Следва

It shopping list: 24 рокли за сватба на плажа

Историята на короните от цветя: от Фрида до Кейт Мос

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя...

All fashion преди 7 години

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя. Задължителния за нео-хипи фестивалите тренд всяка година посреща на талази екзалтираните си привърженички. Въпреки хулителите си, декоративният аксесоар се задържа сред топ предпочитаните украшения от жените вече няколко века. Проследяваме накратко митологията и символиката ѝ в историята на древните цивилизации чак до подиума на Rodarte.

Корените на цветната диадема ни водят до церемониите и обредите на древните, където всяка китка е била наситена със значение, специфика и поверия. Да вземем за пример лавровия венец, символ на победата, на Олимп, на боговете и игрите и постиженията. Не само цветята са били закичвани, но и билките заради лековитите им свойства – розмаринът е сред най-популярните, защото подобрява паметта. Както казва Хамлетовата Офелия – „Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.“ А в Древна Гърция студентите са закичвали стрък розмарин в косата си, когато се подготвяли за изпити.

Преизпълнена със значение, срещаме традицията от Русия до Хавай, втъкана във фолклора и носиите. След Индустриалната революция и нарастващата механизация, цветната корона става символ на романтичното, на живота на село и силно почитана на баловете на аристократите. Децата на цветята може и да не орат нивата, но я олицетворяват повече като връзка с Майката-природа и отдават достойно място на короната от китки по време на летните фестивали.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 4 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.