Следва

Топ 25 на красивите българки над 50

Стилът на Жаклин Вагенщайн

Жаклин Вагенщайн е жена, която съчетава в себе си ентусиазма и хъса на младия професионалист с любовта към...

Лица преди 15 години

Жаклин Вагенщайн е жена, която съчетава в себе си ентусиазма и хъса на младия професионалист с любовта към книгите и издателския бизнес, и прави всичко не просто с лекота, но с чар и усещане за другите хора. Повечето в бранша я познават от ангажиментите й като PR на издателство Colibri, като дъщеря на кинокритика, сценарист и издател Раймонд Вагенщайн и внучка на известния български режисьор, сценарист и писател Анжел Вагенщайн. Ние обаче ти я представяме като много симпатична млада дама с особен индивидуален стил, понякога цветен и екстравагантен, понякога артистично неглиже, както тя самата го определя.

V. S. Колко е важен аутфитът в твоята професия?
Ж. В.
При професията на PR общуването с хората е едно от основните задължения и външният вид не може да бъде пренебрегнат, въпреки че в издателския бизнес по-съществени са уменията и знанията. Стилът при всички положения е важен. Човек винаги трябва да прави нещата със стил, да се облича и да се държи със стил. Дрехите освен всичко друго са и начин на комуникация. Всеки път, когато се обличаш по определен начин, искаш да кажеш различни неща - дали за себе си, за настроението ти или просто за случая. Човек не може да не комуникира – с цвета, със стила, с жестовете. Понякога при представяне на книга или подобно събитие се налага малко по-официален стил. Но най-често се среща стил по-неглиже, артистично неглиже. А ако може и да изглеждаш добре във всякакви ситуации би било естествено най-добре.

V. S. Как избираш начина, по който ще изглеждаш, например днес?
Ж. В.
Първо зависи дали след работа ще излизам, какви срещи ще имам през деня, времето и настроението ми. Когато човек е в мрачно настроение и му се иска да се свие незабелязан в някой ъгъл, тогава няма да сложи искрящо лилаво или червено. Така съм и аз.

V. S. Имаш ли нещо, което никога не забравяш да сложиш. Аксесоар, бижу, малък детайл, парфюм…?
Ж. В.
Обеци винаги. Могат да са различни, нямам фетиш, но винаги слагам обеци. Може да нямам пръстен, колие или гривна, но обеци - задължително.

V. S. Ти си млада и заета жена. Как се осъществява при теб пазаруването: тип шопинг тур или спонтанно?
Ж. В.
Като цяло спонтанно. Много бързо се изнервям и не обичам да търся прекалено дълго нещо, не мога да ходя по цял ден по магазините, да пробвам, да пресмятам и т.н. Такива неща при мен не се случват. Затова обикновено е случайно или ако съм тръгнала някъде съвсем целенасочено, то ще е само към магазините, които аз си знам и си пазарувам така или иначе. Обикновено гледам да са магазини, които са добре подредени, да няма много ровене. Например имам някаква идея, виждам неща, забърсвам и заминавам…

V. S. А кои са добрите места за шопинг в София, според теб?
Ж. В.
Ами в София – Витошка и Солунска. В Моловете все се опитвам, но досега нямам успех. Харесвала съм и от там неща, но като цяло не е моето място. Пък и при мен основното пазаруване на дрехи не е в България. Аз вече много години живея в Париж, и там се чувствам като у дома си. Пътят ми до метрото е по най-живописната пешеходна улица. Специално за пазаруване е много изкушаваща. Освен това във Франция се намират доста добри намаления, това е много важно. Защото там намаленията са истински, масови, сега при зимните например всичко беше на 70% и то от първите дни. Там ми е доста по-лесно и може да се каже, че по-голямата част от гардероба ми е от Париж. Иначе тук пазарувам по-рядко, обикновено за конкретен повод.



V. S. Кои са твоите марки?
Ж. В.
Аз съм си привърженик на Diesel, Miss Sixty, Max&Co, Stefanel, Pepe Jeans, Guess, Camper, за обувките, Furla, за чантите и бижутата, и примерно Mango, Zara, Sisley и Benetton, където почти винаги си намирам нещо basic.

V. S. А български?
Ж. В.
Български не! Притеснява ме качеството. Аз и не ги знам много. Само между другото, четох интервюто с Мира Лазарова и там тя споменава Тея, която ни беше съседка и много дълги години сме пазарували от нея. Тази блуза, с която съм в момента е на Тея.

V. S. Изглежда чудесно, красива е.
Ж. В.
Да, а е много стара, на около 10 години.

V. S. А тези очила са много яки?
Ж. В.
Те са Diesel. Много ми харесаха купих си ги веднага и после видях едни много яки и много евтини в H&M - супер огромни и ретро, и си ги купих и тях. И двата чифта си ги обичам еднакво. И си ги нося според настроението. Но за съжаление в България трудно се случват такива неща, защото тук пазарът е или много скъп и ограничен или евтин, но без много фантазия. На България й липсват популярните марки като например Zara и H&M откъдето имаш огромен избор от артикули на нормални цени. Според мен изборът е ограничен в марките, колекциите, цените и дори размерите.

V. S. А чантата при теб каква е?
Ж. В.
Голяма, пълна, здрава, да издържа много книги. Иначе обичам вечер да имам нещо малко.

V. S. Вечер какво избираш обикновено?
Ж. В.
За дрехи нямам абсолютно никакви предразсъдъци, мога да си сложа както рокля с гол гръб, ако ми е кеф, така и дънки с висока, ниска талия, блестящо, оранжево, зелено, просто всичко може да ми хареса, ако е добре комбинирано и в него се чувствам комфортно. Иначе съм голям фен на дънките. Имам хиляди чифта дънки - за спорт, за официално, за работа, за casual, при мен дънки за каквото ти хрумне. Добрият стар джинс никога не ми е изневерявал.

V. S. Супер, в момента дори и скъсаните джинси са много готин тренд. Стрийт стайл тренд. Като говорим за улична мода, мислиш ли, че в София може да се каже, че има стрийт стайл?
Ж. В.
Според мен не! Тук са много разнородни, примерно от рап до поп фолк, от ланци и силикон до скъсани дънки, от изкуствените коси до пънк. Просто няма мода, която да се налага масово. Например аз като съм отсъствала дълго от Франция, просто с една разходка по моята любима улица вече знам каква е модата. Докато тук не може да се прецени. Често ми се е случвало като минавам по улиците на София да виждам страхотни хора, казвам си Уау, но веднага се появяват други, който сякаш са извън времето и пространството. Малко е странно тук да се говори за стрийт стайл, поне все още. Има прекалено различни стилове. И като видиш някой как е облечен горе-долу знаеш и каква музика слуша. Малко е рамкирано.



V. S. Какво е отношението ти към Second hand? Защото ти си човек с въображение и мисля, че такива хора обичат да пазаруват second hand или vintage стоки.
Ж. В.
Пазарувала съм, но в чужбина. Във Франция съм си намира много интересни неща. Ето например този колан ми е second hand. Или по скоро vintage. Защото second hand като този, който е разпространен в България, в чужбина не съм срещала. А иначе въображението наистина е много важна част от стила ми. Понякога нещо супер евтино и малко може толкова добре да се върже, че да ми стане буквално любимо. Ето например тази гривна въобще не струва скъпо. Не е задължително да е скъпо и не ми пука, че е евтино, ако изглежда добре. Аз харесвам по-изчанчени неща, например Diesel ми харесват защото са екстравагантни. Всичко, което съм си купувала от там през последните близо десет години, все още го нося. Иначе съм от хората, на които бързо им писва. Много бързо дрехите ми се износват морално.

V. S. А пазаруваш ли онлайн?
Ж. В.
Онлайн съм си купувала от laredoute.fr. Мисля, че и в България доставят вече. Оттам съм си купувала и мебели, и чаршафи, и всякакви неща. Понякога и дрехи, когато ми подаряват. Но е по-трудно, не можеш да ги пробваш, не знаеш дали наистина ще изглеждат като на снимката. Рисковано е.

V. S. Дрехите имат ли емоционална стойност за теб?
Ж. В.
Имат естествено, но не чак така, че да не мога да се разделя. Въпреки че вкъщи съм се затрупала с дрехи и очаквам пролетното почистване, за да се отърва от някои ненужни неща. Но ако ми се наложи да изхвърля някои дрехи или да ги подаря защото не ги нося, пак си имам вътрешната драма. Но не искам да съм роб на вещите си. Да мъкна огромни куфари, да мисля дали съм си сложила тази и тази дрешка… Това ми е най-големият ужас. Може би имам фобия вече от много пътувания и обикновено предпочитам да съм компактна.

V. S. А какво една жена никога не бива да пропуска, специално във външния си вид?
Ж. В.
Емоцията преди всичко и самочувствието, разбира се. И в професията и в личните отношения. Самочувствието е ключът към добрия външен вид, към хубавото излъчване. Аксесоарите също са важни. Често те могат да ти направят целия тоалет. Косата е една от основните забележки в стила. Аз знам, че когато съм с хубаво направена коса, се чувствам десет пъти по-готино в кожата и в дрехите си. Иначе нормално за работа си връзвам една опашка и заминавам. Ръцете също са много важни при жените. Хубави нокти, маникюр, разбира се той е екстра, защото отнема повече време. Като цяло женското старание да изглеждаш добре не е лесна задача. Струва много усилия и време.
Според мен е много важно човек да е различен и да се превъплащава. Аз обичам да се вживявам в роли. Например днес искам да съм гръндж, друг път диско. Харесва ми идеята хората да могат да се преобразяват от А до Я, когато искат да са различни.

More Лица