Следва

С аромат на книга: "Ожених се за веганка" от Фаусто Брици

Фотографът, който запечатва душите на хората в снимки

Във VIVACOM Art Hall до 17 юни се намира изложбата на фотографа - Iconic photographers, която е меко казано зашеметяваща и оставяща без дъх. Ще я посетим поне още веднъж, категорично!

Viva 4 U преди 7 години

Може би едно от първите неща, за които се сещаме, когато чуем National Geographic е онази корица със снимката на афганистанско момиче с ослепителни зелени очи. Самата фотография се запечатва така осезаемо в съзнанието, че изниква като асоциация моментално. Кадърът е един от най-разпознаваемите в историята на фотографията. Направен е в Афганистан от Стив МакКъри, малко преди военните действия там преди повече от 20 години. През 1985 г. тя вижда бял свят за първи път, поставена на онази така емблематична корица на списанието, и изстрелва автора й в челните редици на фотографията. И се появява на корицата отново по повод 100-годишнината от първия брой, заедно с най-добрите фотографии през годините.

 


Тази снимка се превръща в символ на "лицето на афганистанската трагедия" .
"Погледът й ме омагьоса, в очите се беше събрал целият ужас на едно дванайсетгодишно дете от село, сравнено със земята, което беше оцеляло след бомбардировките и смъртта на всичките си роднини, и беше пътувало две седмици пеша из планините, докато стигне до бежанския лагер", си припомня той.
През 1984 г. той, заедно с журналистката Дебра Денкър от National Geographic, преминава нелегално границата на Афганистан, близо до пограничните райони с пакистанската провинция Пешавар, където по това време са съсредоточени партийните централи на муджахидините и почти всеки квадратен метър е изпълнен с милионните афганистански бегълци.
Преминавайки през опасни райони, през пътища за контрабанда на опиум и други стоки, достигат до бежанските лагери .
"Търсех спонтанния миг, когато човешката същност е неподправена и преживяванията са гравирани върху лицето" спомня си той.


Оттогава Стив МакКъри обикаля най-горещите точки на планетата - Бурма, Йемен, Кашмир, Камбоджа и много други. И търси спонтанните човешки изражения, защото в тях се крие най-неподправеното - душата.
Във VIVACOM Art Hall до 17 юни се намира изложбата на фотографа - Iconic photographers, която е меко казано зашеметяваща и оставяща без дъх. Ще я посетим поне още веднъж, категорично!

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U