Следва

It shopping list: 24 рокли за сватба на плажа

Историята на короните от цветя: от Фрида до Кейт Мос

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя...

All fashion преди 7 години

Малко са аксесоарите, предизвикали толкова коментари ЗА или ПРОТИВ, колкото нейно величество короната от цветя. Задължителния за нео-хипи фестивалите тренд всяка година посреща на талази екзалтираните си привърженички. Въпреки хулителите си, декоративният аксесоар се задържа сред топ предпочитаните украшения от жените вече няколко века. Проследяваме накратко митологията и символиката ѝ в историята на древните цивилизации чак до подиума на Rodarte.

Корените на цветната диадема ни водят до церемониите и обредите на древните, където всяка китка е била наситена със значение, специфика и поверия. Да вземем за пример лавровия венец, символ на победата, на Олимп, на боговете и игрите и постиженията. Не само цветята са били закичвани, но и билките заради лековитите им свойства – розмаринът е сред най-популярните, защото подобрява паметта. Както казва Хамлетовата Офелия – „Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.“ А в Древна Гърция студентите са закичвали стрък розмарин в косата си, когато се подготвяли за изпити.

Преизпълнена със значение, срещаме традицията от Русия до Хавай, втъкана във фолклора и носиите. След Индустриалната революция и нарастващата механизация, цветната корона става символ на романтичното, на живота на село и силно почитана на баловете на аристократите. Децата на цветята може и да не орат нивата, но я олицетворяват повече като връзка с Майката-природа и отдават достойно място на короната от китки по време на летните фестивали.

More All fashion