Следва

Животът след 45: Ясмин Гаури, топмоделът, който продължава да е топ

Египет в модата на XXI век

Ентусиазирани модни дебютанти на прага на новия си живот ще представят най-доброто от работата си в дипломно модно ревю на 3 юни от 19:00 часа в зала „София“ на Гранд Хотел София...

All fashion преди 7 години

Ентусиазирани модни дебютанти на прага на новия си живот ще представят най-доброто от работата си в дипломно модно ревю на 3 юни от 19:00 часа в зала „София“ на Гранд Хотел София. Колекциите на всички, завършващи Нов български университет, специалност „Мода“, са обединени под общата тема: „Египет в модата на XXI век“.
Красивите и вдъхновяващи аутфити са на Габриела Желева, Камелия Давидкова, Мартина Бонева, Лилия Кръстева, Виктория Щерионова, Елена Димитрова, Християна Димитрова, Тина-Мажида Уалид Абделазиз, Ани Вардеварян, Стиляна Бакалова, Юнвер Кьосе, Мина Кънчева и Николая Гюрова.

Очакваме да сме приятно изненадани от модните хрумки на дипломантите. Ето малко визуално вдъхновение и повече инфо за капсулните им колекции от самите тях.

КАМЕЛИЯ ДАВИДКОВА



„Според вярванията душата може да се върне в тялото само ако то е добре запазено. Египтяните полагали особени усилия при процеса на мумифициране...“ Египет и моята колекция са сблъсък. Сблъсъкът на история, цветове, съвремие и изкуство. Мислех си: „За кого я създавам? За онази жена, която може да го разбере. За порасналата жена. Ще я познаете сред вас, тя се забелязва. Своенравна, странна и чудновата. Може би е писателка и лоша пушачка. Тя е истинска ексцентричка. Обича това, което е. Тя е сред хората и събитията. Тя е днес. Тя е утре. Тя иска да остави нещо след себе си.“ Колекцията ми е Живот и носи името – АБСТРАКЦИЯ.

МАРТИНА БОНЕВА



Мартина е вдъхновена от древните символи, те идват под формата на ръчно изработена инкрустация от многобройни цветни форми. Те пропълзяват по гърбовете и раменете на палта, наметала или поло яки. Акцентирайки с ярките си цветове в турскосиньо, преливащо в тюркоаз, огненочервено и златно, те са добре съчетани с една монохромна цветова гама на бежовия цвят. Играта продължава със съчетание на прозрачни материи и груба, едра плетка. Предпочитаните материи за колекцията са шифон, неопрен, тюл, вълна и коприна. Моделите са както подчертаващи женските форми, така и с разкроени силуети, изключително женствени и стилни. Колекция, съчетаваща настоящи модни тенденции с красотата и тайнството на древността.

ЛИЛИЯ КРЪСТЕВА



Колекцията ''21 грама” представя идеята на древните египтяни за същността на човешката личност, но през призмата на съвременния човек. Докато в Древен Египет вярват във вечния живот на душите, човекът от новото хилядолетие е носител на спора между телесното и духовното. Концепцията е емоционално провокирана от кръговрата на живота - там, където всичко започва, там и свършва. Обемните силуети подчертават драматичното и неочакваното в колекцията, защото никога не знаеш какво точно има под повърхността. Натрупването на слоеве дрехи и съчетаването на различни материи показва многопластовата същност на човека. Чувствата, които има за цел да се пресъздадат, са несигурни. Границите за живот и смърт –размити. А душата търси себе си.

ВИКТОРИЯ ЩЕРИОНОВА



Колекцията на Виктория Щерионова носи духа на живота и смъртта като взаимосвързани. Вдъхновена от р. Нил - главен фактор и символ за живот в Древен Египет. Името на колекцията „Ка Ба Иб” също го доказва, като всяка една от сричките означава даден етап на душата според древните египтяни. В колекцията се наблюдава обработка на плат, като целта е да се добие визуализация на суша или напукана земя. Това ни носи усещането за нещо неживо. Вечният живот, от друга страна, е показан чрез използване на йероглифи (от древни папируси), напечатани върху плата. Силуетите на колекцията са главно прав или „О“.

ЕЛЕНА ДИМИТРОВА



Стилът, към който се стреми, е минимал. Обича класическия силует. Смята, че дрехите трябва да се сливат в изящна хармония с женската същност и да вдъхват увереност. Дипломната й колекция е едно предизвикателство, тъй като е нейната първа „официална“ колекция, която представя нея като личност и съответно иска да задоволи нейните очаквания и представи, както и на публиката и на самия потребител. Ако трябва да опише дипломната си колекция с три думи, те са: стил, женственост, увереност. В нея залага на естествени материи като коприна и велур. А цветовата гама е в nude нюанси. Класически силует, съчетаващ актуалния тренд за сезона - къдри, описва накратко дрехите в колекцията. Дипломната й колекция показва силната, независима съвременна жена, която носи в хаоса на ежедневието своята невидима корона и заслужава да бъде истинска кралица, обгърната в романтичен блясък, нежност и великолепие. Вярва, че истинският блясък идва отвътре и трябва да бъде провокиран с нещо, което гали нежно женската душа.

ХРИСТИНА ДИМИТРОВА



Изработената колекция с име Cantarelle e вдъхновена от Египет и най-скъпата храна за египтяните - гъбите. Вдъхновение намира в съвременната гъба - Cantharellus cibarius, или пачи крак, която е със заоблена форма, наподобяваща вълнообразни елементи. Тенденциите, към които е насочена колекцията, напомнят за женственост, препратка от отминалото време, за изтънченост, лекота и скрита фриволност. Материите са органза и памук. Органза в прозрачната гама, на която чрез технологията дигитален печат ще са изобразени хрилете на гъбата на места. Памучната материя ще играе роля на красив завършек към всяка дреха. Воланите ще доминират. Ще се създаде усещане за елегантност, с лек привкус на ретро намигване.

ГАБРИЕЛА ЖЕЛЕВА



Габриела Желева завършва бакалавърска програма “Мода”, а връзката с Египет за дипломната колекция идва с погледа отвисоко, а именно чистите графични линии и опростеността. Колекцията й е повлияна от творчеството на Надеж Ван Сибулски, Кристоф Люмер и Хайдер Акерман. Вдъхновение е почерпено още от съвременната модна фотография и стрийт стайл иконите, сред които и Леандра Медин и Сара Рътсън. Дрехите са елегантни, но неангажиращи, модерни класики в дамския гардероб. Силуетите се завъртат около oversized кройката с премерено ноншалант внушение. Материите са кашмир, коприна и кожа, а цветовата гама преминава през оранжево, сиво и екрю. Макар и елементите да са съобразени с основните тенденции за есен/зима 2016/17, те остават по-скоро устойчиви откъм сезони и течения.

ТИНА-МАЖИДА УАЛИД АБДЕЛАЗИЗ



Младата дизайнерка гледа на себе си като на амбициозна, обичаща класиката в перфектния й вид личност. Описва колекцията си като романтична, а в същото време свободна и непринудена, носеща препратки към Диор и Шанел. В подбраните модели използва контраст между груби и нежни платове, като кадифе и коприна, плетиво и тюл. Цветовата гама също съчетава контраста черно-бяло, както и нежното преливане на цветовете. Колекцията включва практични дрехи, подходящи както за ежедневието, така и за романтична вечер. Моделите олицетворяват самата нея като личност, а смелата й линия обещава успехи и професионално развитие.

АНИ ВАРДЕВАРЯН



Колекцията й е вдъхновена от бялата пустиня в Египет, която е необикновена и единствена по рода си. Когато хората чуят думата „пустиня“, си представят слънце, кафяв пясък и пирамиди, но не и белия цвят. Също така бялото е цветът на боговете в Древен Египет. Жреците и фараоните са се обличали в този цвят. Според нея бялата пустиня е кралят сред пустините. Формата на минералите и скалите (напомнящи лунната повърхност), образувани от пясъчните бури, я насочва към авангардния стил. Името на колекцията е Sahara Thoth Ba (Сахара - пустиня; Тот - бог на луната, мъдростта и магията; Ба - духовна божествена сила).

СТИЛЯНА БАКАЛОВА



Kleo RE Born е дамска колекция от шест аутфита пролет/лято 2016, вдъхновена от Египет и най-великата и последна египетска владетелка Клеопатра. Идеята за Клеопатра идва лесно, тъй като тя е едно от най-известните лица от египетската история. Силна, женствена, борбена - Клеопатра е символ едновременно на женственост, красота и сила. Точно затова в колекцията се набляга на запазването на женствеността. От женските извивки на тялото, чрез вталени силуети, до голи рамене, дължини до линия под коляното и изчистени форми, всичко това в цветова гама от бяло и нюанси на злато.

ЮНВЕР КЬОСЕ



Инспирацията в колекцията Face OFF е от Египет или по-точно от двойника Ка. „Ка е подобие на човека, негов двойник. Човек и неговото „Ка“ си приличат „както две ръце“. Колекцията Face OFF пресъздава двойствения образ на човека, принуден да се трансформира в различни роли спрямо дадена ситуация. Дизайнерът ни разкрива една реалистична история за човек и неговите лица, неговата раздвоеност чрез обемни форми, преливащи в мека геометрия. Сблъсък на естествени и изкуствени материали. Бронята, символизираща защитно средство, е изразена с метални нишки, проблясъци и пластинки, отдава почит на двойствеността на съвременната жена, която е едновременно силна, адаптивна и чувствителна. Доказателство на неочакваното, непредсказуемото и незавършеното става приветстван ефект в модерната ера.

МИНА КЪНЧЕВА



„Окрилен от съдбата ,озарен от слънцето!“ Сливане на матова черна повърхност с фин отблясък на топли златни отблясъци. Женствени кройки с „незавършен“ край. Вдъхновена от египетския орел и неговите дълги изваяни крила, в комбинация със златните маски върху лицата на мумиите. Орнаментната извивка преминава от етно елемент в модерен акцентен детайл. Формата следва функциите на тялото. Дизайнерът залага на изчистена линия в комбинация на многопластово композиране на масивни бижута и аксесоари, извадени от автентичен Египет. Една съвременна стилистична препратка на земното към небесното.

НИКОЛАЯ ГЮРОВА



Мъжката колекция Ma[U]nipulation е предназначена за сезон пролет/лято 2017. Вдъхновена е от мумията на египетската котка, или т. нар. МАУ. Тя е свещено животно в Древен Египет и затова египтяните я мумифицирали, като покривали цялото й тяло с ленти от лен в различни по вид преплитания. Дизайнерът интерпретира по свой начин тези преплитания, като манипулира тъканта до получаване на 3D форми. Материите са предварително третирани за постигане на точния цвят. Kолекцията Мa[U]nipulation представя градския мъж в street style. Това е мъжът, който наслагва дрехите на принципа на layering-а. Силно е повлияна от hip-hop културата и стила на A$ap Rocky.
Край

More All fashion