Следва

Стил урок на седмицата: Костюмът

9 вечни чифта... КЕЦОВЕ. Искаме ги всичките!

Маратонка, кец, спортна обувка... както и да го наречем всеки от нас има поне чифт, в чийто фасон намира идентичност...

All fashion преди 7 години

Маратонка, кец, спортна обувка... както и да го наречем всеки от нас има поне чифт, в чийто фасон намира идентичност. И въпреки че нови и нови модели заливат пазара непрекъснато, рядко някои от тях успяват да задържат интереса върху себе си за цял сезон, в най-добрия случай. Днес ще съберем на едно място тези чифтове, успели да променят света, бидейки цяло едно движение сами по себе си още от появата си. От популярните тенис-обувки до тези за бягане, които направиха Nike това, което е сега, дами и господа - 9-те най-иконични кецове:

Adidas Stan Smith

Абсолютно вездесъщите Стан Смит-ки носят името на легендарния тенисист и дебютират през 1971 г. Днес те са символ на спортна обувка и не само – стрийт-стайл и поп иконите ги обожават в най-пълния смисъл на думата – носи ги Фарел, носят ги и дамите от първите редици на Модните седмици.

Converse Chuck Taylor All Star

Почти непроменени от създаването си през 1917 г., в миналото те бяха пикът на баскетболните кецове, а днес – класика в стрийт облеклото. И въпреки многото модели на Converse създадени през годините, високият черен кец остава абсолютен фаворит!

Nike Air Max 1

Концепцията на легендарните Air Max е изградена от дизайнера Тинкър Хетфийлд, който впрочем е виновен и за Air Jordan. Виждат бял свят за пръв път през 1987 г. и е архетипът, зад който стоят всички модели на Nike досега. Балончето с въздух под петата първоначално е предизвикало шок и дори присмех, но до ден днешен е любимият модел на марката.

Vans Old Skool

Този модел никога не е попадал в сянка още от самото си създаване през 1977 г. Пол ван Дорен, отговорен за белите ленти отстрани, казва че откритието му е съвсем случайно, докато си е драскал неща в скицника. Моделът е замислен като скейт-обувка, но го видяхме на крачетата на абсолютно всички – от Джилда Амброзио, та до съседа на горния етаж.

Reebok Classic

За разлика от гореизброените, този модел бе в затишие дълго време. Скорошният подем на ретро-маратонките обаче го върна на първа линия. Класика – бяла кожа с червени детайли и плътна гумена подметка.

Adidas Superstar

Още един модел, чиято слава тръгва от баскетболното игрище. Изключително популярни в хип-хоп културата, те дори я олицетворяват. Run DMC са тези, които винаги ги включват в аутфита си, още преди Adidas да им предложат мулти-милионен договор. Колаборациите на бранда включват още Фарел Уилямс, Кание Уест и др.

Onitsuka Tiger Corsair

Кръстникът на обувките за бягане, брандът всъщност използва първоначалните шаблони на Nike, не за друго, ами създателите Бил Бауърман и Фил Найт просто основават и двата. А после идва Nike Cortez и основите на империята са поставени.

New Balance 574

Маратонките на Стив Джобс може и да ви се струват много ретро, но сега са в нов апогей. Особено моделът 574 – класика, която си заслужава.

Common Projects Achilles Low

Няма друг такъв минималистичен модел! Изчистени, занижени в петата и красиво направени, макар и доста млади – съществуват от 2004 г., те са повратна точна в кратката история на луксозните маратонки.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 21 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.