да се ориентираме?

М: Да, дизайнът на едно шише парфюм е изключително важен. Когато се създава, то трябва да кореспондира с посланието, което самият парфюм носи. Ако шишенцето е по закръглено, то е дамски парфюм, а по острите форми, обикновено са мъжки. Което уподобява силуетите на двата пола. Отделно цветът на парфюма напомня основните нотки, които той носи.

V.S. Има хора, които не използват парфюми. Какво казва това за тях?

М: Не знаем, причината, поради която един човек не носи парфюм. Ако не е обаче поради здравословни или свързани с професията пречки, като например лекари, има и една група, която просто няма афинитет към миризмите. Техните носове “спят”. И това е групата, към която ние се обръщаме. Целим да предизвикаме тяхното внимание към света на ароматите и посланията, които те носят.

More All fashion