Следва

"Аз преди теб" е тук и те предизвиква да спечелиш двоен билет и хитовата книга "След теб"

Поведението, твоето и на другите, в линия. Стани стратег на живота

Как ни влияят убежденията (главните правила, по които живеем, но често не забелязваме) и ценностите, извлечени от семейството...

Health преди 7 години

Как ни влияят убежденията (главните правила, по които живеем, но често не забелязваме) и ценностите, извлечени от семейството. Именно убежденията и ценностите формират базата, в която на свой ред присъстват няколко генерални стратегии, т.е. главни линии на поведение, от които човек се ръководи в живота - те могат лесно да бъдат проследени, знаейки някои факти. Генералните стратегии позволяват на жизнения план да се превърне в действителността, в която човек живее, разбира се, в тази реалност "влизат" и илюзиите на човека. Генералните стратегии винаги се опитват да "обслужват" основните неудовлетворени потребности на човека. Затова те са и необходими. Генералните стратегии също така са интересни от гледна точка на това, своя или чужда енергия използва човек, реализиращ тази или онази стратегия. Съществуват много различни стратегии и за да стане по-ясно ще разгледаме някои от тях.

Стратегия „цвете“

Такъв човек може да бъде потаен, да се държи така, че да предразполага хората към себе си, но в същото време, зад гърба на другите да говори гадости. За какво е всичко това? Ако се вгледаме внимателно, вслушаме се и обърнем внимание на поведението му, тогава ще разберем, че такъв човек иска да му се възхищават. Защо на един човек му е нужно възхищение? Може би защото той не го е получавал в отношенията си с родителите, а му се е искало? Може би не са го ценили и сега той се сдобива с това, което не е получил? Вероятно генералната стратегия на такъв човек е да крие истинските си емоции, да предразполага към себе си максимално, може дори да оказва някаква помощ, разчитайки несъзнателно на възхищението на другите. Често такъв човек, общувайки с някого, разказва за себе си истории за своите "победи", от които може да се разбере, че той благодарение на своя ум и други предимства излиза с чест от различни трудни ситуации. И това го разказва, за да затвърди позицията: "Колко съм велик!" Разбираемо е, че такъв човек ще се стреми да получи възхищение с вече изпитани методи, които успешно е използвал - ще даде съвет, с който да подкрепи човек в труден момент; ще утеши някой; ще разказва за себе си позитивни истории… На пръв поглед няма нищо лошо в това, докато не научиш, че същият този човек се надсмива над тези, на които така щедро и отзивчиво е давал съвети. Възниква въпросът защо е нужно едновременно да дава съвети и в същото време да се надсмива над тези същите хора? Очевидно защото такъв човек се нуждае от нещо друго: да му се възхищават. Такъв човек за реализация на своята стратегия използва и своята и чуждата енергия.
Стратегия „паяк“

Човек се намира в сянка, не прави никакви "явни" действия, тъй като плете мрежа около себе си, той самият не се демонстрира, но "дърпа конците" - на един човек казва нещо, на друг - намеква, а трети, в резултат на това - уволняват. Такъв човек се стреми към власт, но по някаква причина (може би защото го е страх пряко да се конкурира), не иска да го прави явно. Често такива хора след като задоволят потребността си от власт се опитват по същия "крив" начин да получат и любов. Но властта и любовта са понятия от различни сфери на живота. Тези хора, разбира се, влагат минимум от своята енергия, стараят се да използват максимум чуждата.
 

Стратегия „ленивец“

Друг човек, например, и умен, и красив, и с висше образование, но по някаква причина не може да направи кариера. "Не ми върви!" - казва той. Но ако погледнем фактите, проблемът не е в това, че не му "върви": в института е постъпил с помощта на сестра си, която имала връзки; не е учил, кръшкал, пропускал лекциите; на практика нито един изпит не е взел самостоятелно; след това работил на ниско платена работа; нищо ново не се е опитал да усвои, сменил е няколко професии (нямащи нищо общо с това, което е учил), обича да си поспи и да пие бира - неговата генерална стратегия да "не прави излишни движения" обслужва потребността от комфорт и спокойствие. На такъв човек никога няма да му върви. Той използва чужда енергия, защото неговата по някаква причина не му достига.

Стратегия „крокодил“

Такъв човек практически не разговаря, само слуша, защото се страхува да не избъбри някоя глупост или защото мама в детството му е забранявала, т. е. държи дискретно и тихо, но изведнъж, неочаквано за другите, внезапно и без обясними причини, прави някаква гадост - точно като крокодил, който "сграбчва" плячката си. Такъв човек за "нападението" използва своя енергия, преди това изчаква доста дълго време, докато настъпят благоприятните условия. Става ясно, че той изразходва минимално от своята енергия и максимално чужда (ако си спокоен и не очакваш, че някой ще те подведе, разбираемо е, че ще те атакува неподготвен и че ще бъдеш принуден да използваш максимума от своята енергия, за да се адаптираш към новите условия).

Стратегия “лепка”

Смисълът на тази стратегия е в това, за пореден път човек да хаби минимално от своята енергия и колкото се може повече от чуждата. Лепката живее или с родителите си или при родителите на съпругата си/ съпруга си - винаги на чужда територия, тъй като не иска да изразходва енергия за придобиването на собствена. По правило такива хора са заети с работа, но с такава, която не носи много приходи, но им позволява да оправдаят своето съществуване (непризнатите гении са сред тях). Тези хора са много икономични - използват чуждата енергия, за да преживяват, а своята - за да постигнат целите си.

Стратегия кон

Стратегията „кон“ също е ясна, както е разбираем смисълът на фразата "работен кон". Работните коне, разбира се, използват своята енергия, но и тяхната енергия също периодично някой използва.

Стратегия костенурка

Човек бавно, но сигурно се движи към набелязаните цели, използвайки само собствената си енергия.


Защо ние е да знаем от какви основни стратегии се ръководим?
За да осъзнаем къде точно и какво не ни е наред и още, за да разберем какво може и какво не трябва да очакваме от партньора си в една връзка (когато искаме да разберем стратегията на партньора).

Как да идентифицирате основната си стратегия по време на работа, във отношенията и в други области на живота?
Това ще ви помогне да се оттласнете от негативния резултат, които имате, и с които бихте искали да направите нещо. Някои събития в живота ни имат свойството да се повтарят, например, ако човек избягва изпитите в училище, в университета, вероятно той ще избягва носенето на отговорност и в бъдеще. За да разберете какви са вашите стратегии (те може да се различават от примерите, които посочихме тук), опишете живота си подробно. Ако става въпрос за отношения и сте били женени/омъжвани 3 пъти, опишете защо три пъти сте се женили (омъжвали), с каква цел, с какви илюзии, какво се е случило след това, че три пъти сте се развеждали. Какви ваши потребности е удовлетворявал вашия съпруг (съпруга), а след това е спрял да го прави. Ако не ви мързи, опишете по-подробно всичко, а след това оставете написаното и го прочетете след седмица, сякаш не се отнася за вас. Така ще разберете каква е стратегията, от която сте се ръководили, опитвайки се да уредите личния си живот.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.