Историята на короните от цветя: от Фрида до Кейт Мос

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя...

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя. Задължителния за нео-хипи фестивалите тренд всяка година посреща на талази екзалтираните си привърженички. Въпреки хулителите си, декоративният аксесоар се задържа сред топ предпочитаните украшения от жените вече няколко века. Проследяваме накратко митологията и символиката ѝ в историята на древните цивилизации чак до подиума на Rodarte.

Корените на цветната диадема ни водят до церемониите и обредите на древните, където всяка китка е била наситена със значение, специфика и поверия. Да вземем за пример лавровия венец, символ на победата, на Олимп, на боговете и игрите и постиженията. Не само цветята са били закичвани, но и билките заради лековитите им свойства – розмаринът е сред най-популярните, защото подобрява паметта. Както казва Хамлетовата Офелия – „Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.“ А в Древна Гърция студентите са закичвали стрък розмарин в косата си, когато се подготвяли за изпити.

Преизпълнена със значение, срещаме традицията от Русия до Хавай, втъкана във фолклора и носиите. След Индустриалната революция и нарастващата механизация, цветната корона става символ на романтичното, на живота на село и силно почитана на баловете на аристократите. Децата на цветята може и да не орат нивата, но я олицетворяват повече като връзка с Майката-природа и отдават достойно място на короната от китки по време на летните фестивали.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

Още от ViewSofia