Следва

10-минутна боя за коса L'Oréal Paris Excell 10'

В името на красивата коса

Пролетта е време за любов и красота, но изисква особена грижа за външността. Недостигът на слънце през зимата...

Hair преди 15 години

Пролетта е време за любов и красота, но изисква особена грижа за външността. Недостигът на слънце през зимата и пролетната авитаминоза се отразяват най-много на състоянието на косата. Зачестяват оплакванията от безжизнена, чупеща се и суха коса, а при някои се наелектризира силно и започва да пада. Главната причина за тези неприятности е недостигът на витамини и полезни вещества в организма. Заедно с приема на витаминни комплекси можеш да помогнеш на косата си и с различни козметични средства, съобразени с проблема, който трябва да решиш.

Един от най-големите проблеми, с който се сблъсква през пролетта почти всеки, е чупеща се и падаща косата. Необходимо е използването на допълнителни средства за косата, които да я подкрепят и подхранят. Освен обичайния шампоан, снабди се със специална маска, укрепваща корените в дълбочина. Подходящи са и балсами или кремове за коса с подобно действие.

При чупеща се и обилно падаща коса трябва да се обърне особено внимание на нейното разресване. Има няколко правила:

- използвай мека четка за коса
- използвай средства (балсами, кремове), облекчаващи разресването
- старай се да не разресваш мократа коса, изчакай да изсъхне

Полезно е също да се прави ежедневен масаж на окосмената част на главата като се масажира леко кожата с възглавничките на пръстите.

Ако косата не расте, съществуват много средства, стимулиращи растежа й. Необходимо е да се знае, че веществата, ускоряващи растежа, обикновено са много активни и може да не са подходящи при чувствителна кожа на главата, затова е най-добре да се използват по-щадящи. Известно е, че за да се стимулира растежа на косата, е необходимо да се подобри кръвообращението на скалпа. За тази цел не е задължително използването на скъпи средства, кръвообращенето може да се подобри с помощта на добрия стар масаж:

- масаж с четка със закръглени краища
- ръчен масаж – с пръстите на двете ръце се правят кръгови движения. Започва се от края на окосмената част, а след това навсякъде. Продължителността е 7-10 мин., поне 2-3 пъти в седмицата. Такъв масаж може да се направи и със специална лечебна маска, стимулираща растежа.

Още един разпространен проблем през пролетта е безжизнената коса. Тя губи блясъка си, изглежда неестествено, става непослушна и трудно се поддава на прически. Често за възвръщане на живия здрав вид и блясък помагат леките балсами за коса – тези, които се нанасят веднага след измиване и изискват изплакване. Също може да се използва лек гел или спрей, без изплакване, който се нанася както на влажни, така и на сухи коси. Тези средства са лесни за употреба и обикновено ефектът им е забележим още след първото нанасяне.

За възстановяване и укрепване на косата през пролетта ето и някои от най-ефективните народни рецепти :

- 1 чаша покълнали зърна от пшеница се заливат с 1,5 литра вряла вода и се варят на тих огън 10 мин. След като отварата изстине, се прецежда и с нея се изплаква измитата коса. Измиване с чиста вода не е необходимо.

- Същата процедура може да се направи и с разтопен лед (специално подготвен в хладилника) – измитата коса се изплаква след като размразената вода леко се затопли.

- 150 мл концентриран сок от бреза се смесва с 100 мл топла преварена вода и с получения балсам се полива измитата коса, след което не е нужно да се изплаква.

Хубав Великден и използвай умело свободните дни в грижа за красотата си!

More from View Sofia

More Hair