Следва

Испанската кралица на музиката Вebe в България през юни

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 6 до 12 юни

И ето как ще изглежда културната ни седмица в стъпки, крачки, малки, но важни, водещи напред...

Events преди 7 години

Нова седмица, но не разчитаме толкова на новия късмет, в търсенето на приятни арт локации, а се наемаме сами да ги намерим. И ето как ще изглежда културната ни седмица в стъпки, крачки, малки, но важни, водещи напред...

Изложбата

Миналата седмица, на 3 юни, в "Галерия-книжарница София Прес" стартира фото-изложбата на Милан Христев " Улична фотография "1977-1990. И понеже не успяхме да я посетим в деня, тази седмица категорично ще поправим тази несправедливост! Милан Христев е е един от българските фотографи, които снимат непрекъснато. За колекцията си от снимки на улицата споделя кратко, че това са впечатленията, които му е предоставило ежедневието.

 

Уличната фотография е лов на случки, фриволна парафраза от Картие-Бресон. Това е едно освободено упражнение по вглеждане. Тя може би не би събрала толкова точки в актива си, летвата не би стояла толкова високо, ако с нея не се бяха занимавали години наред едни от най-добрите фотографи в света, първо французи, после американци и всички останали. До степен, че да се направи ненаправена вече улична фотография е наистина трудно.“


 Фолклорът

 

Нова седмицата, нов проект. Поне що се отнася до НДК, където от днес стартират тематични фолклорни спектакли, представящи богатата палитра на българската традиционна култура. Те са с висока артистична стойност и пресъздават по неповторим начин силата на българската музикално-танцова традиция от всички етнографски области в България. Целта им е да пресъздадат цялостна представа за най-доброто от българския фолклор, не само за чуждестранните посетители в нашата страна, но и за българите, живеещи в чужбина, както и за тези, живеещи тук, но откъснали се от автентичността и магията на посланието, съдържащо се в ритуалните танцови и музикални обреди през различните сезони, които са поддържали българския дух жив през вековете.

Първият спектакъл, на който те ще бъдат показани, ще се проведе именно днес, на 6 юни, от 19:00 ч. в Зала 8 на Двореца. В тази "Българска вечер"участие ще вземат: Ансамбъл “Чинари”, Група “Етнотикс”, Трио “Булгарина”, Венцислав Андонов - гайда, “Бистришките баби” и др.

Следващите дати, на които ще се проведат тематични фолклорни представления са: 1-ви, 15-ти, 29-ти юли; 12-ти, 26-ти август; 9-ти, 23-ти, 30-ти септември; 18-ти ноември; 16-ти, 23-ти декември 2016 г.Цената за тях е 50 лв.

Книгата


Наслаждаваме се на безсмъртния роман на Л. Ф. Баум, адаптиран за деца в предучилищна възраст и начален курс на обучение "Магьостникът от Оз". Новото издание радва децата с приказните илюстрации на Ана Григориев. Стилът ѝ се отличава с модерно излъчване, съчетано с класически подход, елегантна пищност, ярки цветове и запомнящи се образи, които вълнуват детското въображение и превръщат книгата в любим приятел.

Ана Григориев е сръбска художничка, дипломирала се в Академията за изящни изкуства в Белград. Работи като илюстратор на книги и учебници. Към днешна дата е илюстрирала над 100 детски книги. Работи както за сръбски, така и за европейски и световни издателства. Ана Григориев има шест самостоятелни изложби и участва в десетки колективни.

ИК "Софт Прес"

Конкурсът

За втора поредна година в рамките на Софийския международен литературен фестивал се организира конкурс за български писатели. Темата на конкурса – Истанбул, е вдъхновена от международния фокус на най-голямото литературно събитие в страната. Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал (13-18 декември 2016 г.) ще е посветено на турската литература. От 26 май 2016 г. започна първата и основна фаза на конкурса, в която българските писатели могат да изпращат свои текстове. Крайният срок за подаване на произведенията е 31 август 2016. Селектираните текстове ще бъдат преведени на турски език и издадени в специален сборник в Турция през 2017 г.
Една от целите на Фестивала е всяка година да инициира издаването на книга с произведения, които да популяризират българските писатели в чужбина.
Условия за участие в конкурса на Софийски международен литературен фестивал за 2016 г.:
Тема: „Истанбул”;
Срок: 26 май - 31 август 2016;
Условие за участие: поне една издадена книга;
Категории за участие: поезия - до 5 стихотворения; проза – до 18 000 знака;
Селекционери: Биляна Курташева, Бойко Пенчев, Миглена Николчина, Хюсеин Мевсим;
Адрес за изпращане на произведенията и кратка творческа биография: [email protected].

С участието в конкурса писателите изразяват и съгласието си текстовете им да бъдат публикувани в сборник, преведен на турски език.
Избраните автори ще бъдат обявени по време на Фестивала през декември. Успех на всички!

Заведението

С какво можем да асоциираме името “Таван” освен с нещо високо, над всички! Именно такъв е ресторант “Таван” – разположен на 12-тия етаж, той печели своите гости не само с 360-градусов изглед към цяла София, който буквално спира дъха ти, но и с кулинарни шедьоври, неподправена атмосфера и вкус, който допада и на най-капризните – тук може да хапнете истински американски говежди стекове, италиански фиорентини, гурме специалитети и дори класическа българска скара. Ох, огладняхме, пак!

"Таван" се намира на бул. “България” No. 98 Бизнес сграда “Астра” етаж 12.

Лекциите

Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев, част от „Въведение в съвременното изкуство“, продължават и през юни. Новият тур ще бъде на 11 юни (събота). Темата и маршрутът ще бъдат напълно различни и ще засягат други теми и проблеми на българското съвременно изкуство и градската среда. Някои от тематичните акценти ще бъдат – тела в града, човекът в действие и формиране на културното наследство - как се присъства в градската среда и как се формират музеите, какво е отношенито между човек и наследство и как то бива интерпретирано, пресъздавано и преосмисляно в съвременното изкуство.

Форматът на лекционните турове позволява само определен брой участници – между 15 и 20. Поради ограничения брой места желаещите трябва да се запишат на адрес [email protected] до 8 юни, като включат следната информация: име, професия/специалност, телефонен номер и да опишат накратко защо имат интерес да участват. В седмицата преди следващия тур участниците ще получат подробна информация за маршрута, както и в колко часа и къде е сборният пункт.

Киното

Обожаваме Алиса и не възнамеряваме да я пропускаме на голям екран. Прожекции има на всеки час, само избери киното и се зареди с пуканки.

Театърът

В Петък сме на театър. Ще гледаме "Полет над кукувиче гнездо" с участието на Деян Донков, Рени Врангова, Стоян Алексиев, Иван Бърнев, Емил И. Марков и други.

Кен Киси написва „Полет над кукувиче гнездо", докато работи като нощен пазач в психиатрична клиника за ветерани. Романът набира популярност. Кърк Дъглас, който изиграва ролята на Макмърфи, купува правата на книгата и наема драматурга Дейл Васерман за сценична адаптация. „Обичам изключително темата за бунта на индивида срещу обществото" – споделя за пиесата от своя страна Васерман. Александър Морфов предлага свой сценичен вариант, без да използва изцяло познатата сценична адаптация.

Народен театър "Иван Вазов", 10 юни, 19:00 часа, Голяма сцена

 

 
 


 

 

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?