Следва

Local Food Design – първото изложение за дизайн на занаятчийски храни

Дизайн за вдъхновение: Ралф Лорън – от колиба в Бронкс до High Rock палат в Ямайка

Американската мечта на милиони е въплътена в дом, творение на великия Ралф Лорън. От дрипите до богатството - той отъпква пътека, по която днес се опитват да вървят десетки негови последователи...

All About Life преди 7 години

Американската мечта на милиони е въплътена в дом, творение на великия Ралф Лорън. От дрипите до богатството - той отъпква пътека, по която днес се опитват да вървят десетки негови последователи.

Син на еврейски емигранти от Пинск, Беларус, Ралф Лорън се ражда и израства в непривлекателния нюйоркски квартал Бронкс. Съсед е на друг гениален дизайнер - Келвин Клайн. Като дете няма дори колело: семейството му, в което имало пет деца, не можело да си го позволи - днес живее в High Rock палат в Ямайка. Но малкият Ралф играе на баскетбол и мечтае да стане известни спортист. Само че тази му мечта се проваля заради недостатъчния му ръст.

Пътят си в света на модата Лорън започва със саморъчно направени вратовръзки с екстравагантни рисунки, широки и с голям, мек възел. Такива, каквито в този момент никой не прави. Бедният Ралф сам ходи от магазин на магазин, за да ги предлага. И този път нещата се случват. Днес той е пенсионер, имащ в сметката си повече от 7,5 милиарда долара. Многобройните му компании пускат на пазара мъжки и дамски дрехи, парфюми, бижута, часовници, чанти и какво ли още не, включително и вещи за интериора.


The Greenwich Village Palette


Clivedon, Fall 2013

Акциите на модната му къща се търгуват на фондовата борса. И макар Лорън вече да е на на 77, и съвсем наскоро се оттегли от всекидневното управление на собствения си бизнес, той, както и преди, наблюдава целия процес на продуктите с неговото име.

И въпреки че дрехите на Лорън и философията му за живота се считат за квинтесенция на американския стил, в него няма нищо каубойско, освен буйната му жизнена сила. Той е известен естет и фешън гуру, англофил, обожаващ яхтинга, ретро автомобилите и конното поло. На стила му са повлияли великите Фред Астер, Кари Грант, Франк Синатра, Марлон Брандо, а Ралф предава тяхната елегантност в наследство на феновете на таланта му. За съвременните мъже той прави това, което през 50-те направиха Brook Brothers: даде на тези, които не са вманиачени по модните тенденции, стилно облекло, в което те се чувстват удобно и в делова, и във всекидневна обстановка.

За жените, особено за тези, които поглеждат към мъжкия гардероб, Лорън създаде дамска, леко сексуална версия на мъжките вещи и аксесоари, но със собствено авторство. Той също се намеси и в домовете на поклонниците си, започвайки през 1983 г. да пуска на пазара линия за дома: от мебели, полилеи, до кърпи и шейкъри. Той е мъжът, направил това пръв сред американските дизайнери в световен мащаб, отстъпвайки палмата на първенството единствено на Никола Трусарди. Който, между другото, обзавежда домове, както и снабдява успелите италианци със стилни аксесоари за офиса или за велосипедната им разходка.

Когато хората купуват произведенията на Лорън, те си купуват усещане за статус. Те сякаш стават собственици на част от неговия свят. И не става въпрос само за панталони или блейзъри, кърпички или кадифени мокасини, а и за спално бельо, за рамки, в които да поставят снимките на любимите си, за ароматни свещи, чийто мирис започва да се асоциира с дома.

В своите интервюта Ралф многократно повтаря: „Аз подхождам към всичко по един и същ начин: с чувство и с въпроса: „А бих ли искал така да живея?“
От самото начало на пускането на бранда си Ралф винаги е настоявал, че неговите магазини и щандове изглеждат така, както той мисли, че трябва да изглеждат, както той е решил сам, без значение какво смятат другите. Много преди Армани да покаже своето виждане за визията на дома със своя домашен total look в хотелите Armani, Ралф Лорън демонстрира в магазините си как той иска и как предлага да се живее.


Downtown Modern, Fall 2014


Downtown Modern, Fall 2014


Apartment No One, Fall 2013

„Всичко, което правя, влияе едно на друго и е свързано помежду си. С времето домът се превръщаше в нещо все по-важно за хората, те не се интересуваха само от дрехи, те бяха заинтересовани от обзавеждането на жилищата си. Не мисля за категорията на новото сако или на новия комплект чаршафи. Аз мисля къде живее тази жена, с какво се занимава през уикенда, къде ходи и с кого общува. Представям си цялата картинка. Аз създавам свят, основан на характера, и една и съща тема обединява всичко, което правя.“

Важната разлика в домашните колекции на Ралф Лорън от тези на конкуренцията е в това, че неговите произведения не са просто игра с обкова или с отделните украшения. Невероятните му творения са обединени около стилистични теми, около архетипните образи на американските домове – на топлото море в Санта Фе, в елегантната вила в Хемптън, на ранчото в Колорадо, в нюйоркския таван, или в къщата с дворче в нова Англия, мястото, където са живели първите преселници от Европа. Те и така се наричат: Desert Hills, California Romantics, Modern Metropolis.



California Romantics


Modern Metropolis


Modern Metropolis

Колекциите Пролет 2016 носят наименованията Black Palms, Modern Sands и Elizabeth Street и вдъхновяват за лятна почивка: в първата има малко от естетиката на африканското сафари, втората ни препраща към тропическите плажове, а третата оставя привкус на винтидж, на небрежен дом някъде в Хемптън, на брега на Атлантическия океан.


Elizabeth Street, Spring 2016


Black Palms, Spring 2016

Докато конкурентите на Ralph Lauren Home от другите именити модни къщи проявяват изобретателност, канят именити дизайнери, осъвременяват френската и английската класика и миксират съвременни форми с класически луксозни материали, той просто взима вече съществуващото – и формите, и смисъла, и материалите, и довежда всичко това да огледален блясък или матова патина, в зависимост от задачата.
Какво ти стъкло и пластика? Нееднозначни решения? Господи, прости! Иновации? Не! За какво е всичко това? В неговия свят няма нищо неразбираемо, неприветливо или смущаващо. Той е неприлично идеален.


Villa America, Spring 2006

Ако Ралф създава колекция в духа на традиционния английски дом или за плажното бунгало в Малибу, той просто взима всичко, което вече съществува там или трябва да го има, всичко, което така и така е познато от списанията и книгите, и прави всяка вещ още по-ярка, малко по-изчистена по форма, малко по-съвършена.

Както казва московският дизайнер Анна Ерман, голяма почитателка на спалното бельо и особено на парфюмите за дома от Ralph Lauren: „Докато италианците се изчерпаха, вече не знаейки с какво да впечатлят света, Ралф Лорън не прави нищо ново. Защото всичко удобно отдавна е измислено. Известно е как е удобно да седиш, как е най-удобно да лежиш, кой килим е уютен. И Ралф знае това. Той добавя само качество и създава атмосфера, прибавяйки частица чар. И продуктът му е изключително удобен. Колекциите му са идеално сложени, те са насочени към хората, които искат да живеят удобно, желаят да живеят в разкош и са готови да си платят за това. Луксът за тях не са чантите и дрехите, с които са облечени. Луксът са чаршафите, на които те спят, ароматите, с които е напълнен домът им, и удобството на дивана, върху който вечер си почиват.“

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 16 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.