Следва

Четиво в четвъртък: "Ожених се за веганка" от Фаусто Брици

На дълго от Руанда със... Здравка, илюстратор за милиони

Тя рисува всеки ден ежедневието на хората, под формата на малки стилизирани човеци, а напоследък я вдъхновяват...

People of art преди 7 години

Лятно ни е, разточително ни е, светло ни е. Обожаваме дългите дни, обикалящи на пръсти около равноденствието, споделяме ги настървено с помпозно красивите залези на лятото, отпиваме от живота и моментите му на дълги, замайващи глътки.

В началото е утрото, сгодено за кафето, този ранен приятел, след което идват слънцето, вятърът, въздишките, любовите на лятото. Моментите следват, с вкус на емоция и аромат на споделяне.

В следващите няколко топли, дълги, истински и много фини, по дамски, разговори, ще се потопим в света на отсрещния човек, обезателно, както подобава на стила ни, много интересен, артистичен, силно омагьосващ. Сядаме за първия, от общо 5 разговора, на по едно дълго NESCAFÉ® Dolce Gusto® от Руанда с едно от най-слънчевите и артистични лица, които сме срещали напоследък. Казва се Здравка, има хубавата фамилия Будинова и е съвършеният микс от пътешественик, художник, артист и музикант, момиче и жена, лаик и специалист, любопитко и мъдрец.

Здравка Будинова, за кратко Здрави, е графичен дизайнер по образование и илюстратор на корици на немски издателства по професия, но е дете на илюстрациите, плакатите и пътешествията в общия им, тотален смисъл.  Рисува всеки ден ежедневието на хората, под формата на малки стилизирани човеци, а напоследък я вдъхновяват йога асаните и изобразява животни в различни асани. Много често й се върти в главата да започне да щампова платове с илюстрациите си, които създава почти всеки ден. Нейни неща можем да намерим на линковете по-долу, а междувременно на сладка раздумка с чаша кафе в ръка, Здрави ни споделя защо и как се взеха с илюстрацията, за любимата Испания, котките, пътешествията и удоволствието от това да се състезаваш с живота. На чаша дълго и вкусно N'Yumba Lungo на NESCAFÉ® Dolce Gusto®  - кафе за споделяне...

 

facebook.com/zdravolinna
cargocollective.com/zdravolinna
Instagram.com/zdravolinna
behance.net/zdravolinna

V.S: Какво прави деня ти напоследък, Здрави? Какво те буди, какво ти носи щастие, от какво ти настръхва кожата?
З:
Вдъхновява ме целият свят, хората, животните, растенията, градовете, талантливите ми колеги, щурата ми котка, пътуванията, лудите ми приключения из света. Мотивира ме усъвършенстването в това, което правя, удоволствието от крайните резултати, реакцията на хората, когато гледат творбите ми. Напред ме тласка желанието за успех, хъсът, упоритата ми същност, не отказващият с каквото и да е дух, опората на родителите ми и близките ми.

V.S: Защо точно илюстрация? Кой кого намери във вашата връзка?
З:
Когато се върна доста назад, установявам, че аз от 8-годишна съм започнала с илюстрациите. Няколко години ходих на уроци като хоби, при една велика илюстраторка на бившото небезизвестно издателство БЗНС - г-жа Зоя Ботева. Мисля, че тя ми вдъхна любовта към илюстрацията. Имам куп огромни илюстрации на различни теми, правени с темпера, с толкова много детайл, че сега се чудя как едно дете на 9-10 е рисувало толкова много и по този начин. В течение на времето изкуството на плаката и графичният дизайн ми взе ума и това правя и до ден днешен, успоредно ръка за ръка с илюстрацията.

V.S: С какво Графичният дизайн те направи своя?
З:
След 7 клас кандидатствах с тази специалност в Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“. Завърших я, после и НХА завърших с "Плакат и графичен дизайн", а след това магистратура в Instituto di diseno IED в Мадрид... Как да не ми харесва? Кой учи нещо, което не му харесва?! Аз не, със сигурност! Хаха

V.S: Най-близкото на душата ти място?
З:
Много си обичам София, обичам си дома, съсредоточавам се и работя много добре вкъщи, но има едно място, което така ме вдъхновява, че ме кара да летя, да живея свободно, с ежедневна усмивка на лице, с положителни мисли... това е Испания. Живяла съм в Мадрид и Гранада, но съм обиколила цяла Испания. Бих живяла във всеки един град, който и да е. Там се чувствам съвсем на място, щастлива и себе си.

V.S: Ако го мислиш, творческия път, имаме предвид, на етапи, къде си сега?
З:
Смятам, че трябва да мина през още доста различни, трудни, весели, поучителни периоди. Аз съм на първите стъпала от стълбичката, може би.

V.S: Липсва ли й нещо, малко, повече, съвсем, на арт-сцената у нас? И къде е силата й?
З:
Напоследък много интересни и различни неща се случват в столицата, в Пловдив и в други градове. Харесва ми, допада ми, а и мисля, че всеки творец може да намери това, което търси, което може да го вдъхнови. Вървим напред, малко по малко, бавно но славно!

V.S: Натрапчивата тема в заобикялащото те? Какво те преследва, от какво не можеш да останеш сама?
З:
Обичам да работя върху различните техники, стилове в изкуството. Обичам да се предизвиквам, да науча нещо ново, което не мога, което ме дразни, ядосва, да изляза извън зоната на комфорта. Супер яко е!

V.S: Ако не беше художник, щеше да си...
З:
Бях спортист като малка, рисуването беше хоби, след това вървяха двете ръка за ръка професионално допреди няколко години. Може би, ако не беше любовта ми към изкуството, щях да стана велик спортист, а може би само авантюристичен пътешественик, снимащ и рисуващ спортисти по състезания. Като малка исках да стана и сладкарка, ааааа и месарка! 

V.S: Денят ти е цветен, когато го ритнеш от сутринта в дупето с...
З:
Протягане в синхрон с котката ми, закуска на котката ми, чаша гореща вода, закуска за мен, бързане за градския транспорт, а след това работа.



V.S: Сега сме около най-дългите дни в годината... Късо кафе за дълги дни или дълго за къси дни, защото кафето и животът често са повече от подозрително заедно? 
З: 
Бяло фрапе с лед за късите летни дни.

V.S: Ако те помолим да нарисуваш хубаво кафе, какво ще излезе?
З: 
Абстрактни форми, наподобяващи фигури на танцуващи хора.

V.S: Подари ни късметче с кафето тази сутрин.
З: 
„Изпий ме, за да ми дадеш любов“.

V.S: Кое хоби омекотяв реалността ти?
З:
От три месеца практикувам много сериозно йога. Превръща се във фикс идея. Имам предложение да стана състезател по спортна йога и да ходя по участия и състезания. Това е много не типично за мен, защото преди време се смеех на хората, практикуващи я. Е... хората се менят. Обичам да плувам, да карам колело и да ходя на походи по нашите планини, макар и рядко да ми се случва, много обичам! Колекционирам и неща свързани с котки, нестандартни значки от цял свят, албуми с плакати и илюстрации, а последното ми хоби: колекции от пощенски марки и пликове на български художници, графици.

V.S: Техниката, в която си влюбена? Откровено!
З:
Обичам, обожавам и гледам да продължавам да рисувам на ръка върху лист с моливи, рапидографи, флумастри. След това сканирам и понякога оцветявам дигитално с таблет на компютъра, а понякога са готови в цвят още на листа хартия. Много харесвам линията на ръката. Това е индивидуалност, почерк. Макар и повечето млади артисти да рисуват само дигитално и то много добре, за мен е по-ценно рисуването на ръка.

V.S: Скоро спечели конкурс на картичките I greet. В момента си и един от финалистите на Cush.be конкурса им. Къде им е чарът на  "състезаниято"?
З:
Спортен дух имам, както казах! Много, много обичам да участвам във всякакви изяви, конкурси, надпревари, изложби и все такива неща. Обичам и да печеля. Обичам и да губя, макар и рядко да се случва, много ме мотивира да продължа напред с вдигната глава и да работя над това, което не ме е качило на върха.

V.S: Какво ни чака от теб, важно ни е, защото носиш страхотна магия?
З:
Скоро ще се появя в Google Play апликация с името Walli за wallpapers на телефони и таблети, само с илюстрации на известни илюстратори от цял свят. Поканиха ме и нямам търпение да излезе първата версия. Стартирах и много интересен проект със софийска известна пекарна, по случай 1 юни ден - новата колекция на марката за детски дрешки Elisplay. Ще ви изненадам и с нови корици на книги, макар за чужбина и след пътешествието ми това лято, може да очаквате една много шарена, карнавална изложба през есента!

Този материал нямаше да бъде същият без ароматната компания на кафе N'Yumba Lungo на NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Това забележително кафе с Руандски произход е съставено от трикратно измита Арабика, което подсилва плодовия характер на кафе зърната и придава допълнителна мекота във вкуса. Танц, любов и аромат в чаша. За дълги летни дни и топли летни нощи.

Вече знаем с кого ще изпием и следващото си кафе... Тръпнем, танцуваме, очакваме.... Казваме само, че името й е Анастасия, заразително чаровна актриса, с която пием дългото си, лятно, сладкодумно кафе...

До следващата седмица!


 

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра