Следва

Театър Азарян с предпремиера на пиесата "В очакване на Годо"

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 13 до 19 юни

Въпреки времето и тази седмица оставаме верни на себе си и ще направим уверени стъпки напред...

Events преди 7 години

Ще ни върви по вода, ако търсим символика в пороя, който се изля тази сутрин над София. Въпреки времето и тази седмица оставаме верни на себе си и ще направим уверени стъпки напред към изложбите, концертите, предпремиерите, които предстоят. Най-доброто предстои. Ето какво имаме предвид: 

Изложбата

На 16 юни към 19:00 ще ни намерите в градината на "ФотоСинтезис Арт Център" на откриването на изложбата и среща - разговор с Гаро Кешишян и Серджо Поджанела. Изложбата "ФОТОГРАФИИ" на Кешишян има странната съдба да пътува от Италия обратно в родината си, за да бъде показана тук след повече от 15 години. Експозицията включва 58 сребърно желатинови фотографии, копирани лично от автора, собственост на Фондация “Серджо Поджанела”.

Ще бъдат показани части от сериите “Старата леярна”, “Цигани”, “Строителни войски”, както и студийни творби, някои от които ще бъдат видени за първи път от българската публика, събрани в една изложба.

Почти 30 години Гаро Кешишян е на сцената на фотографското изкуство. Той е минал през всичките му значими прояви у нас и е получил най-високите отличия. Участвал е в престижните форуми на фотографията в почти всички страни на Европа, в САЩ и Канада. Донесъл е награди от Франция и Япония. Показал е свои самостоятелни изложби в Ла Рошел и Арл - Франция, в Лечестър - Великобритания, в Будапеща, Токио, Хюстън, Лос Анжелис, Ню Йорк, Копенхаген, Венеция.

Изложбата може да видите до 30 юли 2016 в галерия за фотография SYNTHESIS, бул."Васил Левски" 55.

Форумът

На 18 юни 2016 в Sopharma Business Towers в София ще се проведе третият форум WiFo, в който през целия съботен юнски ден ще ни говорият страстно и интересно за храната и виното. Обединяващата тема е занаятчийски храни, крафт бири и микро винарство. WiFo 2016 е посветено на занаятчийските храни, на крафт бирите, на микро винарството – на онези продукти, които задават високите стандарти за качество, вкус и природосъобразно производство.

Своите истории и виждания, по време на изложението, ще ни споделят в кратки и вдъхновени презентации общо 10 лектори. Савина Николова ще ни разкаже какво е занаятчийски сладолед, по какво се различава от индустриалния, защо е на изчезване и как да разпознаем истинския сладолед. Ще сподели и някои интересни факти от историята на сладоледа. Карел Рьоел пък ще говори по темата "Феноменът крафт бира" - новата вълна на Балканите. Още преди три десетилетия малките пивоварни изскачат като "ангели на възмездието", за да върнат вкуса на хората към старите рецепти за пиво в света. 

Организаторите уверяват, че ни очакват изненади, както и много вкусни моменти и настроение!

”ПО-ПОЛЕКА” С НОВИЯ ЛЕТЕН ХИТ НА СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ И ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ

Изложбата



Министърът на културата Вежди Рашидов и Н. Пр. посланика на Италия в България Марко Контичели представят изложба, организирана от Италианския културен институт и Агенция ИЧЕ, в сътрудничество с Панаира за детски книги в Болоня и Музей „Квадрат 500”. Ще бъдат изложени повече от 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратора, които документират пътя на художниците, които в течение на две поколения придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания.



Изложбата, подкрепена от Регион Емилия-Романя, бе наскоро представена в Мадрид и Берлин, а оттук ще тръгне за Пекин. Официалното откриване ще се състои утре, на 14 юни от 18:00 ч. и на него ще присъства един от илюстраторите – Алесандро Сана. Той ще остане в София в продължение на няколко дни за да води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще е посветен на децата – привилегированата публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.



Любителите на илюстрацията, както и тези на книгите за малки и пораснали деца, могат да разгледат изложбата от 15 юни до 25 юли в Националната художествена галерия - Музей Квадрат 500, ул. 19-ти февруари 1, София.

 

Сингълът

Изненада за най-нетърпеливите меломани поднесоха Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени броени дни преди концерта им, с който ще представят дългоочаквания им нов албум “10 ½” в Зала 3 на Националния дворец на културата (НДК) на 17 юни от 20:00 ч. Премиерно в българския радиоефир се завъртя сингълът “По-полека”, който е и първата песен от новия им албум. От екипа на групата издадоха, че неслучайно сингълът е озаглавен така, тъй като е определящ за цялостното звучене на албума - по-мажорно, много позитивно, носещо лекота и забавление на слушателите.

Във вокалите се включват всички от групата, което е характерно и за останалите песни в “10 ½”, а за първи път в тяхно парче може да се чуе и акордеон, на който свири самият Стефан Вълдобрев.
Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център - НДК и онлайн на Ticketportal.bg на цена от 20 лв.
Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Изложбата

На 15 юни, в УниКредит Студио - Галерия за съвременно изкуство, ще видим изложбата THE WALLS ARE TALKING представя серия от фотографии, изобразяващи артистичния диалог, който градът води с хората чрез своите стени. 

Фасадите на сградите в нашата столица са белязани с различни цитати, тагове и рисунки, плод на графити райтъри и не рядко на вандали. Всички тези градски агенти влизат в контакт с останалите чрез стените и излизат от рамките в опит няКОЙ да ги чуе. Различни послания и чувства си играят с нашите възприятия, тълкуват се нееднозначно и независимо от конкретната оценка, те са опит на някого да бъде разбран.

Авторите благодарят на всички райтъри, графити майстори и улични художници, които допринасят за облика на града. Без тях тази изложба нямаше да я има!

Събитието е част от Месец на фотографията / Month of Photography!

ВХОД: СВОБОДЕН!

На 15 юни, в УниКредит Студио - Галерия за съвременно изкуство на ул. Княз Александър Батенберг 12

Инсталацията



На 16 юни, галерия „Credo Bonum” ще представи видео инсталацията „Шамарената фабрика” на писателя Георги Господинов. Откриването ще бъде в 19:00 ч. Инсталацията ще може да бъде видяна до 26 юни в галерията на ул. Славянска 2. И не, няма да "ядем шамари". С кратката си видео инсталация „Шамарената фабрика” Георги Господинов се обръща към образи и ситуации от стари български филми, за да събуди размисъл за насилието над деца. Издърпването на ухо, шамарът, унижението все още са традиционна част от методите на домашното възпитание. А според изследване на НЦИОМ от 2012 г. близо 70 % от българите одобряват т. нар. „минимално насилие”.

Изложбата

17 от най-актуалните художници в страната влизат в "Червената точка" с размисли черно на бяло, провокирани от поканата на Мариета Ценова, куратор на изложбата. Според нея “Черно на бяло” е идиом за честност, искреност и отговорност. В него се е настанил целият диапазон на равнопоставеността, от баланса и хармонията до толерантността.

Въпреки името си, изложбата не е само графична, а включва творби с широка палитра от техники: акварел върху ръчна хартия, отработено масло (петрол) върху хартия, гваш, дигитален печат, стоманена тел с проекция върху картон, фотография, сериграфия, графичен отпечатък върху хартия, принт върху платно. Разнообразието от техники в „Черно на бяло“ е целенасочено. От първите рисунки с въглен върху камък, през академичните ескизи, екслибриса и източната калиграфия до “супрематизма” на Малевич, “оп арта” на Бриджит Райли и скулптурите на Антъни Гормли, двата ахроматични цвята претърпяват гигантски метаморфози и всеки път са най-прекият път за идеята и посланието.

Техните сенки в бялото и проблясъци в черното ще останат споделени в галерия и депо за изкуство „Червената точка“ до края на юни. 

Изложбата

Тази седмица ще се ходи на изложби. Щастие! „Зона за медитация“ е съвместен проект на Стефан Божков и Валери Чакалов. „Тя“ е място за свободно общуване в състояние на очакване, предизвикателство и вербалност. Това е желание и опит за създаване на лична визуална среда, автономна зона за постигне на духовно състояние, симбиоза на нашите емоции, мисли и дух . Изследвайки себе си, ние осъзнаваме действителността относно собствената си същност. Чрез „Зона за медитация“ опознаваме себе си и се опитваме по-пълно да разбираме другите. Всеки от нас е погълнат от дейност, в която наблюдаваме, трансформираме и изразяваме себе си в състояние на активна „медитация“. Това е нашата естествена, универсална система за съхранение и съществуване в настоящия социален хабитат. Това е ежедневно потопяване дълбоко в същността ни, в нашите нагласи и опити за постоянни търсения в сферата на личностната свобода – усилие, което продължава да поражда и умножава въпросите за осмислянето на нашата тревожност. „Зоната“ е потребност, за да чувстваме, да съществуваме и оцеляваме в своята собствена тоталност. Ние се променяме, ние сме подвластни.

Може да се потопите в "Зона за медитация" в галерия "Ракурси" на ул.”Хан Крум”4а. до 18 юни.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?